Glumiţi, d-le Rousseau?


apocalipsa

Afirmaţia că omul ar fi bun de la natură este o blândă ironie. De la natură, omul nu poate fi decât inocent, iar inocenţa, după cum bine ştim, înseamnă neştiinţă, mai exact prostie. Cum să le spună maestrul învăţăceilor săi că de la natură se nasc proşti? Le-ar fi stârnit doar orgoliul, oamenii l-ar fi repudiat pe învăţător şi ar fi alergat cu braţele deschise spre primul venit care i-ar fi minţit frumos, ascunzându-le neştiinţa.

De când a devenit o fiinţă socială, omul are această nevoie irepresibilă de a fi minţit frumos. Zoon politikon are nevoie de promisiuni, care nu vor fi îndeplnite niciodată. Cetăţeanul nu are nevoie de adevăr, fiindcă fiecare îşi închipuie că el cunoaşte adevărul, adevăr pe care tot fiecare îşi închipuie că nu e bine să-l spună celorlalţi până la capăt. Înainte de a fi cenzurat de alţii, homo sapiens se auto-cenzurează. Rezultatele se văd, zi de zi şi pas cu pas.

Trăim într-o lume care funcţionează prost, dar care mai funcţionează. Nimeni nu ne asigură că, încercând să vindecăm societatea bolnavă în care trăim, nu-i vom provoca moartea clinică, deoarece o societate e numitorul comun al capacităţilor individuale. Schimbând valorile, e posibil să ardem siguranţele. Când se ard câteva siguranţe, mai merge, problema e să nu se ardă toate deodată şi să fim nevoiţi să o luăm de la capăt, pe întuneric.

5 gânduri despre „Glumiţi, d-le Rousseau?

 1. Problema cu lumea asta a noastră – ca s-o pun în termeni echivalenţi celor din articol – e că a fost construită să funcţioneze la 110 de volţi (aşa, ca în sistem american) însă ea funcţionează acum la 220 de volţi, adică dublu. Sînt convins că nu mai rezistă mult la supravoltaj şi-o să pocnească-n ea nu siguranţele, ci toate componentele active, ba chiar şi cele pasive, ca daune colaterale. Siguranţele sînt de mult supradimensionate, deci inutile.

  O şi ce foc de artificii va fi…! 🙄

  Apreciază

 2. De la natură ne naștem și buni și răi. Depinde și de care avem mai mult și pe care îl… cultivăm mai bine.
  Proști ne naștem cu toții. Unii vor neapărat să rămână așa.

  Apreciază

 3. Aşa este…omul de la natură nu este “bun”…este PERFECT, deoarece Natura, D-zeu, Existenţa…nu crează decât …perfecţiuni…Dacă nu ar fi aşa…n-ar mai funcţiona NIMIC, adică n-ar mai fi NIMIC. Nici măcar nu trebuie demostrată acesta evidenţă.
  Inocenţa…nu înseamnă neştiinţă, înseamnă cu mult mai mult, înseamnă puritate, curăţenie , adică înseamnă existenţa tuturor abilităţilor(şi nu sunt puţine) aflate în dotările fiinţei …NEALTERATE, în stare pură. Aceste abilităţi sunt CALITĂŢi, sunt acei “talanti”cu care “venim”în lume şi pe care îi îngropăm sau îi risipim aiurea…
  Spui că omul a devenit fiinţă socială? Este o aiureală…Fiinţa socială RELAŢIONEAZĂ, colaborează, ceea ce nu se petrece în fapt.
  Adevărul nu este al meu sau al tău…ăsta este “adevărul” ego-ului…n-are nici o treabă cu ADEVĂRUL.
  Spui că trăim intro lume prost funcţională?! Este o nebunie, o afirmaţie nesustenabilă…Lumea noastră NU este deloc funcţională , nu are cum o lume egotică să funcţioneze…
  Spui că schimbând valorile…se ard siguranţele…Care valori, care siguranţe ?…Ele sunt arse de mult…
  Adică tu chiar crezi că disfuncţionalitatea lumii noastre nu este cel mai mare rău posibil ?! Chiar crezi că ACUM lumea nu trăieşte în întuneric ?
  Dacă am lua-o de la “capăt”… am pleca de la LUMINA…
  Problema discursului tău este că te foloseşti în exclusivitate de intelect. Intelectul aparţine minţii contrafăcute de nivelul de cunoaştere al lumii noastre, ceea ce este mult prea puţin…Intelectul reprezintă un sistem de memorare, de strângere de informaţie. În schimb INTELIGENŢA nu are nevoie de informaţie. Intelectul are răspunsuri oferite de alţii, în procesul educaţiei familiale, şcolare, universitare şi religioase. Aşa zişii intelectualii…sunt nişte papagali instruiţi.
  Desigur, intelectul are şi virtuţi, este drept limitate la lumea ştiinţifică, în cercetare…dar nu trebuie să preia controlul fiinţei, al conştiinţei.
  Inteligenţa aparţine conştiinţei, este “dincolo” de limitele intelectului.…
  Intelectul trebuie să tacă, atunci când nu este nevoie de el în chestiuni aplicate, practice, tehnice. Atunci eşti inteligent, când tace intelectul.
  Dar pentru asta este nevoie de CONŞTIENTIZARE…şi asta nu se învaţă de la alţii…doar “din” TINE.

  Apreciat de 1 persoană

 4. …întrebarea pare s-o pună chiar Voltaire – „inamicul” său de idei, cu care s-a „războit” o viaţă, pentru ca, după moarte, ironia istoriei să-i aşeze alăturaţi, în Pantheon!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s