Cum să folosiţi magnetul pentru oameni?


mag01Există un magnet pentru oameni, aşa cum există unul pentru metale? Susţin că există şi am verificat de multe ori funcţionarea lui. Este simplă şi pe înţelesul oricărui cititor. Se bazează pe un paradox, pe care limba română l-a îmbrăcat în zicătoarea de ce ţi-e frică nu scapi. Aşa este. Cu cât vrei să eviţi mai mult o situaţie, cu atât mai multe şanse ai ca situaţia aceea să se ţină scai de tine. Un fel de aplicaţie la legile lui Murphy funcţionează aproape ireproşabil.

mag02Vă propun un mic experiment. Să zicem că vreţi să parcaţi maşina undeva în aşa fel încât să aveţi acces nestingherit la toate uşile. Asta desigur nu e posibil decât într-o parcare mare, de pildă la supermarket. Cu cât veţi căuta un colţ mai îndepărtat, unde un mod logic nu are nimeni de ce să parcheze, – ştiut fiind obiceiul românesc de a parca toţi în faţa uşii, claie peste grămadă, cu blocări şi înjurături tradiţionale – ei bine, cu cât mai izolat va fi locul în care ai parcat, cu atât mai mari sunt şansele ca la ieşirea din magazin să găseşti alte 2-3 trei maşini, posibil agabaritice, ce să te înghesuie până la aproape imposibilitatea de a te strecura pe portiera semideschisă. Ce altceva dacă nu magnetul pentru oameni îi determină pe semenii tăi să descopere ungherul acela de parcare tocmai atunci când ai crezut că l-ai descoperit pentru tine?

mag03Magnetul poate fi verificat foarte bine şi pe reţelele de socializare. Cu cât mai disperaţi sunt unii să fie băgaţi în seamă, când postează nu una ci 4-5 poze, toate cu acelaşi subiect – EU – eu, pronumele nu Uniunea 🙂 – şi like? 2-3 de la prieteni, mai mult pe bază de reciprocitate. Iată un exemplu clasic de funcţionare a legii paradoxului. În schimb şeful de servici de la primărie, care a parcat maşina instituţiei acasă la soacra sau la amanta, în timupl orelor de program – deci ultimul lucru pe care şi-l doreşte este apariţia pozei pe FB – va strânge 100 de like pe oră fără nivi un efort din partea lui. Tot legea paradoxului.

mag04Omniprezenţa acestei legi a paradoxului mă face să mă gândesc din nou la Orwell: pacea e războiul. Discursurile politice ale momentului pot fi adunate sub acest titlu. Sau ceva de genul adevărata libertate e sclavia. Neliniştitor nu e modul ireproşabil în care funcţionează legea paradoxului, ci uşurinţa, şi mai nou, naturaleţea, cu care oamenii acceptă aceste paradoxuri, ba chiar au tendinţa să te pună la punct, dacă îţi trece prin cap să te revolţi. Am ajuns oare în faza în care rebeliunea este forma supremă de conformism?

În final o ilustraţie e celor de mai sus:

 

Reclame

2 gânduri despre „Cum să folosiţi magnetul pentru oameni?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s