Secretele puterii şi de ce nu vorbeşte lumea despre ele


safeAceastă postare face parte din micul manual de diversiune. De obicei pornim de la o reprezentare falsă a puterii, atribuind-o politicienilor, şefilor de tot felul, comandanţilor, miliardarilor, adică acelor oameni pe care media îi prezintă „la putere”. În ce constă de fapt „puterea” lor? Cea mai mare parte a puterii lor se bazează pe informarea greşită a celorlalţi. De fapt, compromisurile pe care le-au încheiat până când au ajuns în locul care, tradiţional şi greşit, este numit vârful piramidei sociale, sunt scheletele din dulap care diluează puterea reală a acestor persoane până aproape de anularea ei totală. Vorbim de o piramidă, o structură geometrică reprezentând un grup de interese, cvasi inexistente la bază, dar care cresc pe măsură ce ne apropiem de vârf. Piramida relaxată la bază este din ce în ce mai concentrată la vârf, interesele sunt din ce în ce mai aprige iar formula consacrată este sacrificarea vârfului pentru a salva ceea ce se află dedesubt. Am avut parte de un exemplu în 1989, când „mult iubitul şi stimatul” Ceauşescu a fost abandonat de toţi activiştii lui de partid, care l-au lăsat să-şi joace rolul la Târgovişte în timp ce ei se puneau în siguranţă. Situaţii similare, chiar dacă nu la fel de dramatice s-au petrecut şi în cazurile Iliescu şi Constantinescu, cât despre „lepădarea de Băsescu” ce să mai vorbim? Dar nu e cazul să insist, fiindcă nu vreau să las impresia că putere înseamnă doar putere politică. Dimpotrivă, putere nu înseamnă nici putere politică, nici economică sau militară, putere înseamnă libertate, înseamnă să fii stăpânul propriilor atitudini.

Cât de fragile sunt celălalte forme de putere am văzut tot în 89, în privirile derutate ale lui Ceauşescu, confruntat subit cu o manifestaţie care nu mai corespundea ritualului uzual, cu oameni care nu-l mai ascultau. Vă amintiţi cum s-a pierdut atunci în faţa mulţimii şi cum s-a năruit întregul edificiu al puterii sale ca o clădire demolată de genişti.

Acelaşi lucru s-ar întâmpla în 2014, dacă în 2 noiembrie samsarii de voturi s-ar trezi cu centrele de votare goale. Nu vă închipuiţi ce panică i-ar apuca, iar pentru asta oamenii „fără putere” nu trebuie să facă decât un lucru simplu, poate cel mai simplu din lume – să stea acasă.

7 gânduri despre „Secretele puterii şi de ce nu vorbeşte lumea despre ele

 1. A sta acasă în ziua votului nu este o soluţie în sine…Ei se vor vota între ei, vom şti câţi sunt cu adevărat profitorii sistemului în acest moment. ATÂT! Alegerile sunt valide chiar dacă se prezintă 3 oameni la vot. Ar fi o palma in plus pe obrazul de pachiderme al politicienilor.
  Politicienii, adică „nebunii” de putere şi de la putere, nu sunt totuşi atât de tâmpiţi încât să nu realizeze că puterea lor este o manipulare, că ei sunt în situaţia dresorului de lei în arena. Dresorul ştie că nu are voie să stea cu spatele la fiare, este un risc major. Ei asta fac. Ne arată biciul, reprimă din faşă orice ieşire din front, stau cu ochii şi urechile servicilor pe noi. Ştiu că nu sunt iubiţi şi nici nu vor să fie. Ei nici nu ştiu ce este iubirea. Ştiu însă că nu trebuie NICIODATĂ să stea cu spatele la popor, că trebuie să fie cu ochii pe el, chiar atunci când îl bate cu biciul…trebuie să-l priveasca cu tupeu in ochi…Mai ales atunci.

  Apreciat de 1 persoană

 2. De unde panică? Pun pariu că au la îndemînă sacii cu voturi „bune” care vor ajunge unde trebuie, fiindcă nimeni în afară de cîţiva „aleşi” nu va şti că peste tot s-a absentat 100%. Două-trei filmări aruncate pe sticlă unde cîţiva membri simulează fervoarea evenimentului ieşind „de la cabine” şi gata, România a votat şi-n 2014!

  Ah, mi-e lehamite!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Domnule ,Zorin,tot respectul si toata admiratia ! Daca acceptati o discutie deschisa ,politicoasa,vreau sa va intreb de ce nu puneti punctul pe I ? Sunteti prea ,,batran” si scrieti mult prea elevat ca sa nu stiti .Daca problemele ar fi tinut de Sistem,de social si organizare,nu s-ar fi rezolvat in atata amar de vreme ? De ce nu ne vorbiti de cinste ,de omenie si corectitudine,de ce nu incercati sa schimbati in noi ceea ce ati schimbat deja in dumneavoastra si ati vazut ca e mai bine ? Ce rezolvam daca-l gripam ?!Vaselina ne trebuie…?!Zau asa !Cartile pe fata,aveti asul ? Nu in maneca…in inima ? Pare in mod serios ca-l aveti,pare,la fel de serios ,ca stiti si cum sa-l desenati lumii.De ce nu o faceti ?!Ce conteaza prostiile din capul lor – psihologie,parapsihologie,patimi si nenorociri,mandrie ,orgoliu si pustiu ;latura care tine omenirea cu cizma pe grumaz – ce conteaza ? Nu e o solutie ,cunoasterea fiziologiei gandacului de bucatarie nu face mancarea mai gustoasa !

   Toata stima si consideratia !

   Apreciat de 1 persoană

 3. „Punctul pe i” este o opţiune individuală.
  Avem oare dreptul să impunem această opţiune altora, în numele dreptăţii, al cinstei şi al onoarei?
  E dificil să răspunzi la această întrebare.
  Dacă eu îi judec pe alţii şi ei, la rândul lor, au dreptul să mă judece pe mine.
  Fiecare ar trebui să fie, deci, propriul său judecător.
  Asul?
  E simplu.
  Pentru a sluji adevărul, de pildă, e suficient să refuzăm să mai minţim.
  E o decizie pe care fiecare o ia pentru el.
  În momentul în care cineva devine arbitru, conceptul se personaliezază, ceea ce e periculos, fiindcă dezacordul cu acea persoană poate trece drept opoziţie faţă de adevăr, o conclcuzie greşită, dar previzibilă.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Tot respectul ! Admir in mod sincer modul in care manuiti condeiul,e o calitate rara,cred ca sunteti printre cei putini care scriu cu placerea reala de a scrie,convinsi fiind ca pot schimba ceva in bine pentru Neamul Romanesc !

   Multumesc !

   Apreciat de 1 persoană

 4. Subscriu! Stau acasă, mai ales că se anunţă vreme proastă, la fel şi vremuri.
  N-am sentimentul că prin asta aş rezolva ceva, fie numai generarea panicii în rândul ălora, nici pe departe, însă măcar mă pot privi în oglindă atunci când mă bărbieresc; ceea ce nu-i puţin lucru, evit „accidente”. 😉

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s