Înregimentarea nu te face mai deştept


orgDe cele mai multe ori te obligă să fii mai prost decât eşti în realitate, datorită „directivelor” pe care trebuie să le execuţi, şi încă cu zel, dacă vrei să fii „promovat”.

Înlocuirea gândirii individuale cu nişte formule, care ar vrea să reprezinte gândirea colectivă, dar nu reuşesc, este de fapt o înlocuire a gândirii cu non-gândirea. Expresia consacrată „ordinul nu se discută” e probabil descrierea cea mai cinstită a executantului acefal, funcţionabil doar de la gât în jos. Nici tovarăşul Vladimir Ilici Lenin nu a minţit când i-a scăpat pe gură perla cu „idioţii folositori”.

Unde ar ajunge societatea dacă oamenii nu ar fi împiedicaţi, prin astfel de mijloace, să gândescă? Nu ştiu, fiindcă această minune încă nu s-a petrecut.

Care ar fi, totuşi, posibilităţile?

Îndrăznesc să sugerez că renunţând la gândirea prefabricată din sloganurile politice, la rigiditatea doctrinelor, la jurăminte şi alte zorzoane am reuşi înainte de toate să nu mai fim ridicoli degeaba, am câştiga timpul irosit, renunţând la nişte lucruri pe care, oricum, ulterior le-am regretat.

Nu aud de două decenii regretele compatrioţilor cu privire la votul exprimat? Trebuie să recunosc că aidoma lor, şi eu m-am păcălit de fiecare dată când porneam la drum crezând că susţin o cauză şi sfârşeam, dându-mi seama că am fost folosit, ceea ce nu e, trebuie să recunosc, un sentiment prea plăcut.

În al doilea rând, conectând gândirea evităm creşterea imperiului prostiei.

Îmi amintesc o întâmplare cu tatăl unui foarte bun prieten, el (tatăl) mare amator de jocuri de noroc, care o viaţă întreagă a avut plăcerea, duminică de dumincă, să joace rummy în „cazinoul” din micul orăşel de pe Someş în care trăia.

Băiatul, prietenul meu, a ajuns în America,

L-a mutat şi pe taică-său acolo şi într-o bună zi, vrând să-i facă o bucurie bătrânului, l-a dus la Las Vegas, i-a dat 200 de dolari bani de buzunar şi la lăsat într-o sală cu automate de jocuri. Bătrânul stătea, se uita împrejur, dar nu se apropia de slot-machines.

La un moment dat, juniorul îşi pierde răbdarea.

„Ce faci, tată, nu joci?”

„Nu”, a venit răspunsul hotărât. „Ăştia fură!”

„Cum să fure, tată, sunt camere de supraveghere peste tot?”

„Copile, tu nu vezi cum arată locul ăsta? De unde crezi tu că vin banii?”

9 gânduri despre „Înregimentarea nu te face mai deştept

 1. A fi autentic presupune o mare responsabilitate. A fi in turmă reprezintă o mare iresponsabilitate. Turma însă iţi dă sentimentul protecţiei, te face mai puternic, iar cele mai mari atrocitati au fost savârşite intr-o stare specială de isterizare a turmei de catre lideri empatici, carismatici.
  A te manifesta liber în afara turmei comportă riscuri, deoarece turma nu vede cu ochi buni ieşirea din cârd, este un exemplu care vulnerabilizează ideea gregară de turmă.
  Astfel avem turme religioase, politice, anti-sistem, elitiste, sportive, naţionale, s.a.m.d. Liderii turmelor exploatează acea nevoie, de cele mai multe ori indusă omului, de securitate, de protectie si nu de puţine ori va fi deturnată în spre infracţionalitatea pe care o dă puterea celor mulţi,

  Apreciat de 2 persoane

 2. Nu cumva întreaga societate este alcătuită pe ideia de turmă? Până și a celor care gândesc!? Pentru că sunt tentat să spun ca și Dragoș, că ne aflăm într-o cameră surdă în care parcă nici noi înșine nu ne mai auzim spusele! 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. Asa este, dar capcana este a minţii. Noi trăim exclusiv într-o lume imaginară, o lume clădită de către o educaţie la toate nivelurile egotică, străină de realitatea noastră interioară.
   Cu siguranţă ca ai sesizat corect modul gregar in care societatea incurajează spiritul de turmă. Dar cei care gândesc DOAR cu mintea…o minte conditionata de educatie…de fapt işi pun piedică singuri. Eu sustin conceptul minte/inimă indisolubil legate. Mintea separata de INTREG este rătacită in jungla închipuirilor.

   Apreciat de 2 persoane

   1. A gândi numai cu mintea este una dintre greșelile ce se întâlnesc frecvent în jurul nostru. Ai dreptate, mintea trebuie legată indisolubil de suflet, altfel nu facem decât să separăm două lumi ce ar trebui să alcătuiască întregul!
    Dar mai spun și că mintea noastră se poate desprinde de condiționările induse nouă de societatea în care trăim, tot prin intermediul sufletului care, deși pare mut, ne spune mereu CE ar trebui să facem, ba chiar și CUM putem face!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Mugur, când vei conştientiza astfel cu mintea/inimă, vei fi ACOLO. Faptul că REALIZEZI intelectual acest adevăr este deja un pas mare. APOI totul va deveni limpede, lucrurile sa vor aşeza la locul lor de la sine…Aşa este, TU eşti calea, adevărul şi viaţa…

    Apreciat de 2 persoane

 3. Si tatal prietenului tau a vazut si palatele si mosiile politicienilor ce ne conduc azi? Care n-au castigat banii jucand cinstit un „popa prostu” cu miza de 1leu…
  Mi s-a parut revoltator raspunsul lui Iohannis referitor la colegii lui, profesorii, care nu pot sa-si cumpere case din meditatii, ca e chestie de …ghinion! Ghinionist popor mai suntem! Dar cu drept de vot…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s