Pătimirile după Călin


whNe cunoaştem, nu-i aşa, de-o viaţă, Călin şi cu mine, am fi fost chiar prieteni dacă era ceva de capul meu, dar aşa, cum firul călăuzitor al existenţei mele a fost ratarea, asta în viziunea lui, fiindcă eu văd altfel lucrurile, Călin m-a ţinut întotdeauna la o distanţă politicoasă.

A avut şi el parte de ghinioane. Tocmai când să cimenteze o prietenie trainică cu al doilea secretar de partid de la judeţ, cine a apucat vremurile acelea ştie că o astfel de relaţie, chiar dacă nu era una directă cu Dumnezeu, cel puţin îl aveai pe Sf. Petru de partea ta, deci tocmai când să se împlinească acest proiect substanţial al amicului Călin, prietenul său de la partid a fost nevoit să-şi lase barbă şi umbla îmbrăcat în blugi, el, care n-ar fi renunţat în ruptul capului la bărbieritul zilnic, costum şi cravată, cum îi şedea bine unui activist, dar care s-a văzut nevoit la o schimbare atât de radicală de look pentru a scăpa de eventualele înjurături, înghionteli şi altele dovezi de amabilitate ale românilor proaspăt eliberaţi de comunism în 89.

De prietenia lui Călin cu „tovarăşul” s-a ales evident praful, nu se mai răgăseau în context, chiar se incomodau de la un moment dat reciproc şi ca doi oameni maturi, s-au resemnat. A urmat o perioadă în care Călin a început să sufere public din cauza trecutelor persecuţii, securitate, turnători, etc, full option. Ne anunţa periodic şi încruntat de intenţiile lui demascatoare la adresa foştilor prigonitori, care se ascundeau în strucuturile criptocomuniste, al căror adversar militant devenise, până în ziua în care FSN a câştigat zdrobitor după unii şi jenant după alţii primele alegeri libere din România.

Maturizându-se politic, al nostru Călin a înţeles în scurt timp că România nu are nevoie de convulsii sociale, că nu trebuie să vină alţii să ne dea lecţii de democraţie şi că noi avem nevoie de un model original, priorităţi care îl aveau drept garant pe preşedintele Iliescu şi drept sprijinitor pe Călin. N-am ştiut niciodată dacă Iliescu avea habar cine e Călin, dar am bănuit întotdeauna că el conta pe vreo câteva mii de Călini, utili reformelor marca FSN, ulterior PDSR.

Am supravieţuit cu toţii rotirii din 96, prilej pentru Călin să scotocească prin istoria familiei unde, by surprise, s-au găsit nişte  ancestori ţărănişti din tată în fiu, aranjaţi pe generaţii, de la plugari până la militanţi PNŢ, persecutaţi de comuniştii odioşi. Tot Călin a înţeles că Iliescu nu mai era o soluţie, în schimb ne tot vorbea despre Sibiu, de unde s-ar trage doamna Constantinescu, colegă de clasă cu o mătuşa a mamei sale, pe care Călin începuse să o viziteze asiduu, sau cel puţin aşa ne lăsa să credem. Poate nu şi-a vizitat mătuşa destul de des, poate n-a găsit cuvintele potrivite, dar Călin a rămas cu noi, pe pământ şi nu a luat startul vertical în carieră, la care start ne aşteptam, noi, naivii.

Aşa era, aşa e Călin. A fost mişcat de o puternică admiraţie pentru „guvernul Adrian Năstase”, dar, după ce în 4 ani n-a reuşit mai mult decât şef servici, la bugetari, s-a opus suspendării lui Traian Băsescu, declarând hotărât ce ar face, dacă ar avea o mitralieră şi parlamentarii trădători, cei 370 sau câţi or fi fost, s-ar fi aflat în faţa lui. Noroc mare pentru ei. Călin n-a avut niciodată o mitralieră, n-a avut nici un fel de armă de foc şi nu a făcut armata.

L-am văzut apoi şi în unul din autobuzele care mergeau în capitală, mânate de dorinţa arzătoare a românilor, 7 milioane plus, de a-l suspenda pe acelaşi Traian Băsescu. Alegerile din 2012 l-au găsi pe Călin într-o mare stare de agitaţie, ne tot vorbea despre presiunile care se făceau asupra lui, cu scopul de a-l determina să candideze, pe listele USL. Tăria lui de caracter a învins, nu a candidat şi probabil nu va candida niciodată.

Am citit în această toamnă o scrisoare, prea deschisă pentru gustul meu, în care acelaşi Călin ne anunţa că el votează Victor Ponta.

În ultima vreme nu m-am întâlnit cu el. Bănuiesc că a descoperit că are nişte rude printre saşi şi îşi caută infrigurat neamurile. Deh!…

Presupun că aţi remarcat, Călin este un personaj fictiv, cu toate acestea, de ce mă întâlnesc atât de des cu el?

 

Anunțuri

9 gânduri despre „Pătimirile după Călin

 1. Desigur, asemenea personaje ce-şi exibează slugărnicia profitabilă într-un oportunism de gaşcă infect, sunt cu mult mai multe decât ne-am dori, sau ne-am închipui…
  Acest personaj „fictiv”, are totuşi o mare şi foarte probabil o singură calitate. Poartă numele meu de botez…In rest numai de rău…

  Apreciază

   1. Nici măcar motivul inspiraţiei nu va atinge vreodată gloria funestă a marilor trădatori : Iuda, Ephialtes sau Brutus…dar se descurcă, se descurcă…vorba romănului.

    Apreciază

 2. Călinii sînt produsele (aproape) perfecte ale capitalismului: oamenii care ar face orice nu (numai) ca să supravieţuiască ci ca să ajungă cît mai sus pe scara puterii şi averii, călcînd fără remuşcări nu pe cadavre ci pe capete vii de oameni cinstiţi. Trăind noi în capitalism – chiar sub forma lui contorsionată – cum am putea evita intersecţiile cu asemenea personaje, pînă ce într-un final vom deveni şi noi, poate – deşi eu sper să nu – la fel ca ei…

  Apreciat de 1 persoană

   1. Într-o anumită măsură, da, însă trebuie să punem la socoteală convertiţii, cei care puşi în faţa alegerii au plecat privirea, au oftat şi-au decis să accepte compromisul întru supravieţuire. Iar mai tîrziu a început să le placă, monstrul adormit s-a trezit la viaţă.

    Căci monstrul e acolo, în fiecare dintre noi, însă la unii doarme în timp ce la alţii scoate flăcări pe gură şi pe nări. Proporţiile însă diferă în funcţie de ideologie, de regim, de condiţiile de trai, de educaţie, de… toate laolaltă.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s