De ce sunt necesare întrebările „perverse”?


truAdevărul, altul decât cel oficial, adică „adevărul autentic” prezintă întotdeauna o cotă de risc, cotă care creşte direct proporţional cu gradul de duplicitate al societăţii. Ştiu, Sire, acesta este un truism! De la Orwell încoace nu s-a mai spus nimic original despre societatea în care trăim – şi totuşi continuăm să repetăm aceleaşi acţiuni, aşteptând, culmea!, de fiecare dată un rezultat diferit de cel precedent, ceea ce, logic cel puţin, e imposibil.

Altfel nu ştiu să explic de ce a fost necesară trecerea la cele veşnice ale lui Corneliu Coposu, ca să ne dăm seama că trebuie să schimbăm placa, în 96, dacă vrem să creadă cel puţin „lumea bună” despre noi, că intenţionăm cu adevărat să fim altfel decât până  atunci?

De ce a fost necesară solidarizarea sindicalistă cu Raed Arafat, în 2011, să ne dăm seama că vrem justiţie socială în locul performanţei economice? (Adevărul, că iar trebuie să mă întorc la el, e că n-am avut parte nici de una, nici de cealaltă, dar asta e altă poveste).

De ce a fost necesar în 2014 să rămână mii de români pe la porţile ambasadelor, respirând gaze lacrimogene sau îmbrâncindu-se cu jandarmii, să ne dăm seama că doritorii de fericire marca USL nu sunt chiar 80% dintre noi?

De ce?

De ce n-am fost în stare să ne desprindem de neocomunismul FSN-Iliescu-style fără să fim „stimulaţi” la glandele lacrimogene de decesul „seniorului”? (Despre care, între noi rămâie vorba, prin 90-92 ne şopteam unii altora la ureche, atotştiutori, că le punea „botniţă culegătorilor de struguri, când era vechil la moşie”? Mare scriitor, Zaharia Stancu şi tovarăşii. Dar atunci, în 90-92, Coposu nu era „pe val”…)

De ce n-am fost în stare să recunoaştem că guvernul Boc (cu umbra lui Băsescu la Victoria) de fapt nu a tăiat salariile bugetarilor, fiindcă nu poţi să tai ceva ce nu este acolo, poţi doar să recunoşti că ai dat faliment?

De ce nu s-a întâmplat atunci ce s-ar fi întâmplat în orice democraţie funcţională, adică un guvern care nu-şi poate onora angajamentele nu are decât o singură cale: demisia!?

Da ce a fost necesar să acceptăm cacialmaua că „ăia au tăiat” ca să ne legănăm în iluzia că alţii „vor pune înapoi”? de unde?

Şi atunci primii s-au făcut că au fost, vai! „aspru pedepsiţi de electorat”, în timp ce urmaşii au oblojit rănile poporului suferind, dându-i câte un antinevralgic sub formă de „măriri eşalonate” exact din banii în plus încasaţi din scumpirea benzinei şi alte măriri de taxe, etc. , adică tot din banii oamenilor năpăstuiţi.

Iar când votanţii se cam săturaseră şi de unii şi de ceilalţi şi riscam să rămânem în tranşee doar cu prizonierii ideologici ai canalelor colectoare de… „ştiri”, iată că s-a produs măreţul eveniment al votului din diaspora, mai ceva ca o victorie a Simonei Halep… iar sufletele alegătorilor s-au umplut de emoţie şi iată că mai avem speranţă în butoul cu varză la saramură, cât să ne ţină până la primăvară, că pe urmă dă colţul ierbii, vin paştile, lumea pleacă în vacanţă şi cu ajutorul lui Dumnezeu o mai lungim până-n toamnă…

Iubiţi cetitori, aşteptaţi bugetul pe 2015!, eu atât am vrut să vă spun.

Reclame

9 gânduri despre „De ce sunt necesare întrebările „perverse”?

 1. „Voi toţi cei ce aşteptaţi bugetului…lăsaţi orice speranţă…” Desigur şi acesta este un truism. Dar , cum bine zici, atâta timp cât introducem în ecuaţie o seama de termeni reprezentativi pentru starea de obnubilare totală în care ne aflăm, la ce rezultat să ne aşteptăm? Întrebările tale sunt retorice, răspunsul fiind binecunoscut. Speranţa este o altă iluzie frumos ambalată. Însă faptul că ceva, ceva s-a mişcat în pietrificatele inerţii ale unei comunităţi aflate în exil, exasperate de umilinţele îndurate pentru un trai mai bun pentru cei de acasă, prin sincronicitate a mai dezmorţit şi starea de amorţeală a celor din ţară, care au reacţionat . Este şi ăsta un răspuns la măgăriile unei clase politice profund decăzute moral.

  Apreciază

   1. România a mai cunoscut perioade de exod, din fericire nu la cotele actuale. Pozitiv este, ca în orice rău există şi o consolare, că Europa nu este America(?!) , parafrazându-l pe Băse…Adică din Europa te întorci mai uşor, mai ales că „muncile” românilor sunt ocazionale, pe termene scurte. Partea cu adevărat proastă o reprezintă dispariţia economiei autohtone, locurilor de muncă, investiţilor pe termen lung. Sunt înconjurat de vecini care au cu toţii cel puţin un membru al familiei plecat în bejenie. Este adevărat că răsar vilişoare ca ciupercile prin tot satul, semn că emigranţii se vor întoarce cândva…Ciudat, până la un punct, este că au revenit femei tinere plecate şi căsătorite în vest, care vor să trăiască cu soţii lor străini în România. Una peste alta, în cei 20 de ani de când m-am mutat la ţară s-au făcut schimbări în bine evidente şi asta se datorează românilor plecaţi la muncă în străinătate.
    Dezmembrarea României…este însă reprezentată de o dezbinare profundă dintre oameni, de o înstrăinare, atomizare, fragmentare interioară, care defulează în afară noastră. Pe mine acestă situaţie mă îngrijorează cu adevărat, iar faptul că-i ştiu remediul, nu mă linişteşte…Foarte puţini îl ştim, alţii îl bănuiesc şi din ce în ce mai mulţi încep să-l „simtă”. Nu esteun vis, o dorinţa, o speranţa…este mersul firesc al Existenţei în spre LUMINĂ.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Cred ca este bine ca speranta pentru mai bine a renascut. Noi, cei din diaspora, suntem acuzati ca am plecat din tara si nu mai stim realitatea de acolo. Da, e adevarat ca nu mai traim in realitatea Romaniei de azi, dar situatia o putem vedea mai bine. Pentru ca ne-am departat si putem sa avem o imagine de ansamblu. Nu sumtem derutati de intamplari marunte, cotidiene. Iar perdantii de la aceste alegeri cat si cei ve sa afla in spatele noului presedinte, sunt sfonati tau. Singurul care este alyceva este Iohannis. Eu nu am votat negativ, am votat Iohannis.

  Apreciază

   1. Sunt convins ca da. Acum dupa aceste alegeri. Avem un om integru si o solidaritate impotriva coruptiei. Societatea civila s-a trezit, fapt ce sperie clasa politica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s