Otrava din cuvinte


image

Cuvintele sunt hainele gândurilor noastre. Ele sunt menite să îmbrace rodul minţii, nu să-l pervertească. Printre cuvintele noastre se strecoară falsurile, gândurile calpe, ce nu ne aparţin, dar pe care, păcăliţi, le considerăm ale noastre.

Postmodernitatea a inventat un termen, manipulare, care vrea să pară banal. Eu nu cred că ziua în care noi nu mai suntem noi e tratabilă cu uşurinţă, lejeritate, cinism. Ne sunt îngăduite superficialitatea, indolenţa şi chiar egoismul, uneori aceste însuşiri sunt de-a dreptul încurajate, dar asta nu înseamnă că problema nu persistă, doar fiindcă e ignorată sau ascunsă.

Citesc postări insomniace de grija identităţii naţionale – (multe nedocumentate sau mimetice). Nimeni nu pare, însă, îngrijorat de identitatea lui, ca individ. Dimpotrivă, stresul e mare atunci când nu semănăm cu ceilalţi, nu suntem la grămadă, acolo unde e „toată lumea”, chiar dacă „acolo” nu e bine, dar trebuie să fim în rând cu lumea, ce naiba, am uitat că suntem datori cu faliţii noştri?

Pe prietenul Radu, l-am mai pomenit, am amintit şi faptul că se gândea să scrie despre mizeria imaginaţiei. Am ajuns la priveghiul ei?

Reclame

4 gânduri despre „Otrava din cuvinte

 1. Reblogged this on Ortodoxia Sobornicească şi Apostolească and commented:

  Nimeni nu pare, însă, îngrijorat de identitatea lui, ca individ. Dimpotrivă, stresul e mare atunci când nu semănăm cu ceilalţi, nu suntem la grămadă, acolo unde e „toată lumea”, chiar dacă „acolo” nu e bine, dar trebuie să fim în rând cu lumea

  Apreciază

 2. Faptul că-i minţim pe alţii este consecinţa faptului că ne minţim pe noi înşine…Realitatea noastră contrafăcută, cum nu este deloc convenabilă, nu vom cauta s-o înţelegem, să ne dezintoxicăm de ea, cât vom încerca să fugim de ea, să ne refugiem în vise, imaginaţii, scoţând din depozitul memoriei recuzita prăfuită din care să ne imaginăm un viitor edulcorat. Cuvintele sunt licori cu care ne îmbătăm şi încercăm să-i îmbătăm şi pe alţii…
  Se spune că la început a fost cuvântul, de unde a plecat totul…Se pare că sfârşitul va fi încetarea cuvintelor şi reducerea la esenţa CUVÂNTULUI, care să cuprindă totul…între alfa şi omega. Asta este EXISTENŢA cuprinsă în singură realitatea aflată ACUM şi AICI, fără trecut şi fără viitorul generator de imaginaţii,vise, iluzii, de…NETRAIRE.

  Apreciază

 3. Literatii de azi au o problema, una de substanta: legatura dintre gandire, simtire si actiune nu mai functioneaza, desi scrisul o ia bezmetic inainte capacitand vanitatea.

  Nu sunteti destul de puternic sa va desprindeti de clisee, dar faptul ca incercati si aveti unele rezultate este meritoriu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s