Fundaţia bibliotecarului primeşte membri


typÎnainte de era noastră, adică de era calculatorului, am trăit în era maşinilor de scris.

Adevărul este că odată cu apariţia softurilor de editare, care au ajuns până şi pe telefonul mobil, o mare parte din mitologia scrisului a devenit istorie.

M-am întrebat câţi vor mai şti să scrie cu mâna peste 20 de ani?

În vremea maşinilor de scris, dactilografia era o meserie onorabilă şi căutată. Toate birourile serioase aveau o armată de dactilografe, dar acolo nu aveau acces decât oficialii, aşa că populaţia se descurca ca de obicei cu serviciile clandestine. Am avut un prieten, G., foarte căutat de profesorii doritori de gradul didactic 1, pentru care era necesară o lucrare dactilografiată în 3 exemplare.

Lucrarea în sine nu le dădea mare bătaie de cap autorilor, de obicei dezvoltau un capitol din lucrarea de licenţă, dar nu exista lucrare în vremea aceea, care să nu înceapă cu un citat, evident din inepuizabilul tezaur de gândire al tovarăşului nr.1. Faima prietenului G. a început de la aceste citate, nimeni nu găsea citate mai potrivite decât el, aşa că mulţi clienţi veneau la el pentru dactilografierea lucrării, chiar dacă lucra ceva mai scump, doar fiindcă el le găsea citatul potrivit, un fel de finis coronat opus sau cireaşă de pe tort.

Cu toate acestea, G. nu citea ziarele, nu participa la şedinţe, nu era membru de partid, iar la televizor se uita doar la filme de acţiune şi porno, de pe un player vechi, adus din străinătate de vărul său marinar.

Multă vreme m-am întrebat de unde cunoşte el atât de bine opera marelui tovarăş? Am aflat într-o zi, eram în vizită la el, era singurul care avea cafea veritabilă, fără năut, din tot cartierul şi nu mă dădeam dus de lângă ibric. Amicul şi-a cerut scuze şi s-a apucat de treabă, avea o lucrare de predat în termen şi m-a rugat să-i dictez, ca să poată termina la timp. Am petrecut 3 zile împreună, el cu scrisul, eu cu dictatul şi între ele ne mai uitam la câte un film, cu o vodcă alături.

Terminase şi cuprinsul şi, uşurat, G. a răsuflat, zicându-mi: „n-a mai rămas decât citatul”. Calm, a luat trei foi şi două de indigo, le-a introdus în maşina de scris şi a început să bată. Eu mă tot uitam să văd de unde citeşte. Masa, goală. Mi-a văzut privirile nedumerite. „Din burtă”, mi-a răspuns el. Probabil a văzut că sunt şi mai nedumerit. „Stai liniştit, n-a existat până acum nici o reclamaţie!”.

Dovadă că nici G. nu citise lucrările geniului naţional, dar nici cei care corectau lucrările.

Reclame

5 gânduri despre „Fundaţia bibliotecarului primeşte membri

 1. E drept, la servici aveam mai mult de lucru, caci stii cum era, o data faci sa incerci cum e, iar dupa aceea e obligatoriu.Dar pe linga asta venea cafea, carti si multe altele de la cei care n-aveau chef sa invete sa dactilografieze si nici sa mearga in oras la firmele specializate.Iar dactilografele institutiei erau mult mai scumpe si „lucrau” numai la nivel de sefi si directori.
  Alta lume.Si daca fac abstractie de controlul masinilor de scris si al indigourilor, in fiecare luna la BDS, ramin amintiri frumoase.
  Acum sta saraca masina de scris intr-o debara.

  Apreciat de 3 persoane

 2. Văd că încă eşti „bântuit” de abracadabrantele inepţii ale vremurilor apuse…este drept greu de uitat, care ne-au lăsat cicatrici. Am credinţa că acestea să se regăsească în cel mai rău caz doar pe chip. Exorcizarea trecutului este obligatorie.
  Referitor la maşina de scris, computer, versus stilou, pix sau creion, în ceea ce mă priveşte n-am de ales. Scriu DOAR cu creionul. Îmi place „hârşâitul acestuia pe hârtie, foşnetul hârtiei, consistenţa ei. Este o nostalgică apucatură a vremurilor când am început să scriu……

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s