Cum s-a îmbolnăvit capra vecinului de Ebola?


goatDacă o gândim, se poate. Mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu ne lămureşte dacă e mai bine, sau mai rău. Doar istoria ne mai dă câte un indiciu.

Capra vecinului este un concept autohton. Noi n-am inventat invidia, am fost doar capabili să ne invidiem vecinul până şi pentru o amărâtă de capră, indiciu al sărăciei, gospodarul avut fiind crescător de vaci, cel puţin. Invidia fără frontiere cuprinde artele (dacă nu ştiţi cum se bârfesc artiştii între ei, însemnă că nu-i cunoaşteţi), media (explozia informaţională a avut asupra breslei acelaşi efect ca decretul lui Ceauşescu asupra natalităţii, iar unde-s prea mulţi, pânea se câştigă mai greu, călcând pe cadavre) şi probabil mai puţin în politică (suprinşi?), fiindcă la reprezentanţii noştri aleşi calomnia este o prestaţie publică iar blatul, trădarea şi alte aranjamente de culise forma reală, schimbătoare de la o oră la alta, a relaţiilor profesionale.

De ce nu scăpăm de sindromul caprei aşa cum alţii nu scapa de Ebola?

Fiindcă nu ştim care să înceteze primul. Războaiele civile au aceeaşi explicaţie. Insurgenţii dintr-o casă trag în cei dincasa vecină fiindcă n-au încredere, că ceilalţi nu vor trage primii, aşa că toată lumea încearcă să împuşte pe toată lumea, pentru a rămâne în viaţă. Instinctul de autoconservare obligă.

Îndrăznesc ipoteza că aşa glumeţi şi ironici cum suntem, ne lipseşte totuşi simţul umorului, fiindcă nu ştim când şi unde să ne oprim. Orgoliile fiind mai puternice decât raţiunea, scânteile conflictelor au o evoluţie imprevizibilă şi nimeni nu poate şti dacă se vor stinge din lipsă de combustibil, sau vor pârjoli toată zona, transformând-o în a doua Hiroşimă.

Ne mai lipseşte imaginaţia, prea suntem dispuşi la imitaţie, nu zic copy-paste fiindcă nu vreau să dau de gândit în altă direcţie. A început D.D. cu teveul tabloid, modelul a proliferat, iar la ora actuală funcţionează vreo 5-6 pe acelaşi calapod. Remarcabil modul în care-l condamnam pe acel guru din garsonieră. Mă opreau intelectualii declaraţi şi recunoscuţi, să-mi spună că nu se poate… după care îmi dădeau detalii pe care nu le aveai decât dacă te uitai la program. Cum te poţi uita seară de seară la un program pe care-l consideri mizerabil?

Uite aşa, cu vigilenţă civică, fiindcă tot avem nevoie de un duşman pentru a ne uni. Asta e formula vieţii tribale, despre care am mai scris pe acest blog.

Mă întrebaţi ce e de făcut?

Nu ştiu, se salvează cine poate.

Anunțuri

4 gânduri despre „Cum s-a îmbolnăvit capra vecinului de Ebola?

 1. Nu simti o unda de regret in glasul autoritatilor noastre ca am investit atata pentru asaltul iminent al Ebolei si inca n-avem si noi bolnavul nostru? Parca ne entuziasmam cand apare cate o suspiciune si ne dezumflam cand ni se zice ca nu-i decat o biata malarie. Da’ nu-i nimic, cum am facut rost de gripa aviara si porcina, facem noi rost si de unul cu sangele curgand din nas! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mai curând scăpăm de Ebola…decât de ego. Acesta este responsabil de genocidul caprelor vecinilor. Mâine voi scrie despre personalitate, care este surogatul ce a înlocuit individualitatea. Egoul responsabil va stimula prin personalitate ambitia, nevoia de competitie, de notorietate, celebritate…iar pâna la moartea caprei este doar un pas.
  Răspunsul la întrebarea din final…îl cunosti…CONSTIENTIZARE !

  Apreciat de 1 persoană

 3. ‘Know thy enemy’ poate veni ca un amendament-explicaţie pentru una din nelămuriri. Nu poţi urî/combate ceva ce nu cunoşti, doar aşa, din principiu. De fapt poţi, dar ar fi dovadă de prostie sau rea-voinţă.

  Invidia ar putea fi şi constructivă, dar cum tendinţa actuală a lumii e una distructivă, nu cadrează.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s