Istoria care nu poate fi înţeleasă


naNu este nici glumă, nici rea-voinţă, efectiv sunt unele aspecte ale istoriei, sau mai degrabă unele interpretări ale evenimentelor, care nu pot fi explicate logic. Astăzi, două vorbe despre americani, că tot am auzit din întâmplare că s-ar fi amestecat ei şi în alegerile de la noi, normal, dacă eşti supraputere, să fii bănuit de toate relele, că doar Burkina Faso n-avea cum şi nici cu ce să ajungă la noi. Dacă aplicăm toate principiile invocate cu atâtea alte ocazii şi de care vom avea parte în curând din nou, cu prilejul sărbătorii naţionale, America este pământ indian, aşa a fost din „cele mai vechi timpuri”, ca să nu mă abat de la vocabularul de specialitate. Tot ce a năvălit peste ei n-are vechime mai mare de 400 de ani şi ceva, adică mult mai puţin decât alţi năvălitori, care ne mai deranjează şi azi, (pe unii) şi cu care ne aflăm într-o dispută care durează de secole şi probabil va mai dura până se vor plictisi părţile.

Nu mi-am propus să aduc vreo contribuţie originală la problema restabilirii drepturilor funciare pentru populaţiile băştinaşe de pe glob, oricum nu ţine nimeni cont de aşa ceva, dar aş vrea să le amintesc celor supăraţi pe americani, pentru ce au făcut ei cu diferite prilejuri, că de fapt americanii stau de aproape 200 de ani cuminţi în rezervaţiile lor şi n-au făcut rău nimănui. Cei cărora lumea le spune americani şi care de fapt sunt nişte imigranţi, ca să nu zicem ocupanţi, provin din toate colţurile lumii şi sunt de toate rasele şi naţiile, inclusiv consangvini ai celor care-i vorbesc de rău pe „americani”. De pildă, dacă zicem că „americanii” s-au amestecan în alegerile de la noi, nu ştiu dacă această afirmaţie are vreo bază reală sau e doar o intoxicaţie de presă, dar asta nu contează acum, dacă „americanii” au făcut ce au făcut, înseamnă că la acţiunea menţionată au participat şi cei nu ştiu câte sute de mii de americani de origine română. Dacă susţinem că „americanii” sunt imperialişti, înseamnă că toate popoarele lumii, bine reprezentate printre „americani” au tendinţe imperialiste, însă nu toate au putinţa, dar odată ce au ajuns într-o ţară care le dă această „şansă”, (putere armată, economică, etc.), nu se sfiesc să dea frâu liber spiritului imperial.

Am citit, fiindcă îmi plac, mă amuză, scrierile conspiraţioniştilor, de unde rezultă că SUA ar fi de fapt o creaţie a masonilor, sau, mă rog, a unei ramuri a acestora, illuminati. Iarăşi sunt în dificultate, fiindcă nu înţeleg de ce se inflamează diferiţii autori când dominaţia imperialistă ajunge prea aproape de proprietatea lor, dar nu cheamă pe nimeni la luptă pentru eliberarea SUA de sub jugul colonial sau ocupaţia ilegală a imigranţilor şi pentru restituirea, cu despăgubiri şi scuze, a teritoriilor luate cam cu forţa, propietarilor de drept, din triburile Sioux, Apache, Delaware, Mohawk şi mai câte or fi, care ne-au bucurat anii copilăriei figurând ca personaje printre primele noastre lecturi.

Ar mai fi nişte chestiuni de detaliu. Majoritatea cărţilor copilăriei fiind scrise de autori aparţinând rasei albe, indienii nu ieşeau prea bine la imagine, de obicei erau atacatorii cruzi şi nemiloşi, iar nouă, cititorilor infantili, ne tremura sufletul de grija bieţilor colonişti, care de fapt erau nişte ocupanţi ilegali, nişte imperialişti care treptat i-au alungat pe băştinaşi de pe proprietatea lor. Prin anii 90 am participat la o conferinţă a unui istoric american, sau „american”, cum doriţi, vreau să spun că era de origine anglosaxonă, care explica publicului răbdător că de fapt forturile ocupate de militarii tinerei armate americane şi atacate de indieni, nu au existat decât la Hollywood, în filmele regizate de John Ford, fiindcă armata nu avea nevoie de acele întăriri, nici un trib indian nu era atât de nesocotit încât să atace o unitate militară, superior înarmată şi instruită, pur şi simplu fiindcă un astfel de atac ar fi însemnat sinucidere. Războiul împotriva indienilor s-a purtat în cu totul alt plan, prin organizarea unor vânători de bizoni, care au masacrat principala sursă de hrană a indienilor obişnuiţi cu vânătoarea şi nu cu agricultura. Utilizarea armelor cu repetiţie spre deosebire de arcul cu săgeată folosit de indieni la vânătoare, a dus la dispariţia bizonilor şi i-a împins pe adevăraţii americani în rezervaţii.

Nu mai continui, nu vreau să produc nimănui dureri de cap. dar întrebările de mai sus rămân, probabil pentru totdeauna, fără răspuns.

 

8 gânduri despre „Istoria care nu poate fi înţeleasă

 1. Da, conform opiniilor unor concetățeni, americanii s-au amestecat în afacerile noastre interne. Cum de nu sunt revoltați că s-au amestecat și în Primul Război Mondial, rezultând atunci și România Mare? Ce era țărișoara asta fără amestecul din 1917? Vreo două-trei JIUDEȚE, colea…

  Apreciază

 2. Alexandru și Napoleon au fost mari strategi, bărbați adevărați, cuceritori luminați – sau nu se diferențiază, dpdv al finalității, de Hitler?
  În epocile din urmă, e adevărată teoria potrivit căreia ”dacă noi n-am fi atacat, ne-ar fi atacat alții pe noi, așa că mai bine că am furat noi startul?” ?
  Temă lungă. E subiect de carte, nu de blog.

