De ce să n-avem faliţii noştri?


do-as-i-say… se întreba clasicul nenea Iancu. Chiar aşa. Dacă până şi americanii au socialiştii lor? Pentru documentare vă invit să studiaţi Freedom Socialist Party. Dacă nu aveţi răbdare sau timp pentru umblat pe linkuri, iată pe scurt platforma lor:

The Freedom Socialist Party’s 2012 political platform was nothing if not ambitious. Among much else, it demanded a 70 percent tax rate for “the top 1 percent;” “unilateral U.S. nuclear disarmament,” “free multi-lingual public education, including ethnic studies, through college and trade school;” free abortions; bank nationalization; and the cancellation of all free-trade treaties.

Nu mă leg de impozitarea cu 70% a celor 1% dintre cei mai bogaţi, e o măsură prea generală de stânga şi nu caracterizează această formaţie, ci firea omenească, dornică să redistribuie bogăţia până când ajunge la distribuitor, care nu mai vrea să o redistribuie.

Dezarmarea nuceară unilaterală a SUA e un punct pe care nu-l poate inspira decât finanţatorul partidului. Vă las să speculaţi cine ar putea să fie.

Învăţământ gratuit în limbile grupurilor etnice. Sună frumos. După câte ştiu eu, nu costul învăţământului e principala problemă a celor fără carte (chiar dacă au diplome) – ci dorinţa de a învăţa, mai precis absenţa acesteia, care e cu totul altă problemă.

Avorturi gratuite. Hm. Gratuite nu pot fi. Pot fi eventual pe banii statului. Asta înseamnă condiţii excelente şi medici foarte motivaţi, cum demonstrează toate formele de asistenţă medicală „gratuită”. De şpagă să nu vorbim în casa socialistului.

Naţionalizarea băncilor. Adică reducerea lor la o singură bancă, din moment ce proprietarul e unic, recte statul. O altă binefacere, care ar trebui numaidecât legată de confiscarea valutei, de preţurile stabilite ştiinţific şi de rafturile goale (ăia nu au auzit încă de raţii).

Anularea tuturor acordurilor de liber schimb, adică economia planificată. Ce ştiu ei ce înseamnă pană de curent, pâne pe buletin, încălzire la aragazul din bucătărie, lumânare în loc de bec şi 2 ore de program tv pentru spălare pe creier a proletariatului fericit?

Ca să fie mai convingător în alegerile din 2012, Socialist Freedom Party a propus salariul minim de $ 20 pe ecomie ( e vorba de salariul pe oră şi de economia americană, că la noi douăzeci de dolari e salariul pe o zi, dacă ai noroc). Interesant că, în acelaşi număr al oficiosului online al partidului, se căuta un administrator de pagină web. Oferta salarială era de 13 dolari pe oră !!!! Clar, nu?

Îmi pare rău dacă lezez sentimentele antiamericane sau prosocialiste ale unora, nu e intenţia mea, după cum nu am de gând să mă transform în cruciat împotriva socialismului mondial sau avocat al american way of life. Vreau să luaţi la cunoştinţă că la fel de ridicole mi se par entuziasmele pro-americane (sau pro – altcineva) şi fetişirea capitalismului corporatist.

Constat, însă, că indiferent de gradul de dezvoltare, de puterea economică, militară etc., societatea omenească are cam aceleaşi probleme, în bună parte false.

Nu e logic să gândesc atunci că nu societatea, ci natura umană e cauza?

 

Reclame

4 gânduri despre „De ce să n-avem faliţii noştri?

 1. Cu toată că întrebarea ta este retorică, nu pot să nu profit pentru a REafirm : “noi suntem sistemul”, oricare ar fi acela.Nu sunt pro : socialist, capitalist, corporatist, sau orice altă formă de organizare cunoscută şi experimentată în lume. Sunt pro-OM !
  Singurul sistem funcţional pentru OM este LIBERTATEA, iar TOATE sistemele sunt împotriva libertăţii.
  Cum să spui despre oameni că sunt egali(?!)…când ei sunt UNICI ? Faptul că unii au abilităţi într-un domeniu sau altul , trebuie să li se încurajeze această libertate de a fi EI înşişi. Că este vorba de o dictatură militară, de una a statului ca în socialism, sau una economică ca în capitalism, tot dictatură este, adică va îngrădi libertăţi, va dori să-I egalizeze pe om, ori va polariza bogatia si saracia la extreme, sau va înghesui omul în tot felul de tipare.
  În socialism este mai importantă societatea decât individul(?!). O aiureală totală. Socialismul peste tot unde s-a aplicat nu a reuşit eradicarea sărăciei, în schimb a reuşit să-i facă pe TOŢI la fel săraci. În socialism cei bogaţi au fost reduşi la sărăcie şi cei mulţi şi săraci s-au bucurat(?!), că acum sunt toţi egali. Psihologic se poate explica, dar nu foloseşte nimănui, cu toate că mai ales psihologic oamenii nu sunt egali.
  Ce trebuie să existe… este libertate egală pentru toată lumea, pentru aţi manifesta AUTENTICITATEA. Când egalitatea este un scop, atunci NIVELEZI valorile luând drept criteriu baza, majoritatea. Atunci vom fi roboţi, maşini, doar acestea pot fi făcute să funcţioneze la fel. Se alege praful de creativitate, de autenticitate, de OM.
  Pentru a face dreptate este nevoie de o situaţie paradoxală. Pentru a fi ei înşişi toată lumea trebuie să primească şanse egale, adică să dai egalitate unor oameni care nu sunt egali…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s