Mândria românului în Spania se cunoaşte.


ROMAINIAN CAMP IN MARBLE ARCH TODAY PICTURE JEREMY SELWYN 03/05/2013Sau în Italia, Franţa, etc.

Şi Irlanda ce cusur are?

Un romancier, popular printre studenţii clujeni în anii 60, scria: „există posibilităţi care se poate şi posibilităţi care nu se poate…”

Tot aşa există propoziţii care pot fi crezute şi propoziţii care nu sunt credibile.

Nu sunt o persoană aptă să dea lecţii de patriotism, în schimb am primit câteva astfel de lecţii de care îmi amintesc şi acum cu plăcere.

Cu mulţi ani în urmă, când ne luptam să nu ne ia valul „Cântării României”, l-am ascultat (cu plăcere crescândă, pe măsură ce-l urmăream) pe Teohar Mihadaş vorbindu-ne despre poezia patriotică. „Ea este”, zicea bătrânul aromân, ridicând pedagogic degetul, „ca steagul verde al profetului, se ţine într-un sipet, nu e steagul obişnuit de luptă şi se scote doar în clipe de mare restrişte, când orice musulman preferă să-şi dea viaţa, ca să nu cadă stindardul credinţei în mâna ghiaurilor”.

Îndemn valabil 100% atunci, când patriotismul, în speţă poezia patriotică era demonetizată prin abuz. Excesul dăunează, chiar şi atunci când nu e vorba de alcool.

Mă întreb, care mai e azi cotaţia „mândriei”, având în vedere puzderia de oferte. Suntem mândri că suntem români (ardeleni, bănăţeni, moldoveni, etc.), suntem mândri când câştigă ai noştri, suntem mândri când trebuie şi mai ales când nu trebuie, dar… practic, cu ce ne mândrim?

Ne mândrim că vorbim baliverne „din zori şi până-n seară”, dezbatem tot felul de cretinisme, în timp ce, fără multă zarvă, trei milioane şi mai bine dintre „ai noştri” au plecat. Au zis pa, la revedere şi nu se vor întoarce decât dacă nu vor avea încotro.

Vă amintiţi cozile de la frontieră de crăciun şi de paşti? Amintiţi-vă bine, căci amintire au rămas. Noroc cu bătrânii netransportabili, cărora le mai vin nişte bani prin Western Union sau Moneygram. Pentru cât timp? Pentru câţi ani vor mai avea de la Dumnezeu, cu condiţia să nu se ivească o nouă criză – acolo, că la noi criza e permanentă.

Să vorbeşti de mândrie naţională în contextul unei emigraţii fără precedent este ori o dovadă de tupeu fără margini, ori una de prostie abisală. Poate şi una şi alta.

Vorbele zboară. Faptele rămân.

Unii susţin că România se transformă într-o colonie. Cine o va coloniza? De unde vor veni imigranţii „noştri” şi ce drepturi vor primi? Pe când prima localitate în care vom fi minoritari faţă de „noii cetăţeni” şi vom asculta chemarea muezinului de la geamie?

Reclame

8 gânduri despre „Mândria românului în Spania se cunoaşte.

 1. Islamizarea Europei și a nordului Americii de nord sunt mult mai vizibile și accentuate decât cea a României. Avem șanse mari să ne păstrăm virginitatea vreme mai îndelungată decât multe alte nații civilizate. Știți bancul cu școala din Franța ?
  Diriginta striga catalogul:
  -“Mustapha El Ekhzeri”
  -“Prezent”
  -“Achmed El Cabul”
  -“Prezent”
  -“Kadir Sel Ohlmi”
  -“Prezent”
  -“Mohammed Endahrha”
  -“Prezent”
  -“Chanhira Amarttayaku”
  -“Prezent”
  -“Ala In Ben Oit”
  Liniste….
  -“Ala In Ben Oit”
  Clasa ramine in liniste totala…,
  – Pentru ultima data: “Ala In Ben Oit”.
  Dintr-o data se ridica un elev din ultima banca si ii spune dirigintei:
  – Eu sunt, doar ca se pronunta “Alain Benoit”.

  Apreciat de 2 persoane

 2. @”Sau în Italia, Franţa, etc.” – reconfirm si asum 100%, desi mi-s cetateana franceza de câteva decenii si-am trait în Franta mai multi ani decât în România… nu-s „patriotarda”, în franceza am accent din Alsace-Lorraine cu intonatie „sudica”(Midi-Pyrénées), în engleza accent canadian, însa de câte ori am fost si sunt întrebata de unde vin, am raspuns mereu:”sunt românca si locuiesc în Franta!”


  poate-l stii deja… Cyprien Iov – je suis roumain! 🙂

  Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s