Învăţământul de la Spiru Haret la Pink Floyd


pinkSpiru Haret a conceput atât de bine învăţământul românesc, încât noi n-am reuşit să-l distrugem de tot, nici în 100 de ani.

Am auzit acest panseu de nenumărate ori, pe când lucram în învăţământ şi de fiecare dată îi dădeam dreptate vorbitorului. Nu consider că între timp lucrurile s-ar fi schimbat în bine. De ani de zile mă întâlnesc ritualic cu foştii absolvenţi şi nici din întâmplare n-am găsit pe vreunul dintre premianţi care să se laude cu performanţe ulterioare. Clar: eroare de sistem, fiindcă şcoala românească era capabilă şi de performanţă reală, vezi de pildă printre absolvenţii de la Băneasa, acreditaţi în multe puncte fierbinţi ale războiului rece, de unde nu a transpirat zvonul că ar fi clacat prea mulţi, care absolvenţi s-au descurcat de minune şi cu capitalismul pe care anterior îl combătuseră.

De ce au acceptat dascălii din şcolile civile degradarea şi compromiterea lor sistematică? Nu ştiu, n-am cum să răspund, am părăsit învăţământul cu primul prilej şi nu m-am uitat niciodată înapoi, de regrete, ce să mai vorbim?

Dacă în anii 70 şi 80 eram cu fiecare an mai ridicoli, predicându-le elevilor  „creşterea continuă a nivelului de trai”, n-am înţeles niciodată de ce atâta cinism autodestructiv la partidul lui Ceauşescu, după 90 lucrurile s-au agravat, ajungând în zilele noastre în faza în care cu greu s-ar mai putea adăuga ceva la compromiterea în masă a corpului profesoral.

Nu cred că mai există un stat care să desfăşoare un banal examen de bacalaureat cu jandarmi şi să monteze camere de supraveghere în sălile de examen, insistând să sublinieze cu orice prilej că dascălii, supraveghetori sau corectori, nu sunt de încredere şi trebuie să vegheze braţul bleu-jandarm asupra corectitudinii actului didactic.

Dacă profesorii ar fi într-adevăr atât de corupţi, cum vor să-i prezinte politicienii, care comandă şi presa, ar trebui să trăiască şi ei în vile şi să vină la servici cu jeepuri de zeci de mii de euro. Uitaţi-vă la aceşti oameni, la cum sunt îmbrăcaţi, la cum locuiesc şi ce vacanţe îşi permit şi vă veţi da seama că numai de corupţie în masă nu poate fi vorba.

Corupţia în învăţământ există, dar ea porneşte, asta o ştie fiecare, dacă a avut de-a face cu „sistemul”, tot de la politic, aşa a fost înainte de 89, aşa a rămas şi după. Pentru că demnitarul nostru român este cel care dă telefoane, care „aranjează” treburile, care te consolează, „la-s că vorbesc eu cu…” Telefoanele circulă, de la patrid la inspectorat, unde se ajunge doar cu „sprijin politic”, de la inspectorat, la directorii de şcoli, tot pe bază de susţinere politică şi de acolo ajunge, respectând strict ierarhia, la bietul profesor. El, executantul, este evident şi principalul vinovat, la fel cu soldatul din linia întâi.

De mult am visat ziua în care dascălii noştri vor ridica degetul mijlociu pentru binecunoscutul gest şi vor pleca în masă, mare lucru n-au de pierdut, fiindcă nicăieri nu eşti atât de prost plătit ca-n învăţământ.

Aş vrea să-i văd atunci pe demnitarii noştri, în căutare disperată după cineva care să le şcolească copii, dacă nu cumva vor considera cu nu e nevoie, că doar nici ei nu s-au omorât cu învăţatul şi totuşi s-au ajuns.

 

Reclame

Un gând despre „Învăţământul de la Spiru Haret la Pink Floyd

  1. Cu tristeţe sînt complet de acord cu articolul. O mică menţiune ar fi că „şmecherii” ar fi capabili să-şi trimită copiii la studiu „în afară”, la şcoli prestigioase, de unde vor ieşi „iluştri nimeni” cu diplomă, mult-prea-răsfăţaţi fiind. Şi neştiind nimic, vor intra evident în politică – singurul domeniu unde trebuie doar să fii parşiv şi pervers, nu educat şi cult.

    Am discutat cu profesori „adevăraţi” care au fost persecutaţi fiindcă au îndrăznit să ignore programa, educînd elevii prin metode umane, interactive, dîndu-şi interesul cu adevărat, rupîndu-şi chiar din timpul liber pentru a-i ajuta – şi nu mă refer aici la „meditaţii” plătite.

    E clar ca lumina zilei că „stăpînii” noştri nu vor o masă de oameni educaţi care să ştie a spune NU atunci cînd e cazul, cu argumente. I-au „aranjat” şi pe-ai lor, ni-i „aranjează” şi pe-ai noştri. „Strict pe meserie, sau eşti inutil”. „Respectă ordinele sau dispari”. Asta e toată educaţia maselor, în esenţă.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s