De ce este politica (românească) o marfă expirată


wtProtecţia consumatorului nu s-a născut dintr-o criză de conştiinţă a producătorilor, ci dintr-o criză de încredere din partea cumpărătorilor. Data expirării produsului, certificatele de garanţie, toate măsurile legate de respectarea dreptului la informare corectă şi de împiedicare a desfacerii produselor contrafăcute, au menirea să restabilească încrederea beneficiarului în piaţă. De ce ar fi altfel în politică?

Teoretic ştim acest fapt încă din fabulele lui Grigore Alexandrescu citite (sau aşa ar fi trebuit să se întâmple) în anii de şcoală, dar un virus plantat cu grijă în gândirea noastră de către inginerii de conştiinţe ne determină să ne comportăm de parcă singura abordare firească a politicului ar fi cea amorală (imorală ar însemna împotriva moralei, care e tot un caz particular al moralei), adică morala pur şi simplu nu există dincolo de declaraţii într-un sistem în care e obligatoriu să spunem una şi să facem alta.

Până şi unui pustnic, cum sunt,  i-a atras atenţia vânzoleala din ultimele zile. Nimic nou, nimic original. Povestea se repetă în fiecare sezon şi e la fel de falsă, adică ni se vinde marfă alterată într-un ambalaj modificat, pentru a ne păcăli – pentru a câta oară?

Cum demonstrez? Simplu.

Păi, dacă acel domn Vanghelie a văzut cu ochii lui, de atâţia ani de zile, de când zice dânsul că face politică, acel sobor de grozăvii de care vorbeşte acum pe toate canalele, mai degrabă rigolele, de ce a tăcut până acum? De ce s-a hotărât să vorbească de abia după ce a intrat într-un conflict cu ceilalţi, iar motivul conflictului e unul de interese, nu o cauză morală?

De parcă această manea pseudointeligentă n-ar fi de ajuns, îi răspunde celălalt domn, Dragnea, cu „fraţia mafiotă”. Chiar aşa? De ce aţi tolerat, d-le. vicepremier, această „frăţie” până la ieşirea în decor a ex colegului de la sectorul 5? Aud?

Ca să nu rămâneţi cu impresia că asta ar caracteriza doar un (sau unele) partide, gândiţi-vă la similitudinea olimpiadei de complimente cu care ne plictisesc catodic cei care îşi închipuie că ne pot vinde această varză al la Dâmboviţa drept politică,  şi prestaţiile similare, de la Ponta la Băsescu (parteneri ideali în dat replici fără rost, în timp ce naţia bea bere, cu telecomanda la-ndemână,  şi problemele reale zac nerezolvate), Udrea şi Blaga, etc., etc., etc., n-are rost să-i înşir aici pe toţi, numai în parlament sunt vreo 700, lista e mult mai lungă şi din păcate cu desăvârşire inutilă.

Tragedia rezultă din faptul că această ţară are oameni cu adevărat bine pregătiţi, ca dovadă că vreo 4 milioane au fost primiţi cu braţele deschise în economiile cele mai performante (basmele cu atitudinile antiromâneşti sunt aiureli ale rigolelor de ştiri, care nu-s mai curate nici în altă parte). Această ţară are şi oameni cinstiţi, altfel nu citeam despre munictorul român din Anglia care a găsit un pormoneu cu bani (suma era considerabilă) şi l-a înapoiat proprietarului. Credeţi că vreunul din cei care predică la tv ar fi făcut la fel?

Din păcate cei instalaţi la putere, ceea ce la noi e similar cu instalaţi la buget, nu se vor desprinde uşor de privilegii. Lăcomia, odată aţâţată, e greu de potolit. Viciul, fiindcă şi minciuna, diversiunea, intriga sunt vicii, nu doar consumul de substanţe sau promiscuitatea sexuală, viciul e ca un animal flămând, se zvârcoleşte în interiorul celui care-l găzduieşte şi cere, cere mereu, nu se satură niciodată.

Vicioşii noştri au cam pierdut controlul, au început să se toarne unii pe ceilalţi, aşa aflăm ce atmosferă minunată domnea prin partidele care vin să ne vândă mierea şi laptele din campanii, în timp ce-şi ascund veninul care îi macină?

Păi dacă, după propriile voastre spuse, asta făceaţi în fiecare zi, vă închipuiţi că vă mai crede cineva când veniţi să ne propuneţi „un nou proiect”? Care proiect? Care nou?

Nu vreau să alunec spre analiză, ca pe polei, dar am impresia că Johannis a fost votat în primul rând fiindcă politic e încă o foaie aproape albă.

