Dimineaţa între vampiri


vampDimineaţa toţi vampirii sunt vulnerabili, aşa că nu prea ai ce căuta printre ei după ce răsare soarele. Făpturile nopţii adoră întunericul şi ne frecventează visele, profitând de nevoia noastră de somn. Se spune că e posibil să mori în vis, asta înseamnă că trebuie să fie la fel de posibil să trăieşti în vis, nimeni nu ne poate spune dacă e necesar să dormi ca să visezi sau nu. Importantă este starea de transpunere, starea care ne face capabili să ignorăm realitatea, iată cum o fiinţă slabă şi vulnerabilă poate deveni dintr-o dată invulnerabilă.

De ce nu ne-am gândit până acum că Dracula, dacă facem abstracţie de invenţia lui Stoker şi acceptăm trimiterea la Vlad Vodă, era înconjurat de personaje şi instituţii ostile, din interior şi exterior, imposibil de învins cu modestele mijloace reale de care dispunea voievodul valah, excelent motiv pentru a căuta supranaturalul, fantasticul, singura cale de ocolire a unei lumi care nu-idorea decât pieirea.

Ritualul nu trebuie luat ad literam, de ce să nu fim generoşi, acceptând căutarea unor forţe supranaturale, care să suplinească absenţa celor reale. În astfel de situaţii disperate, literatura universală a mai acceptat legăminte cu nu tocmai curatul, vezi de pildă Faust şi Mefistofel. Cu ce e mai bun un învăţat chinuit de zădărnicia studiului decât un voievod trădat, ameninţat cu armate cărora nu le poate opune decât o mână de ostaşi în care poate şi nu poate avea încredere, cu vecini schimbători la fire şi în deceziile lor politice şi cu două imperii care vor să-l facă vasal?

Dacă diavolul îşi găseşte onorabilul loc în camera de studiu a savantului, de ce să nu fie pus la treabă şi pe câmpul de luptă, în divan sau prin cancelariile domneşti? Nu este acest pact până la urmă un sacrificiu din partea celor care-l încheie, dorind să ajungă la ţintă, sacrificându-şi mântuirea proprie pentru atingerea unui ideal?

Ce alte motive au mai stat la baza înfiinţări unui ordin cavaleresc care avea să se numească Ordinul Dragonului?

Speculaţia zburdă liberă într-o dimineaţă, printre vampiri.

7 gânduri despre „Dimineaţa între vampiri

      1. Cei mai multi nu reusesc sa adapteze unei schimbari nici in 20 de ani, dar sa vezi secole cum viata pe care o stiai trece de la semnale cu fum la comunicatii prin sateliti :)))

        Apreciat de 1 persoană

  1. O tema de gandire ..pentru o dimineata de toamna . Plin de simbolistica acest Ordin ca si multe alte grupari Coada dragonului incolacita in jurul gatului , culoarea verde , banda alba de pe spate , crucea rosie , apoi o alta cruce aurie , numarul fix 24 , vesmintele inchise purtate vinerea …etc . Mi-a placut … Este de luare aminte .. indrazniti sa priviti mai departe de voi 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s