Când GPS-ul arată muntele-n baltă…


Aparatele de măsură se mai strică, defecte de fabricaţie, utilizare greşită sau anomalii. Primele două situaţii nu sunt problematice, cel puţin nu în mod deosebit. Lumea ştie ce cumpără de pe piaţă, în ce produse poate avea încredere şi la ce să se aştepte atunci când a luat un chilipir, o ocazie, o ofertă de nerefuzat la jumătate de preţ. „Ieftin şi bun” sună la fel de bine ca viitorul nostru, dar nu ţine loc de calitate. În al doilea caz, când e vorba de eroare umană, situaţia e asemănătoare. Ştim la ce să ne aşteptăm din partea semenilor noştri, colegi, şefi, subalterni şi altele, aşa că nu ne va lua pe nepregătite o eroare comisă de un campion al ratărilor. Anomalia este singura situaţie pentru care nu suntem pregătiţi, cel puţin noi, oamenii de rând. Alţii au fost pregătiţi tocmai pentru aşa ceva, dar acest fapt ţine de alt capitol. Programarea noastră, a „populaţiei”, numită îndeobşte educaţie, are scopul de a ne pregăti pentru integrarea în „normalitate”, adică în ceva ce nu există. Cum definim această normalitate? Ca pe o medie statistică? Imposibil, fiindcă majoritatea zdrobitoare a indivizilor se abat mai mult sau mai puţin de la această medie şi totuşi ajung şefi, conducători şi chiar lideri providenţiali. Nici oamenii nu corespund, ca orizont de aşteptare, acestei medii, dorinţele lor se abat de la mediană la fel cu calităţile şi defectele lor.

Ce rămâne?

Un grup care câştigă şi unul care pierde. Aici se poate ajunge foarte uşor, chiar şi cu mecanismele discutabile ale democraţiei.

Cum continuăm?

Aceasta e cea mai dificilă întrebare. De la 1859, de când am început să avem referinţe despre statul român modern, politica s-a făcut la noi cu ură, s-a săpat mereu un şanţ adânc, care să îmăpartă naţiunea, plasând-o tot timpul în tranşee. Acest război civil nedeclarat a adus învinşi şi învingători, bucurii de-o noapte şi o suferinţă de vreo două secole.

De ce am avea nevoie?

De o chestiune foarte simplă, pe care susţinem că o avem din strămoşi, dar nu funcţionează: bunul simţ.

Când vom înţelege că şi învinşii sunt oameni, nu tractoare, jocul democratic al rotativei la putere va avea sens. Până când vom juca „totul sau nimic”, ca la zaruri, democraţia noastră va fi un soi de barbut, jucat într-o celulă de puşcărie, de nişte interlopi gata să sară cu cuţitul la gâtul câştigătorului.

Cum ajungem totuşi acolo unde vrem?

Folosindu-ne mintea. Şi bunul simţ. Încetând să mai credem că unii au doar calităţi şi alţii doar defecte. Amintindu-ne că toţi suntem oameni, deci e posibil să descoperim şi ce ne uneşte, nu doar ce ne desparte.

6 gânduri despre „Când GPS-ul arată muntele-n baltă…

 1. Te întrebi, retoric sau nu…”Cum vom ajunge acolo unde VREM ?!
  Dar oare ştim ce vrem?!
  Si dacă “ştim”…este ceea ce ne TREBUIE cu adevărat ?!
  Oare aflându-ne in fundul unei prăpastii, vom putea avea revelaţii zenitale ?!

  Apreciază

 2. Punctul pe ,,I ” Domnule Zorin ?! Multumesc ! E ca o convalescenta !,, să descoperim şi ce ne uneşte, nu doar ce ne desparte.”|Sa-si dea mana,sa-si uite uratenia ,sa fie frumosi …nu-i opreste nimeni !
  De ce am avea nevoie ?! Sa ne spuna cineva ce vrem,sa spuna tare…si mai tare !Principiile.

  Apreciază

 3. Acolo unde vrem ,este sa functioneze si bunul lor simt ! E si iertarea noastra dar e si simtul lor ,nu ? Ameteste-ma cum vrei ,e treba mea ,treaba ta este sa platesti bautura,da ? ,tui !

  Apreciază

 4. A republicat asta pe CRONICA [R] și a comentat:

  Sistemul e un mit. Vorbim de parcă ar veni de pe altă planetă. Sau de parcă noi nu am fi din lumea aceasta. O lume pe care o cunoaștem prea puțin. Aşa apar surprizele. Iar noi continuăm să fim nepregătiți. Ne plângem. Nu e interzis. Liber la exprimare. Ajută?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s