Au încercat tarabagii de la partide să-i scrie tot felul de poveşti, dar aţi văzut şi numărat,  câţi i-au crezut. Dar foaia aceea albă,  se va umple din 2015, vom vedea cu ce. Încerc să fiu realist. Nu poţi intra în politică şi să ieşi de acolo imaculat ca sfânta fecioară, aşa cum nu poţi schimba uleiul de la motor cu mâinile curate, dar toate au o limită.

Sper să o găsească într-o zi şi „ai noştri”, doarece politica noastră actuală e expirată, alterată şi numai bună de reciclat, fiindcă îi lipsesc limitele. Am zis!

P.S. firesc: şi cu-i pasă? Nu ştiu. Eu m-am răcorit. Weekend plăcut!

 

Reclame

9 gânduri despre „De ce este politica (românească) o marfă expirată

 1. ”Nu vreau să alunec spre analiză, ca pe polei, dar am impresia că Johannis a fost votat în primul rând fiindcă politic e încă o foaie aproape albă.”. O intuiție cu mare cantitate de adevăr și în opinia mea. Mai scriam recent – în afară de votul anti-Ponta-PSD, românii n-au dat un ”vot” pentru Johannis, cât un ”vot în alb” pentru et(n)icul german. Albul acela de pe foaia ta metaforică (sau de pe buletinul concret de vot), prin definiție, are nevoie de foarte puțin pentru a deveni ”alb murdar”. Deocamdată, Johannis n-are niciun merit important, dincolo de granițele edilitare ale Sibiului. Doar bunul simț manifestat public, care a fost suficient pentru credibilitatea inițială, dar să-l vedem cum se luptă cu ”dinozaurii” din spatele prerogativelor lui prezidențiale limitate!
  Parabola cu protecția consumatorului îmi amintește de geneza Justiției, respectiv a Moralei (care includ/e și protecția consumatorilor) – efect al necesităților societății. Justiția și Morala nu au apărut preventiv, ci reactiv, ele sunt consecințele fricțiunilor sociale. Ea a devenit preventivă cu fiecare principiu emis. Și acum, când apare câte o lege sau se mai modifică alta, e o reacție la o nevoie conștientizată.
  Asta din teoria dreptului de anul întâi, din ce îmi mai amintesc ( 🙂 ).

