Vă place fundamentalismul matrimonial?


fndDa? Atunci practicaţi-l. Nu? de ce vă lăsaţi prinşi în capcană? Cum? Tradiţia? Care?

Cu toate aranjamentele profesionale, cu restaurantele decorate după nu ştiu ce reviste şi toaletele aduse de la Paris, obiceiurile noastre sunt precapitaliste, seamănă foarte mult cu cele tribale şi asta nu e rău, doar că tribul se face nevăzut şi tu rămâi cu nota de plată.

Mentalitatea postmodernă consideră fiesta matrimonială o chestiune intimă, cu familia, rudele apropiate şi prietenii. Excepţii fac vedetele şi capetele încoronate. La noi toată lumea e vedetă, fiindcă încă suntem tributari mental satului, care participa cu mic cu mare la orice se întâmpla pe o rază de 5 km.  Sau n-aţi observat că „sălile de nunţi” cu peste 1.000 de locuri ţin doar de specificul naţional? Pentru prestatori e o afacere, dar pentru miri?

O amintire de neuitat? Cei mai mulţi cu care am stat de vorbă, îşi aminteau doar de oboseală, de dorinţa de a se termina odată, fiindcă tot tradiţia cere să o iei de dimineaţă şi să nu te opreşti până a doua zi în zori. Mersul după naşi, mireasă, starea civilă, cununia religioasă, dansul şi plicul (sau strigarea în gura mare) durează până la epuizare. Rezistaţi, copii, că oricum vreţi urmaşi sănătoşi, sportul ajută.

Asistenţii de regie sunt o altă chestiune, în funcţie de câte rude au mirii şi de cât de devotaţi sunt să se afirme cu astfel de ocazii. Dramele care ţin de buchete, eşarfe, lumânări, garnituri şi alte accesorii pot fi prima cărămidă la temelia unui divorţ trainic. Oricum peste 50 la sută din combinaţii tot acolo se încheie.

Pe mine mă amuză perseverenţii, cei acre o fac şi a doua şi a treia oară cu acelaşi devotament pentru obiceiurile noastre nemuritoare.

Am participat cu camera video pe umăr la un număr considerabil de happeninguri de gen, ar fi material pentru vreo 2 cărţi şi 3 filme a la Mircea Daneliuc.

Dar mai interesează pe cineva?

Trăim într-o ţară liberă şi cel mai grav derapaj e să-i împiedici pe oameni să fie fericiţi. Let’s dance, Isaia…

 

 

17 gânduri despre „Vă place fundamentalismul matrimonial?

  1. Mă bucură “pârtia” pe care o deschizi atacând acest subiect. Am de gând să mă ocup serios de el şi să merg mai departe, dincolo de cutume, prejudecăţi, tradiţii, asumându-mi tot riscul.
    În final afirmi că trăim într-o ţară liberă?! Am mari îndoieli… Aş spune că cel mai mare PĂCAT este acela de a NE refuza să fim FERICIT.

    Apreciază

      1. Scuze…am o idiosincrasie, printre extrem de putinele pe care le mai am (si asta de cand sunt pe blog), cand aud despre asocierea libertatii cu diferite aspecte strict circumstantiale.

        Apreciază

      1. Ar fi de preferat, desigur. Însă şi „neînţelepţii” ar trebui să aibă dreptul şi opţiunile, poate aşa vor învăţa să discearnă şi în timp vor deveni şi ei înţelepţi.
        Hopa, tocmai asta nu se vrea „de sus”! Poftim motivul pentru care opţiunile sînt întotdeauna ‘rău’ şi ‘foarte rău’, iar în unele cazuri se mai avansează şi ‘extrem de rău’.

        Apreciază

  2. buuuna !! mi-ai dat o idee…sa chemam aceeasi nuntasi si cameramani si la ..”divort””…!! zau ca nici eu nu prea mai inteleg …teatrul de „manevre” numit „casatorie cu alai”” dupa cat de repede si cat de multi ajun g la „”despartire””!!!

    Apreciază

  3. Se spune ca cei care se casatoresc a doua si/sau a treia oara, au cate o scuza: prima oara e lipsa de experienta, restul sunt lipsa de memorie! (nu mai stiu unde am auzit asta dar imi place).
    Dar sa faci de fiecare data un circ din asta este, dupa mine, dorinta de a face din asta o afacere (si atunci trebuie sa suporte si vechile obiceiuri) mascata in „noi suntem romani” .
    La divort suntem „europeni”!

    Apreciază

Lasă un comentariu