De ce vorbesc englezii despre vreme și românii despre politică?


Englezii au devenit proverbiali cu conversațiile lor despre vreme. Acesta este un clișeu. Realitatea este cu totul alta. Cine a trăit în Anglia știe că oamenii de acolo nu­-și petrec zilele doar bând ceai și pălăvrăgind despre cât de însorită sau de ploioasă poate fi o zi oarecare? De unde atunci prejudecata legată de preferințele britanicilor în arta conversației? De la un principiu simplu și practic: vremea este un subiect universal, care permite oricui să ia parte la conversație si nu exclude pe nimeni. Frumos și democratic, nu?

La noi, impresia generală e că toată lumea se pricepe la politică, de unde și generalizarea acestui subiect în conversațiile “elevate”, adică ale celor care pretind că nu pierd vremea cu simple bârfe. De unde priceperea în ale politicii, atât de răspândită printre conaționalii noștri?

Vă avertizez de la început că avem de­a face cu un produs autohton al minții, așa că se cuvine să tratăm subiectul cu patriotismul necesar. Mai întâi a fost media. La noi această îndeletnicire este  superprolifică. Nu mai există altă țară europeană cu atâta producție media pe cap de locuitor. Dacă m-ar ispiti clișeele, aș zice că fiecare român își doreste o casă (cât mai somptuoasă), o mașină (scumpă, să ia fața vecinilor care să facă icter de invidie), o amantă (sau un amant), un job de șef, un partid si un ziar sau o televiziune proprietate personală și multă, foarte multă apreciere. Modelul seamănă îngrijorător cu Nicolae Ceaușescu, dacă mai adăugăm si “opera”.

Cam asta e situația, nu judec, constat. Fiindcă nu le poate avea pe toate, nici măcar în măsură de 1 la sută, românul majoritar (și românca, desigur) se dă cunoscător. N­-are “bolid” (ați observat că doar noi folosim această denumire pentru masini), n­-are iphone, supertabletă, nu stă în cartierul hiperbogaților si evident nu are nici partidul si nici televiziunea personală, dar… se pricepe la toate. Nimeni nu știe mai bine decât românul majoritar ce se întâmplă în spatele ușilor închise ale vilelor noilor (sau mai vechilor) îmbogățiți, câți cilindri are si cât consumă ultimul automobil lansat pe piață, unde se găsesc aparatele cele mai soficticate si cu ce se ocupă “vedetele” din politică, sport, showbiz și alte biz.

În fața unor oameni atât de informați nu poți decât să taci smerit, să iei la cunoștință că în fața ta stă un insider, un inițiat, pe care e bine să-­l tratezi cu respect și să iei aminte la ce are să-­ți spună. Normal că din aceeași cauză românii patrioți emigrează în Anglia pe când  englezii patrioți nu emigrează în România. Pe scurt: ei fac politică, în timp ce noi doar vorbim despre ea.

12 gânduri despre „De ce vorbesc englezii despre vreme și românii despre politică?

 1. Se spune că omul vorbeşte de ce n-are, sau suferă, un fel de „gura păcătosului”, ca cel care are mătreaţă şi poartă haine negre, ca cel care scuipă când vorbeşte şi se bagă în tine să-ţi spună două vorbe, ca cel căruia îi asudă palmele şi face tot posibilul să dai mâna cu el…Ce-i lipseşte romanului?!…Tichia de mărgăritar…?!
  Ca la fotbal, la femei(bărbaţii), la politică se pricepe mai toată lumea, este o cutumă. Românii fac parte dintr-o categorie aparte de oameni : le ştiu pe toate şi cu cât ştiu mai puţin, cu atât au păreri mai categorice. Probabil că pleacă dintr-o educaţie în care le-a fost refulată autenticitatea şi acum defulează ori de câte ori au ocazia s-o facă.
  În schimb jurnaliştii profită la maxim de orice situaţie. Dintre aceştia un număr nesemnificativ sunt cu adevărat jutnalisti. În rest sunt o gaşcă de profitori care incită, provoacă scandaluri, bat câmpii, învolbură apele, intră în jocuri politice şi deplâng cu lacrimi „dulci” de crocodil soarta românilor bătuţi de D-zeu, soartă, politicieni, occcident, unguri, s.a.m.d.
  Din păcate realitatea este TRISTĂ , ca orice realitate generată de inconştienţă .
  Subiectul este generos, aşa că rămâne deschis…