  Apreciat de 1 persoană

 2. Să fim serioşi, cu toate că este de tot râsu’/plânsu’…Despre ce protecţia consumatorului vorbim?! Este o neruşinare strigătoare le cer, ca mai toate emanatile provenite de la aceşti politruci puşi să ne conducă. Suntem protejaţi de “muşte” şi de “purici”, nu de rechini şi lei paralei. Marile corporaţii din industrile medicamentelor, alimentelor , bunurilor de larg consum….îşi fac de cap, adică au schimbat deviza îndemn din timpul războiului : “totul pentru front”, cu mai ruşinoasa, dar profitabila lozinca respectată cu sfinţenie : “totul pentru bani”…
  S-a inventat un concept pentru care ar trebui să se facă puşcărie : „uzura morală PLANIFICATĂ”?! Planificat să se strice, să ţină strict cât scrie în certificatul de garanţie. Apoi să-l arunci unde s-o apuca şi sa-ţi iei altul…Inimaginabil… Au făcut RDG-işti un bec care avea o durata de viaţă de cca.15 ani(!)…şi s-au dus cu el la un târg internaţional pentru contractări. Acolo, prietenii din RFG le-au atras atenţia că “nimeni” nu le va contracta produsul…Şi aşa a fost. Despre ce vorbim?! Pot continua cu aceste exemple încă mult…şi ce?! Cui foloseşte?! O luăm cu titlu de inventar, dacă tot n-ave ce face. Noi de mult nu ne mai aprtinem, face cine vrea ce vrea cu noi…Însă uităm un aspect. Acumulăm frustrări peste frustrări şi acestea ne destabilizează emoţional, cu vremea ne “seacă la bojoci”…Ei şi?! Bucuroşi le-om duce toate…
  Faptul că politicienii din TOATĂ lumea sunt aşa şi pe dincolo, este un truism, iar că ai noştri sunt în cel mai bun…hal, halal de noi. Nu asta este tragedia, nu asta mă oripilează, nu. Faptul că nu REACŢIONĂM, că NU renunţăm la ei, la TOATĂ clasa politică în INTEGRALITATEA ei, mă face să am convingerea că suntem INCONŞTIENŢI.
  “Iartă-I Doamne , că nu ştiu ce fac.” Bun ! PÂNĂ CÂND însă ?!
  Desigur, eternitatea are timp să aştepte oricât, dar totuşi, domnilor, doamnelor…NU o eternitate.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Presimt un comment lung.
   Călin, senzația de falsă protecție a consumatorului este o realitate pe care o aprob, dar nu aș absolutiza. Sunt mână în mână marile corporații cu protectorii noștri de la OPC. Dar nu pot spune că nu s-au luat măsuri împotriva celor ce au călcat flagrant pe bec (ca să fac legătura cu exemplul tău RDG-ist 🙂 ) .
   Eu percep legile evoluției economice puțin diferit. E reală și lăcomia corporațiilor, dar funcționează și autoreglarea pieței, la care strategii reacționează pe baza unor previziuni îndelung calculate. Să explic sumar.
   Dacă s-ar pune în vânzare un bec care să funcționeze 15 ani, teoretic, el ar trebui să coste cât 15 becuri obișnuite care funcționează 1 an, pentru ca oamenii care lucrează la fabricarea-distribuirea lor să aibă salarii asigurate pe durata celor 15 ani. De fapt, în asemenea situații, producătorul va angaja mai puțini salariați, pentru că va vinde (teoretic) de 15 ori mai puține becuri, deci becul poate nu va costa chiar de 15 ori mai mult. Sunt și alte detalii, nu explic excesiv.
   Totuși, să presupunem că becurile long-term vor costa de 15 ori mai mult, cel puțin la lansare. Câți vor cumpăra asemenea becuri scumpe? Foarte puțini, deoarece rezistența la nou e în natura umană, dacă presupune o investiție mare. Marea masă va fi circumspectă. Gândirea umană nu e setată pe long term, ea trebuie educată, e inerțială, e nevoie de timp de obișnuire cu ideea. Deci, producătorii nu vor câștiga mare lucru la început. Apoi, ei vor produce alte becuri, mai revoluționare, destinate clienților vizionari. În același timp, vor fi nevoiți să scadă prețurile la becurile anterioare, vor apărea mai mulți cumpărători pentru acestea. Astfel, intră în funcțiune uzura morală, efect necesar pentru compararea produselor ce apar în variante upgradate față de vechile produse. Uzura morală e și reflectarea evoluției, nu doar o manevră artificială a producătorilor. Un smartphone care costă la început 3000 de ron, devine 2000-1500 de ron peste 1-2 ani, deci devine accesibil unei clientele din ce în ce mai largi. Și e bine să se întâmple așa.
   PARANTEZĂ LA BECURI: e deja la vânzare becul cu termen de garanție de 46 de ani, totul e să fii dispus să dai 90 de ron pe el. Sau să aștepți 1-2-3 ani să îl cumperi cu 25-50 % mai ieftin. Deocamdată, îl cumpără cei pentru care 90 ron x 9-10 becuri (pentru o casă cu 3-4 camere plus dependințe) nu e o sumă împovărătoare. Sau cei ce au o percepție mai laxă a riscului (46 de ani garanție?? Păi dacă dă copilul cu o jucărie peste un bec anul viitor? 45 de ani din viața becului se duc pe apa Sâmbetei…)… e mult de scris, sper că mă fac înțeles.

   Alt exemplu, simplu de tot. Instalatorul îți repară chiuveta cu speranța că peste maxim doi ani îl vei rechema, altfel își schimbă meseria, că moare de foame într-un sistem concurențial în care cererea devine foarte mică. El se roagă să se uzeze moral cât mai repede componentele pe care ți le montează. Dar și tu ai un salariu, iar la locul tău de muncă vei gândi la fel ca instalatorul sau ca producătorul de becuri. Vrei să fie nevoie de serviciile tale, altfel ai probleme de supraviețuire.
   Țesătura comercială mondială are o dinamică ce nu poate fi oprită. Un dezechilibru major i-ar afecta tot pe oamenii de rând, nu pe granzi. Uzura morală e necesară, e unul dintre efectele evoluției. Dacă oamenii nu și-ar mai permite la un moment dat să cumpere produsele îmbunătățite, s-ar încetini și progresul tehnologic. Putem protesta prin greva non-achiziției. Cei cu venituri modeste oricum fac greva asta, obligați de limitarea financiară.
   FIREȘTE: ”dinozaurii” sunt lacomi! Vor să ne țină într-o stare de dependență față de achizițiile în cascadă, promoțiile ne bombardează zilnic… Dar nu știu dacă tu sau eu, ajunși la vârful piramidei, am gândi-înfăptui altfel. Filosofia unui om ajuns în top e total diferită de a unuia rămas în zona mediană sau de jos a piramidei. Și e posibil să aibă și ei dreptate. Am și eu. Ai și tu. Dreptățile astea se confruntă într-o piață în care există grade de libertate ale deciziilor individuale. Dar bogații sunt mai liberi în spațiul concretului decât săracii. Să nu intru în filosofie, deja am scris excesiv de mult. Mai mult decât am scris vreodată într-un comment.

