Unde se găsește codul genetic al manipulării


Prima lecție de inginerie socială modernă am primit-o de la Bertold Brecht, prin piesa „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită”. Atunci n-am înțeles că fiecare dintre noi e Arturo Ui. Mult mai târziu am ajuns să descopăr acest adevăr simplu.

CRONICA [R]

Trec direct la răspuns: în fiecare dintre noi.

Nu există televiziune fără posesori de televizoare. Nici biserică fără credincioși. El / ea, victima, oaia, cel / cea care își deplânge soarta are nevoie de o anumită predispoziție pentru a constitui obiectul manipulării. Iată câteva elemente comune:

Împăunarea. Dorința de a fi nai mult decât ești în realitate. Setea de laude e la fel de răspândită ca șpaga. Uneori e mai important să ridici osanale decât să bagi mâna în buzunar. În viața publică a dispărut cu desăvârșire accepțiunea de discurs critic. A rămas doar atacul, destinat adversarilor și la fel de exagerat-grotesc, un fel de cor de lăudători pe invers. Lăudătorii / bocitoarele sunt singurii care mai găsesc de lucru. Împăratul e gol și scroafa e moartă în coteț, dar noi nu avem nevoie de cârcotași care să ne amintească de ceea ce noi vrem să uităm. E mai simplu…

Vezi articolul original 131 de cuvinte mai mult

Reclame

2 gânduri despre „Unde se găsește codul genetic al manipulării

  1. Arturo Ui…adică egotic. La asta e reduce totul.Este drept, uşor de spus, greu de scăpat. Nenumărate generaţii au tras din greu să-l implanteze. Acum a devenit a doua noastră natură, singura pe care o cunoaştem.
    Românii sunt pe primul loc şi la numarul de telefoane mobile pe cap …manipulabil.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s