Când vom înceta să ne contrazicem în public?


lie01Titlurile din media ar trebui să fie privite ca afirmaţii respeonsabile. Veţi vedea imediat de ce. Nu ai cum să treci drept credibil, dacă logica afirmaţiilor tale seamănă cu un şvaiţer. Aflu că avem o clasă politică neserioasă. Nu mai era cazul să aflu, o ştiam de mult. Clasa politică nu e atât de neserioasă cât e de incapabilă, rezultatul unei selecţii negative care durează de două decenii şi va mai dura. Aflu apoi că presa (sau ceea ce mai denumim noi în ziua de azi presă) este şi ea neserioasă. Inutil să mi se comunice acest truism. Presa, sau ceea ce ţine loc de, este un produs de consum, care se pliază pe cerinţele pieţei, adică se produce ce se poate vinde, altfel falimentul face curat şi nu rămâne nici amintirea.

lie04Aici începe problema. Cu o clasă politică incapabilă, sau în cel mai fericit caz mediocră, cu o presă de consum, la numitorul comun (adică cel mei de jos) al preferinţelor publicului larg, nu avem cum să susţinem că noi am forma o societate serioasă, care merită o soartă mai bună. Pur şi simplu nu se leagă. Eu unul am mai văzut această minune de la poalele Carpaţilor. Înainte de 89, când stăteai de vorbă cu cineva într-un cadru care după normele de azi s-ar numi lejer, vorbeai numai cu anticomunişti.

lie02Nu ştiu cum se făcea că în ţara aceea, plină de adversari înfocaţi ai lui Ceauşescu, zburdau telegramele în ianuarie de nu le mai ştia nimeni numărul, peste tot erau lozinci şi cu orice prilej se scanda de se spărgeau piepturile. Acesta a fost şi este miracolulu românesc. Într-o ţară de dizidenţi, cultul personalităţii funcţiona ca în Coreea de Nord. Pe lângă aşa ceva, Orwell a fost mic copil.

lie03Vă mai amintiţi ce bătaie era, prin 90, pe volumele Omagiu? Motivul era banal şi hilar în acelaşi timp, Se rupeau în neştire foile cu „contribuţiile” oamenilor de cultură, ştiinţă etc., pentru că aceiaşi deveniseră între timp mari revoluţionari.

Cum credeţi că ne poate pricepe cineva, când, după imaginile care rivalizau cu Fenianul şi care oripilau lumea civilizată în legătură cu ce se întâmpla la Bucureşti, a apurut filmul cu Ceauşeştii împuşcaţi? Vorba unui plutonier din armată, ar trebui un mare scriitor ca să descrie ce mizerie e aici.

Reclame

3 gânduri despre „Când vom înceta să ne contrazicem în public?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s