Dacă vreţi să-i enervaţi pe manipulatori, apelaţi la raţiune.


Vor face spume. Ca vampirii când simt mirosul de usturoi. Asta se va întâmpla chiar dacă apelând la raţiune nu înseamnă automat că nu le daţi dreptate, cel puţin în parte. Aici este drama oricărui manipulator. Spre deosebire de oamenii normali, care ştiu că şi alţii pot avea dreptate, activiştii sectorului suflete nu suportă decât adevărul absolut, al cărui depozitar sunt numaidecât ei şi doar ei. Dintre manipulatori, sau cu ajutorul lor, se recrutează fanaticii, instrumentele utile ale puterii obsedate de absolut.

int01Mă surprinde să găsesc biserica (mai ales BOR) printre cele mai intolerante instituţii din România. Ştiu, desigur, că la noi drumul de la vorbă la faptă e atât de lung încât nu se ajunge aproape niciodată la capăt, adică la faptă, dar vorbele radicale, încurajate tacit de instituţia bisericească cea mai mare din ţară nu-i vin deloc în întâmpinare, rostul ei fiind echilibrul şi împăcarea, iar prezentele rătăciri care aduc a jihad şi nu a mântuire îşi vor primi notele de plată. Justificată întrebarea, cine sunt ei ca să mă erijez aici în judecător? Am să vă răspund: sunt un nimeni, şi ca atare aveţi oricând posibilitatea să mă ignoraţi. Nu trebuie să acceptaţi ce scriu eu pe bietul meu blog, folosiţi-vă mintea, e de ajuns.

int02Poate veţi descoperi că românii nu sunt o naţiune cu înclinaţii spre radicalism. Legionarii, singura mişcare radicală din istoria noastră nu a avut niciodată susţinere de masă, a rămas mereu în limetele unui club de exaltaţi, până a degenerat şi a comis crimele pe care niciodată, nimeni nu le va putea justifica. Cochetarea ortodoxiei cu neo-legionarismul de salon (sau de paradă) nu poate să treacă la nesfârşit drept un scuzabil comportament exotic. Sigur că atunci când refuzăm să acceptăm realitatea, care nu se mai împacă cu privilegiile feudale ale bisericii de pe vremea voievozilor ctitori de mânăstiri şi biserici, ne credem nevoiţi să evocăm fiinţa naţională, cu toate că cele două nu au nici în clin, nici în mânecă una ceva comun cu cealaltă. Dimpotrivă, fiinţa naţională adevărată este destul de sceptică în faţa privilegiilor bisericeşti. În schimb consumatorul de media postmodern, care nu mai este sensibil la astfel de nuanţe, e gata să creadă în mântuirea prin antiamericanism (care seamănă ca o picătură cu cel islamic) şi prin invocarea frăţiilor ortodoxe, chiar dacă în felul acesta facem doar jocul Marelui Ortodox de la răsărit, care a reuşit de mult să-şi anexeze biserica la instrumentarul imperial.

int03Mă veţi întreba de ce nu trec şi comunismul la mişcări radicale. Eu consider comunismul o mişcare radicală, la fel de păguboasă ca şi alte extremisme, dar nu-l consider o mişcare românească, deoarece comunismul a fost impus în România, a fost ideologia cuceritorului prin care a reuşit să domine o ţară ocupată. Şi dacă nu ne temem de adevăr, suntem obligaţi să recunoaştem că renunţarea la comunism s-a făcut tot cu binecuvântarea cuceritorilor, ceea ce înseamnă că ei, cuceritorii, pot oricând să-şi schimbe decizia. Întrebarea este dacă noi vom fi în stare să ne opunem? Poate, cine ştie, nu vom dori să ne opunem, iar eu sunt ultimul om care să fie împotriva libertăţii de a alege.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s