  Apreciat de 3 persoane

 3. D.p.m.d.v. lucrurile stau mult mai simplu, ca tot ceea ce este firesc. Nimeni nu are un drept de preempţiune asupra nici unei suprafeţe de pământ al acestui glob terestru. Faptul că ni-l arogăm, ni-l subordonăm, îl stăpânim nu înseamnă decât o uzurpare al unui drept COMUN. Toate statele lumii se află în această situaţie. Ba mai mult, toate acestea sunt motive mai mult decât suficiente pentru a ne ucide între noi. Dacă furi pentru a supravieţui, eşti pasibil de închisoare. Dacă ucizi în numele unui concept, în speţă acela de “patrie” şi dacă ucizi un număr cât mai mare de “duşmani”…eşti declarat erou, iar dacă mori, în veci vei fi respectat, corone şi osanale vei primi şi ţi se vor înalţa…Este aberant, aberaţie la care, într-o majoritate covârşitoare omenirea pune…botu’. N-am găsit un cuvânt academic care să ilustreze această situaţie ruşinoasă.
  Cu siguranţă …mi se va spune că nu este cazul să tratez astfel o situaţie devenită o realitate(?!) de necontestat, care figurează în toate legislatile, în toate constituţiile lumii (?! ). Aşa este…dar rămâne cum am mai spus…O RUŞINE !… generatoare de război, suferinţă, sărăcie, crime…
  Amerindienii şi-au pierdut pământurile cu acte în regulă(?!). Coloniştii au venit cu hârtii de vânzare-cumpărare a pământurilor pe nimic, pe care amerindienii le-au semnat în cunoştinţă de cauză, cu zâmbetul pe buze. Ei ştiau un adevăr elementar, de bun simt…”omul aparţine PĂMÂNTULUI, nu pământul omului”…

  Apreciat de 2 persoane

  1. Ca absolvent de drept (și nu numai), mă declar de acord cu ce ai scris: ”Dacă furi pentru a supravieţui, eşti pasibil de închisoare. Dacă ucizi în numele unui concept, în speţă acela de “patrie” şi dacă ucizi un număr cât mai mare de “duşmani”…”
   Există o grămadă de spețe ciudate, iar dac-o iei și pe comparații între diferitele sisteme de drept, deja e nevoie de o enciclopedie a nedreptăților sau măcar a inconsecvențelor justițiare, whatever…

   Apreciat de 1 persoană

   1. Bun, am dreptate, şi tu şti asta, şi ca tine mai sunt o mulţime de oameni care REALIZĂM cele ce se petrec în lume, strâmbătatea ei. Eu nu am pregătire de specialitate în drept, dar am “dreptatea” în mine. Nu mai judec cu mintea, nici macar nu este vorba de “judecată”, eu ŞTIU şi asta nu este o laudă, este consecinţa modului “firesc” de aţi folosi mintea/inimă. Cu mintea/inimă, de care tot vorbesc, nu ai cum greşi, totul este limpede, iar nedreptatea, minciuna, ipocrizia, toate ies la suprafaţă ca uleiul, îţi sar în ochi, devin dureroase aproape organic.
    Chiar acum am postat la Zorin în legătură cu aceste dezechilibre. Probemă este alta. Realizăm, suntem conştienţi, înţelegem, ştim… şi câţi or mai fi astfel şi nu sunt puţini…daaar CE FACEM?! Nu numai că nu ACŢIONĂM, ceea ce presupune inteligenţă, nici măcar nu REACŢIONĂM ?! Eu tot spun : “Iartă-I Doamne, că nu ştiu ce fac” Bun…dar până CÂND ?!
    Nu trebuie doar să judecăm dezechilibrele imunde cu care este inundată viaţa fiecăruia, va trebui să le tăiem de la rădăcina. Acolo trebuie să căutăm răul. O dată găsit…totul se rezolvă DE LA SINE. Atunci nu vom mai întreba : “cum”?! Acţiunea corecta va deveni SINGURA posibilitate. Acum suntem confuzi, adică CREDEM că avem de ales, sau şi mai rău…că n-avem ce face..

    Apreciază

 4. Cînd vorbim despre implicaţii internaţionale e clar că ne referim la clasa politică şi „mafia” adiacentă (sau within?), nu la populaţia însăşi. Desigur, există implicaţii directe ale membrilor populaţiei cînd vorbim de războaie la care inerent participă soldaţi – tineri imbecili care se lasă conduşi de către criminali în numele unor interese proprii obscure. Dar în general politicul e cel care se implică dincolo de propriile-i graniţe. Americanii nativi sînt de mult prizonieri în propria ţară şi au învăţat (sau nu) să-şi accepte soarta (vezi David Yeagley).

  Apreciat de 1 persoană

  1. Este “interesant” cum ]nţelegem(?!) că o clasa politica mafiotă pune la cale toate malversaţiunile, toate ororile, începând cu exploatarea si terminând cu crima ce se patrece in lume…şi cum izolăm această situatie inavuabilă, această realitate, de membrii populaţiei, de soldaţii transformaţi in criminali fără voie. Dar nu suntem NOI populaţiile lumii?! Nu suntem NOI cei care participăm la aceste atrocitaţi, cei implicaţi direct, cei care SUPOTA toate pierderile, tot răul?! Ce trebuie să ni se mai petreacă pentru a întelege EVIDENŢA, pentru a lua ATITUDINE ?!
   Faptul că acestea au ajuns întrebari retorice la care toţi cunoaştem răspunsul…este şi mai trist, este dezamăgitoare ignoranţa noastră asumată, iresponsabilă…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s