Codul secret: Delirul lui Marin Preda


E frumos să ai talent, e sublim să ai talent și inteligență și e ridicol să le ai pe amândouă și să nu faci nimic cu ele.

CRONICA [R]

Romanul Delirul a fost un proiect ambițios: reabilitarea morală a Mareșalului Ion Antonescu, pe fondul orientării național-comuniste inițiate de grupul în jurul lui Ceuașescu, grup din care oficial nu am mai rămas nimeni.

Succesul ideii a fost mai mare decât cel al romanului, fiindcă ea corespunde unor aspirații ascunse, complementare servilismului oficial, la fel de fals ca și determinarea național-comuniștilor. În secolul 21 nu se mai moare pentru o idee, se moare de infarct, de cancer, de 101 alte boli, dar nu mai e la modă să mori pentru o idee. De fapt nu merită nici să-ți pierzi serviciul sau șefia pentru așa ceva. În secolul 21 suntem pragmatici.

Pragmatismul nostru ar avea ceva grandios, ca iezuiții, scopul scuză mijloacele, doar că nouă ne lipsește scopul. Nu de tot, dar e atât de banal, încât e jenant să-l amintim. Un servici acolo, o lefșoară, o mașinuță, o țuică, o măslină.

Vezi articolul original 83 de cuvinte mai mult

Reclame

3 gânduri despre „Codul secret: Delirul lui Marin Preda

  1. Da, nu e prea clar – în istorie – cînd se moare „pentru” sau cînd se moare „din cauza” unei idei. Experienţa mea, puţină, cîtă am adunat, îmi spune că important e să TRĂIEŞTI pentru o idee! (Nu cu o idee, asta ar fi patologic deja!)

    Apreciază

  2. Acum, cei puţini care-şi permit să mai aibă idei, în mod firesc contrare sistemului, nu mai sunt eliminaţi prin glont, pot fi determinaţi la exasperare, dacă ideile le trec şi prin inimă, să facă infarct(?!).
    Nu cred că ne lipseşte scopul, din contră…suntem obsedaţi de scop, dar alta este problema, scopul este mărunt, precar, jalnic…
    Nu cred nici că s-a născut tipul omului nou, din păcate…n-a murit. El s-a născut de pe vremea lui Ceauşescu şi acum îşi consolidează puterea, se înmulţeşte…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s