   Apreciază

   1. Comi…să şti că atunci când am vorbit despre uzura morală planificată am ştiut toate repercursiunile pe care le aminteşti tu, dar tu pleci de la o stare de fapt, care nu este CORECTĂ. Este o mârşăvie . Procedând astfel nu facem decât să avem toţi ce face, să ne luăm un prăpădit de salariu, pe când grosul profitului trage la cei cu bani, distrugând mediul cu deşeuri provenite din epuizarea resurselor. Este o adevărată nebunie aceasta societate de consum profund imorală, care se bazează pe viclenie, pe rapt, furt, INCONŞTIENŢĂ. Scuza că n-am avea ce să facem altceva, este o scuză care acuză. Cum să n-avem?! Păi în cazul acesta trebuie să încurajăm şi producţia de arme de ucis en detail sau en gross, nu?! Când vom descoperi(în studiul China este deja demonstrat) nocivitatea cărnii, înseamnă că nu vom putea renunţa la ea…ce se vor face toţi cei implicaţi(şi nu puţini) în procesarea cărnii?! Că să revenim la temelie. Mercantilismul extrem, lăcomia, modul de a le prolifera, de a le performa, constituie astăzi obiecte de studiu în şcoli, se ţin seminarii, se scriu cărţi de succes, pentru succesul în furat legal, trădarea intereselor globale legal, exploatarea omului de către om în mod legal, pentru a ucide justificat… ?! Şi toate acestea sunt posibile din cauză că am ajuns să credem că este NORMAL să fie aşa în ACTUALA etapă de e(in)volutie a omenirii ?! Am ajuns să credem că dacă gândim altfel, noi avem ceva la cap, suntem pe contra sens, defazaţi…NU faptul că ne comprtam gregar, ca o turmă decerebrată, dezosată, eviscerată?!
    Mărturisesc…eu sunt nebun, chiar de legat, dacă modul cum arată lumea noastră poate fi ACCEPTAT. Înţeleg raţiunea iraţională după care s-a ajuns aici, dar este PREA MULT.
    Tot sistemul este putred, artificial, nesustenabil, falimentar…Astea sunt ARGUMENTE, nu ce se vor face sclavii când nu vor mai lucra în fabricile de bombe pentru ucis oameni, în fabricile de ucis animale pe bandă rulantă şi de preparat otrăvuri pentru agricultură, seminţe pentru legume şi fructe „de poveste”, medicamente de întreţinut dependenţa, bolile şi de uşurat buzunarele. Şi toate acestea sunt impuse şi ţinute sub control de o mâna de alienaţi mintal aflaţi în corporaţii şi în bănci , de către o fauna fetidă, scabroasă de târâtoare…numită clasă politică.
    Când va funcţiona la CAPACITATE mintea /inima, adică când vom fi indivizi , adică indivizibili, dintr-o bucată, când vom fi întregi la suflet, atunci această situaţie NU va putea exista.
    Fără a apela la ceea ce ne defineşte ca OAMENI…această stare va dăinui cu efecte perverse, care vor culmina cu o explozie în care-şi vor pierde mulţi vieţile. Anormalitatea generează anormalitate.
    Desigur, putem discuta despre modele economice UMANE, fireşti, în care nu numai că ne vom integra cu toţii, dar vom trăii cu TOŢII omeneşte.
    Q.E.D….

    Apreciază

   2. Iar pregătisem un răspuns lung, dar am șters. Concluzia e simplă, după mine. Amândoi avem dreptate și amândoi greșim. Subiectul ne depășește pe amândoi, nu te supăra c-o zic. Nici cel mai luminat analist interdisciplinar și vizionar nu poate da un verdict. Adevărul e o iluzie.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Un cetatean independent de lupta dintre oamenii politici ar renega ambele tabere, din motivele expuse in articol. Insa noi, romanii, nu prea suntem independenti. Tinem cu unul sau cu altul, sau dusmanim pe unul sau pe altul. De aceea, daca-l dusmanim pe Ponta, avem tendinta de a sustine pe oricine e impotriva lui, chiar daca acesta e un „vanghelie” din aceeasi mocirla.
  N-ar fi rau ca, pe baza dezvaluirilor facute de Vanghelie, sa fie acuzat de complicitate. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ca sa fie reciclata politica romaneasca, romanii ar trebui mai intai sa invete ce inseamna ” reciclare”. La noi functioneaza deocamdata numai in sectorul fier vechi. De ras sau de plans, dar aia care ne fura cutiile postale si podetul de metal de la intrarea in garaj, asa cum sunt ei. macar stiu sa recicleze. Poate se hotarasc si romanii sa invete cate ceva. Daca tot suntem la marginea Uniunii Europene (geografic) nu inteleg de ce ne complacem in starea asta ca si mentalitate si vointa. In rest, da-ne Doamne sanatate si bani de paine. ca circ ne ofera politichia romaneasca.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s