Și scriitorul este…


Colocviu ML 2015
Cine (mai) este scriitorul?

Ce (mai) este el?

În România sovietică, odioasa dictatură reglementa totul, inclusiv statutul scriitorului, prin apartenența la (unica) uniune (de creație), controlată de stat, dar înzestrată și cu o oarecare autoritate. O astfel de uniune avea unele avantaje, pe lângă dezavantajele evidente. Ea nu putea da faliment, fiindcă falimentul nu exista, ea era capabilă să întrețină un număr limitat de reviste, care la rândul lor nu puteau da faliment, editurile erau supuse controlului ideologic dar nu aveau griji materiale dincolo de limitele bugetelor care, ce-i drept, se cam subțiaseră prin anii 80. Recunosc, sunt un mizerabil, scriu din auzite.

Azi avem o uniune… no comment, netul e plin de ele. Avem multe reviste, nici una nu plăteste onorarii colaboratorilor, toate apar „prin bunăvoință” pe lângă consilii județene, primării sau firme cu dare de mână. Avem mii de edituri, nici una nu plăteste autorii, sau cele care plătesc, dau bani puțini și îi dau greu si târziu.

Așa că „scriitor” a devenit, în România europeană, un hobby. Este un hobby foarte răspândit, răspândirea dovedește înclinația etniei spre artă și visare, asta e frumos, e sublim, până la plata facturilor.

Ce este așadar un scriitor?

Un scriitor este, socialmente vorbind, un etern rău platnic, un om fără plan de carieră, fără un cont de economii și mai ales un etern bursier.

Have fun!

Reclame

8 gânduri despre „Și scriitorul este…

 1. Adiacent la subiect şi poate chiar una dintre cauze, aş menţiona binecunoscuta epigramă a lui Păstorel Teodoreanu:

  În ţara asta prost făcută
  Căcaţii scriu în loc sa pută.
  Iar scriitori-adevăraţi
  Sunt daţi afară de căcaţi…

  Mai multe epigrame de-ale sale pot fi găsite aici.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Este interesantă cerbicia cu care ne încăpţâanăm să vrem a considera că intr-o tară nefuncţională…ceva poate functiona (?!). Dacă printr-un miracol ceva ar funcţiona, cu siguranţă că din acea clipă vom putea miza pe miracole.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s