Cum funcţionează memoria?


brai03Memoria noastră nu este un simplu dispozitiv de stocare a datelor. Dacă ar fi fost aşa, Orwell n-ar mai fi scris despre Ministerul Adevărului în romanul său 1984. Memoria noastră nu funcţionează doar selectiv, ea funcţionează şi afectiv. Tocmai de aceea sunt atâţia truditori plătiţi să rescrie adevărul în funcţie de proiecţia învingătorilor momentului.

La începutul anilor 90 riscai să fii linşat dacă spuneai că dictatura a avut şi părţi bune (nu ştiu care ar fi fost ele, dar să acceptăm că aceste părţi bune ar fi existat). Douăzeci de ani mai târziu, peste 60% dintre români se declară nostalgici. Dictatura e istorie (să sperăm!), în mod logic istoria nu mai are cum să se schimbe. Ce s-a schimbat atunci? Memoria afectivă a oamenilor, care e labilă şi a fost influenţată sistematic.

Dacă aş fi conspiraţionist – (nu cred în conspiraţie, conspiraţia e ceva ascuns, iar la noi lucrurile se fac pe faţă, fără jenă sau menajamente) – aş zice că undeva există un grup care doreşte să revină la dictatură şi îi pregăteşte pe telespectatori în acest scop.  De ce telespectatorii? Fiindcă doar ei contează, din 89 mai ales. Atunci, în 89, dacă nu aveai televizor, habar nu aveai că e revoluţie.

Să revenim la memorie. Orwell e mai actual decât oricând. E posibil să facă cineva o carte şi să-i de titlul 2014, un fel de anti 1984, numai din texte scrise împotriva (falsei?) democraţii, impotriva a tot ce s-a schimbat din 89 încoace. Nu ştiu cât de utilă ar fi această carte, fiindcă ea nu ar convinge pe nimeni care nu e deja convins. În schimb ea ar explica (poate?), de ce memoria afectivă produce monştri pe bandă rulantă. Această carte ar fi un prilej de a demonstra că memoria neînţeleasă, – adică faptele neasimilate, nedigerate raţional, – este vulnerabilă şi poate fi manipulată fără efort.

Citiţi cu atenţie toate „dezvăluirile” ultimelor două decenii. Veţi constata că de fapt nu se dezvăluie nimic. Faceţi-vă o listă cu informaţiile reale pe care le aflaţi dintr-o astfel de „dezvăluire” şi bifaţi-le pe cele pe care nu le-aţi ştiut deja, înainte de lectură. Veţi constata că rezultatul e zero în privinţa informaţiei suplimentare. Dacă perseveraţi cu întrebările, veţi afla însă altceva. Veţi afla că nu vi se dezvăluie nimic, în schimb apar multe fapte pe care oamenii, din diferite motive, încearcă să le ascundă.

Acolo, în zona pe care oamenii vor să o uite sau să o ascundă, începe partea interesantă a povestirii.

Reclame

Un gând despre „Cum funcţionează memoria?

  1. Cu toate ca sunt inversunat impotriva „concluzilor”, acestea fiind cele mai perisabile atitudini…indraznesc sa concluzionez un fapt : NICIODATA nu a existat democratie decat ca un generos si profitabil concept. Democratia presupune existenta unei STARI, al unui nivel spiritual la care omenirea nu a ajuns inca…Atunci, cand o masa critica va atinge acest nivel minimal in care democratia se va putea manifesta, acest concept va fi uitat…mai ales ca va „susferi” modificari absolut firesti. Este nevoie de el ACUM pentru a profita declarativ, clamand si declamand existenta lui si garantarea lui de catre sisteme sociale asa zis pluripartinice…Praf in ochi. De fapt, analizand ce presupune democratia vom constata ca acest concept sufera de primatul decizilor luate de catre mase lipsite de individualitati, de criterii, de viziune Aceste mase usor manipulabile vor fi atrase ca pilitura de fier de unii si de altii in functie de criterii ce nu au nimic in comun cu valoarea, profesionalismul, moralitatea, corectitudinea, dreptatea…
    In ceea ce priveste memoria emotionala…este fireasca atata timp cat emotia devine sentiment, iar acesta se cuibareste in subconstient marind gramada de gunoaie bagate sub pres…Emotivitatea nu are nimic in comun cu sensibilitatea. Tine mai mult de viscere, de gregar…de impulsuri, de animalitate.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s