  Apreciat de 1 persoană

 2. Impresia ca toata lumea se pricepe la politica si fotbal este falsa. Și acestea nu sunt singurele domenii in care se intampla asta. In general, oamenilor mici li se pare ca stiu multe lucruri mari.

  Nu cei care emit sunt vinovati. Daca nu ar exista auditoriu, cei care emit mesaje s-ar opri, sau ar schimba topicul. Nu se intampla asa, pentru ca ceea ce emit pare din ce in ce mai interesant, cifric. Adica tot mai multi ascultatori se inghesuie si aproba balivernele.

  In ultima vreme nu numai ca se pricepe toata lumea la orice. Nu numai ca se vorbeste peste tot despre, se propaga din ce in ce mai des ideea ca emitatorii au dreptate. Si incearca sa schimbe opinii. Si reusesc. Nu bine.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Eu am impresia că britanicii vorbesc de vreme şi nu de politică… de frică. Aici mai scapi dacă-njuri un preşedinte, da’ acolo dacă te-ai luat de ăi’ de sus, ajungi în beciuri ori direct la Guantanamo.

  Ţările astea la care unii dintre noi se uită sideraţi şi le admiră de la distanţă fiindcă ar fi „atît de civilizate!” mie îmi par lagăre de concentrare unde eşti liber să taci şi să execuţi ordinele, atît. „Civilizarea” s-a făcut şi se face cu biciul pe spinare şi-ţi dai seama de asta după mutrele lor.

  La noi încă mai poţi învăţa încercînd (metoda trial and error); din păcate nimeni nu te ia în serios, oricît de bun ai fi la ceva, dacă nu prezinţi ţidula care să ateste că cineva şi-a luat bani grei ca să se şcolească. Viaţa, strada, Harul nu eliberează diplome – talentul, priceperea, dăruirea mor în şanţ, de cele mai multe ori.

  Poate greşesc. Sau poate nu… Ar mai fi multe de spus, dar la ce bun…

  Apreciat de 3 persoane

   1. Aş fi vrut să mă înşel. Poate (sper) că ne înşelăm amîndoi. Altfel nu ştiu ce demon i-ar putea mîna pe oamenii din lumea întreagă – din ţările aşa-zis sărace dar bogate în cultură şi omenie – să îşi atîrne singuri laţul de gît şi să dea brînci scaunului, alegîndf să emigreze direct în „puşcărie”…

    Apreciat de 2 persoane

 4. Fiindca politica e o „arta” abstracta in care nu trebuie sa demonstrezi practic nimic, doar sa stii sa invarti cuvinte si sa le dai spoiala de ideologie, de-aia se dau toti priceputi. Ca la contabilitate nu se baga nimeni, cu cifrele e mai greu, mai ales daca nu stii nici tabla inmultirii. E complicat, dom’le cu „meandrele concretului”! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 5. în imagine e celebru’ DéDé aka Dan Diaconescu?… n-am avut canale-ro niciodata, da’-l stiu de pe vremea când traia maman(RIP), ca de câte ori schimba canalele si dadea de el, fugea ca de ciuma:”haoleu, asta-i canalu’ cu prosti! pa si la gara!” 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 6. A republicat asta pe CRONICA [R] și a comentat:

  IT la noi. Ce înseamnă să te pricepi la toate. Şi să faci din asta un mod de viaţă. Îmi dau seama că dacă am face jumătate din ce spunem am fi o mare putere. Dar e bun rolul acesta de superpower? Poate că ni se potriveşte mai bine cel de poeți. Condiția umană nu e obligatoriu magnifică. Însă e bine să ți se potrivească. Scoateți-l pe Caragiale din noi şi nu vom mai avea nici un farmec.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s