Cât costă un alter ego?


Alter_Ego2Scriitorii din lista spre care duce acest link au muncit ani de zile pentru un alter ego. Nu ştiu ce înseamnă asta tradus în bani. Ştiu că nu sunt singurii care au un alter ego. Azi, aproape toată lumea are un alias, adică… exact ce au construit scriitorii citaţi cu truda de o viaţă. Un alias nu e tocmai un alter ego de scriitor. În primul rând: cui îi pasă de el? Probabil câtorva prieteni, care, vorbind în termeni de reţele de socializare, însemnă o adresă de mail şi o poză, ambele reale sau fictive.

Hai să nu pierdem din vedere imaginea de ansamblu. Toate aceste personaje există, ele sunt cât se poate de reale, chiar dacă trăiesc doar în subconştientul unor indivizi. Subconştientul nu vine gratuit în viaţa noastră şi nu ne naştem cu el, e o investiţie de ani de zile, e vorba de sute de locuri în care ai fost, de oameni cu care ai stat de vorbă, de întâmplări pe care le-ai văzut şi pe care le-ai înţeles sau nu le-ai înţeles, dar care te-au bucurat sau te-au înfuriat, doar aşa au rămas în subconsţientul tău.

Ne alegem icoane, normal că libertatea şi uşurinţa cu care se întâmplă inconizarea privată îi supără pe cei care-şi închipuiau că deţineau monopolul. Supărarea le va trece, ea nu va fi alimentată la următoarele generaţii care vor fi imune la privatizarea iconică aşa cum sunt deja imuni tinerii de azi la privatizarea scrisului, te costă cam 5 minute să-ţi faci un cont şi să urci ceva pe net şi ai ajuns scriitor. Citeam remarca unui critic despre poeţii fără poezie, cât de lejer scriu unii tineri pentru că le place poezia dar tot ei recunosc că nu citesc poezie. Ce definiţie mai spontană a privatizării scrisului doriţi?

Problemă?

Nu. Aşa cum există fotografi, chiar şi în zilele noastre, când aproape orice om are un telefon mobil care face şi poze, tot aşa vor exista şi scriitori, chiar dacă pe net există deja aplicaţii care te lasă să-ţi scrii instantaneu primul roman online.

E greu să ajungi scriitor?

Întotdeauna a fost greu.

2 gânduri despre „Cât costă un alter ego?

  1. Zorin…ştii prea bine ca şi mine…scriitor, medic, dascăl…nu ajungi, te NAŞTI. Asta nu înseamnă că Natura, D-zeu sau Existenţa ne crează scriitori sau dascăli…dar calităţile acestor VOCAŢII ori se află inscripţionate adânc în construcţia interiorităţii noastre…ori NU !
    Faptul că aceste vocaţii au fost corupte de neaveniţi…este o altă discuţie…

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s