De ce e fericirea secretă?


misIată o întrebare pe care mi-o pun de foarte multă vreme – fericirea este o noţiune folositoare sau, dimpotrivă, dăunătoare?

„În goana după fericire” este un clişeu şi mă face să văd o haită de câini înhămaţi la o sanie, cîinii trag, amăgiţi de o pereche de cârnaţi spânzuraţi în faţa lor, la care nu vor ajunge niciodată. Nimeni dintre cei chemaţi să ne educe, nu se oboseşte să descrie exact cum e fericirea la care râvnim, noi ne-am obişnuit să o intuim mai degrabă în oglindă, ca stare opusă nefericirii cu care suntem ameninţaţi încă din copilărie. Nefericire înseamnă, de pildă,  să fii sărac, urât şi să nu primeşti cel mai mare cadou de la Moş Crăciun. Prin repetiţie devenim obsedaţi de frumuseţe, bogăţie şi lăcomie, un software de toată splendoarea, care nici nu mai trebuie virusat ca să producă rateuri spectaculoase la vârsta adultă, fiindcă nu avem cum să-i îndeplinim cerinţele, împărtăşind de fapt soarta câinilor înhămaţi la sanie care aleargă după o pereche de cârnaţi. Pe baza acestei programări se dezvoltă majoritatea complexelor noastre, în acelaşi timp cauza „mizeriei umane”, adică trădarea, înşelăciunea, minciuna, falsul, intriga, delaţiunea, pentru că în conformitate cu sistemul nostru de operare, locul doi e inacceptabil şi nu avem cum să stăm toţi pe locul unu.

Revin la gândurile anterioare despre falsitatea noţiunii de putere, manifestă până şi la fraţii născuţi din aceeaşi mamă şi acelaşi tată. Gemeni să fie şi tot îşi va dori fiecare un ascendent asupra celuilalt. Această nevoie, o consider, cu îngăduinţa voastră, –  maladivă, se numeşte în general afirmare, când de fapt ea este o negare, o recunoaştere implicită a unei infirmităţi. Dacă nu vei face cum spun eu şi dacă nu-mi vei da mereu dreptate, fac scandal. Cea mea cruntă pedeapsă pentru această atitudine maladivă este să-i dai dreptate şi să faci cum vrea – e atât de uşor să creezi dependenţa cuiva de tine!

Cum să ne eliberăm din colivia în care suntem prizonieri? Simplu. Refuzând să mai facem ce am făcut până acum. Rămâne întrebarea când ne vom elibera de nevoia aceasta meschină de a fi aprobaţi de ceilalţi, de a primi din partea lor laude şi supunere? Fiecare va decide pentru el. It’s a free country.

Reclame

6 gânduri despre „De ce e fericirea secretă?

 1. Răspunsul este simplu…dar cum simplitatea reprezintă înţelegerea complexului…
  Noi nu alergăm după fericire …fugim de ea, crezănd ca alergam după ea. Fericirea in fond este scopul existentei şi avem toate dotarile să ne puem bucura de ea.
  A nu o vedea este un semn al orbirii spitituale.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Sigur Octav Pelin nu-i prea fericit…
   Și, probabil, atunci când va scăpa de pacoste, va fi foarte, foarte, foarte fericit…

   Apropo, faceți un experiment și încălcați-vă cu pantofi cu două numere mai mici, toată ziua, și să-mi spuneți seara când ajungeți acasă și vă descălțați cum vă simțiți.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s