De ce se ceartă românii cu televizorul?


basTelevizorul le aduce aminte celor care-l folosesc în acest scop, că nu doar viaţa, ci şi politica trece pe lângă ei. Iluzia participării la evenimentele politice este direct proporţională cu sentimentul de neputinţă, pe care telespectatorul „canalelor” (de ştiri?) vrea să-l suprime şi fiindcă nu-l poate suprima, încearcă să-l ascundă în spatele unui activism steril şi ridicol. Cuvinte grele? Nicidecum, dacă văd tot mai des oameni în toată firea certându-se cu… televizorul, strigând replici şi invective spre acel obiect cu ecran luminescent care, evident, nu are cum să răspundă. Şi cum inerţia acelui aparat nu-i satisface, aceiaşi turbulenţi (reali sau prefăcuţi) se reped la calculator şi inundă reţelele cu o revărsare de cuvinte şi imagini (e bună şi tehnica la ceva) încât ai impresia că toată ţara e gata să dea în clocot. Dar (se repetă 89?) zbuciumul e manifest doar pe ecrane, dacă ai curiozitatea să vezi face-to-face un eveniment electoral, vei constata că e o mare diferenţă între realitate şi atmosfera „online”, respectiv „on-air”. Zecile de mii de suporteri din mediile virtuale se transformă în câteva sute (sau câteva zeci) de activişti în carne şi oase, care arborează disciplinaţi însemnele de campanie, scandează, atunci când o cere scenariul, aplaudă, atunci când vorbitorii fac o pauză, totul se întâmplă ca la carte. Adversarii, opozanţii furibunzi din mediile electronice, lipsesc cu desăvârşire şi dacă în anii precedenţi mai erau vandalizate nişte materiale de campanie sub protecţia întunericului, până şi nopţile noastre au devenit mult mai liniştite.

Atunci, de ce atâta vânzoleală pe ecrane? Motivul este nevoia de a-i enerva pe oameni, fiindcă altminteri nu s-ar prezenta la vot. Firea noastră e predispusă la împăcare, iar mintea ne duce la adaptare şi mai puţin la confruntare. Nu suntem conflictogeni, justiţairi sau mesianici. Ne place să trăim bine, dar ne mulţumim cu puţin. De aceea e nevoie de generarea unei anumite stări de nervozitate, dacă vrem să prezentăm lumii un spectacol cât de cât credibil al alegerilor. Cei 40% care (mai) votează sunt, în bună parte, rezultatul agitaţiei din media, a unei atmosfere de stadion, fiindcă nici fotbalul nu iese, ca spectacol, dacă nu se dezlănţuie tribunele.

Pe vremea învăţământului politic socialist circula o snoavă:

Ion vine acasă, unde îl aştepta, ca de obicei, vecinul Gyuri cu nişte beri. Dar de data aceasta, Ion se uită încruntat la Gyuri.

„Ce ai, mă?” întreabă Gyuri.

„NU mai beau cu tine! Voi, ungurii, l-aţi omorât pe Mihai Viteazu!”

„Dar asta fost amu 500 ani…”

„O fi fost, dar eu acum am aflat la învăţământul politic.”

Reclame

7 gânduri despre „De ce se ceartă românii cu televizorul?

 1. M-am mirat cind am constatat ca marea majoritate a celor care, mereu, au ceva de spus pro si contra si impotriva, au ignorat clipul de la Radio Crazy care, am vazut ca apare si pe facebook si pe youtoube.
  Oare nu apare pe Reader?
  Mi-ai dat raspunsul prin acest articol.

  Apreciază

 2. Totul se reduce la un fapt de cel mai elementar bun simt, evident, simplu, firesc şi tot aşa…TRĂIREA PREZENTULUI. Noi trăim în lumi paralele, care în plus NU EXISTĂ, ele sunt rodul închipuirilor, a judecăţilor memoriei după şabloane adânc înrădăcinate în noi. A fi autentic, ca tot ce este NATURAL, este şi SIMPLU. Am înţeles că suntem un produs expirat al unei educaţii expirate, am înţeles că din vari motive : comoditate, laşitate, obnubilare, alteritate, frică, interes, indigenţa, ignoranţa…ne lăsăm manipulaţi în mod lamentabil de oricine şi orice…DAAAR…totuşi AJUNGE !
  Nu putem invoca la nesfârşit aceste „scuze” care ne ACUZĂ.
  Am înţeles că suntem un popor mioritic cu jubilaţii hedoniste, că savurăm reveriile porcului cu paiul în gură, că „merge şi aşa”…DAR până CÂND ?
  Şi tu şi eu şi câţi că noi (?!)…TOOOT spunem, tot arătăm, tot le sucim şi răsucim pe toate părţile şi în toate pozitile, de-am ajuns ca teroriştii lui Iiescu care trăgeau din toate pozitile…doar, doar…poate, poate.
  Şi totuşi nimic nu se pierde, nimic nu este în zadar, de fapt „nimicul” nu există.
  N-am sperante…STIU ca NORMALITATEA, BINELE, ADEVARUL sunt singurele realitati care nu pot fi eludate, pot fi ignorate, iar pretul este acest cosmar al omenirii

  Apreciază

 3. „”paprika”” este un canal de televiziune relaxant,adevarat fara minciuni si injuraturi ,eu il recomand in locul „grozaviilor”” care reprezinta media(scrisa sau vorbita la radio-tv) romaneasca !!
  ps !! cand aflii ceva ce merita auzit la tv-urile astea spune-mi si mie ..eu nu trec pe la ele !!!

  Apreciază

  1. Aşa este, orice este mai bun decât destrablarea ruşinoasă a politicienilor ce-şi exhiba impudic mizeria.
   In ceea ce priveste „paprika”, ca de altfel toate programele care au înserat în grila lor emisiuni dedicate preparatelor culinare, consider că este un alt abuz al căderii in patima mâncarii. Tot felul de reţete care mai de care mai insolite, inedite, clasice…ne exced pe TOATE canalele tv. Este o defulare a unor rfulări , care psihologic au o explicaţie, mai bine zis se pot încadra in domeniul psihiatric. Totuşi actul alimentaţiei este un act normal, care fară sa ignore plăcerea gustului, totuşi va trebui să se preocupe mai mult de CE, CÂT, CÂND si CUM mancam.

   Apreciat de 1 persoană

   1. ai un pic dreptate dar „paprika”” da idei..nu retete neaparat, ff multi de acolo dau sfaturi de alimentatie sanatoasa ..simpla mai ales..
    nu ma uit la „luptele”” cu jigniri ,tipete si injosiri de genul „masterchef””!!

    Apreciază

 4. Zorin, trecînd într-un alt plan spiritual, nu ştii cît de mare e puterea gîndului? Chiar dacă amărîţii ăia latră la o cutie de plastic, gîndurile lor zboară în eter şi se unesc într-o forţă mult mai mare decît am putea crede. Spiritele celor blestemaţi vor suferi şi dincolo de abstracta barieră a morţii fizice. Greşim amarnic dacă limităm acţiunea gîndurilor şi faptelor noastre la întinderea fizică a unei generaţii lumeşti; trebuie doar să ne împăcăm cu ideea că nu vomn afla rezultatul real în timpul acestei treceri fizice ale noastre pe Pămînt.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s