Ţara în care te enervează şi scriitorii


vanŞi ce dacă unii semnează mai multe cărţi decât au citit? N-ar fi asta problema, dacă ar avea ceva de spus. Arta este totuşi un mesaj, indiferent cât de mult am vrea noi să încurcăm treburile, ca să nu se vadă că nu ne-am făcut temele.

Un mesaj puternic poate fi spus prost, dar rămâne. Când mesajul lipseşte, ai senzaţia unei roţi de bicicletă care s-a desprins de cadrul ei şi se rostogoleşte singură. Mi se pare ridicol, caraghiosul e suportabil, ridicolul – jenant. E o tâmpenie să vrei să te adresezi celorlalţi şi să nu ai nimic de spus.

De ce să le ceri atenţia? Ce-ai zice dacă te-ar apela cineva la telefon şi n-ar zice nimic, ar vorbi aşa fîără noimă, te-ar ţine cu chestia aceea la ureche ca un orangutan? Nu l-ai înjura, în gând cel puţin?

Neuitatul Steinhardt ne vorbea de circumcomplicarită. Când nu ştii ce să spui, te pierzi în detalii. Nu-ţi dai seama, sau îţi dai seama că sunt nesemnificative, dar perseverezi. Vrei neapărat să vorbeşti 10 minute sau să scrii 3 pagini. Nu contează ce. Numele tău să apară la sfârşit. Sau la început. Vrei să-l vezi pe o copertă. Ce cauţi tu acolo? Nu ştii. Dar prietenii tăi, cunoştinţele tale, au numele pe coperţi, nu poţi să te laşi, eşti un luptător, aşa-i?

Dar eşti bun. În clipa în care cineva zice de opera ta că e de rahat, începe să-ţi umble mintea. Îndată îi dezgropi opinentului strămoşii, amantele, scheletele, nu contează că nu le are în dulap, le pui tu acolo, nu te crede lumea, dar ceva tot vor bănui.

Cititori nu prea avem, dar avem scriitori, mulţi pe cap de plătitor de taxe şi impozite. În fond e frumos că se scrie, e frumos că oamenii fac asta, sau îi pun pe alţii, nu contează, tot îi mai bine să avem mulţi scriitori decât mulţi manelişti.

E enervant faptul că toată treaba asta, la unii,  se subvenţionează public, dar şi banul nostru poate să treacă, decât să-i dai pe campanii electorale, mai bine să se tipărească toate aiurelile.

România scrie. Poate va veni ziua în care vom spune, România citeşte.  Dacă se pune lumea pe citit, vor cădea capete. Nu doar cele din hârtie, de Halloween.

Reclame

7 gânduri despre „Ţara în care te enervează şi scriitorii

 1. Domnule Zorin Diaconescu,
  senzația accea sau aceasta s-a cam lipit de mine și nu mai scap de ea
  dar dacă Dvstră reușiți să Vă exprimați indignarea și nemulțumirea -acum față de maculatura tipărită și legată între coperți, amintiți-Vă că suntem și trăim în era digitală, unde, cu răbdare si puțin noroc, se mai găsește si ceva bun(s-a preluat încă prea puțin, totuși…)
  blogosfera ?
  despre asta ați scris chiar Dvoastră atît de exact, încît mă mir cum de nu le-au înțepenit/ blocat unora tastatura

  cu respect față de Dumneavoastră, nu cer scuze cuiva, oricine s-ar simți lezat

  (nu mă mir că par nesuferită, chiar sunt !)

  Apreciat de 1 persoană

 2. Zorin…aşa este, în „lumea” noastră anormală este „normal” să fie aşa…Sunt scriitori tehnicieni, scriitori „educaţi” în arta scrisului, cum spuneam unui amic de blog, nu sunt “autodidacţi”… Eu cred în autodidacţi, în oamneni autentici, nu în făcături. Făcăturile stăpânesc la perfecţie regulile, fie ele gramaticale (eu o mai dau în gard, dar nu sunt scriitor), fie ale retoricii zglobi, sau lacrimogene, chiar dacă suferă de frigiditate estetică. Atâta timp cât nimeni nu-i „încearcă” se pot da mari curtezani în ale scrisului.
  Se pare că este o modă căzută în derizoriu, atâta timp cât puşcăriaşii se folosesc de acesta artă pentru reducerea pedepselor(?!). În curând se va da liber şi la compoziţile muzicale sau la dansuri din buric…doar şi ele e artă…?!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Eu! Eu! La circumcomplicarită sunt expert! Am multe texte la care mă uit lung și le tai din scurt, nemilos, până ce cred că găsesc formula care zăcea în mintea mea de pe urmă. Căci mintea cea dintâi se repede, de obicei, la taste ca fata mare la … concubinat!…
  Mie, când mi s-a zis că am scris de rahat, fie am modificat masiv, fie am retras postarea. Porniri retractile, parol. Cu condiția să constat, după îndelungi introspecții, că respectivul are dreptate 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s