#uniţisalvăm, #neluămțaraînapoi, #sămoarăcapravecinului, #tango


unAvem parte de mult activism şi de înălțătoare momente de mare uniune naţională. Unirea e de două feluri, pentru sau contra, care de fapt nu există una fără alta, fiindcă oricine e pentru ceva e contra altceva. Reducţionism? Poate. dar mai bine reducţionist, decât să o iau de la capăt cu circumcomplicarita.

Dacă de pildă compatriotul X ar descoperi un leac ce vindecă oamenii de virusul Ebola, în secunda doi ar apărea milioane de admiratori, susţinători, promoteri şi alte chestii de brand, chiar dacă X n-ar mai fi de mulţi ani compatriot la propriu, el emigrând la timpul potrivit într-o ţară care are buget şi pentru cercetare, nu doar pentru biserici. (Iată ce prilej de polemici minunate de genul: „cât de româncă e Herta Müller?” şi „ce-o fi având satanistul-mason-evreu Diaconescu cu biserica noastră strămoşească?” – Asta e, nu poţi face omletă fără să spargi măcar un ou!)

Chestiunea rămâne aceeaşi de la renaşterea fragilei noastre democraţii în 89: a fi pentru (împotrivă) ceva încă nu uneşte, nu toţi care se săturaseră de Ceauşescu îl doreau cu ardorea la conducere pe Ion Iliescu, după cum nu toţi adversarii lui Vadim & Co. sunt neapărat evrei-unguri.

Povestea e înrudită cu votul negativ din care temă din care s-au dat ceva masterate la sociologie. Aceta e virusul nostru, care dă sistemul peste cap de două ori pe an, între vacanţe: trei cuvinte blestemate – „am crezut că…”, şi să ştiţi că nu câştigăm nimic dacă nu credem, ci stabilim, pentru că la noi nici asta nu rezolvă problema, toate stabilimentele zise construcţii politice ţin până la „nu mă mai regăsesc în acest proiect”, good bye, don’t cry for me, Argentina! Or Romania! Whatever.

Şi atunci? Facem ca Bulă, care a spus că ultima lui dorinţă e să se înscrie la comunişti. De ce? Să moară unul de-ai lor.

Vecinii nu mai au capre. Pe ce motiv ne mai unim? Oculta? Elitele? UE? FMI? Sau nu mai avem motive valabile şi trecem la planul B. Declarăm criză?

 

3 gânduri despre „#uniţisalvăm, #neluămțaraînapoi, #sămoarăcapravecinului, #tango

 1. Politicienii au reuşit să ne scape şi de capre…le-au furat şi p-astea, de aici ni se trag TOATE crizele, accizele, taxele…
  Fragila noastră democraţie sublimă, a fost sublimată, dacă a fost vreodată?!
  În ceea ce priveşte unificarea, coagularea, armonizarea, noi oamenii am găsit cu cale s-o înfăptuim cu ajutorul singurului mod imosibil de a o realiza, prin conflict. Că ce altceva este această lupta pentru accederea la putere având ca scop declarat unirea naţiei?! Este ca lupta pentru pace care va face să nu mai fie piatră pe piatră…

  Apreciat de 1 persoană

 2. A republicat asta pe CRONICA [R] și a comentat:

  Când scriam aceste rânduri nu gândeam suficient de global. Iată. Vecinul de peste ocean are o capră, chiar dacă o cheamă Donald pe care-l ştim rățoi. Avem aşadar un subiect la care evident ne pricepem. În orice caz mai bine decât ei. În mica dar ospitaliera noastră țară, problemele lor au fost rezolvate de mult. Ale noastre? Păi, aici avem un caz special… Nu întâmplător Iisus s-a născut undeva lângă Focșani. Iar Pandora n-a fost tot româncă de-a noastră, de undeva din Gorj? Citiți şi minunați-vă,

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s