Ce bine e să fii din Burkina Faso (+18) – nerecomandat minorilor


Burkina-faso-dourtenga

Am consumat ca tot utilizatorul știrea că românul aflat în captivitate prin Burkina Faso (sau Mali, sau Niger…) e sănătos și cere cu voia răpitorilor să fie răscumpărat, adică răpitorii să primească niște bani ca să se înarmeze mai bine și să răpească mai cu spor. Comentariile au fost delicioase. S-a vorbit (de către „analiști”, „ziariști”,…) despre:

 • perdeaua care acoperă fundalul pentru a nu fi identificată regiunea, cu aerul că e ceva normal, că doar nu erau să se deconspire domnii răpitori
 • gorilele cu capetele înfăsurate in prosoape care exhibau niște kalașnikovuri „nu le îndreptau amenințător spre captiv” (ce băieți de treabă, nu?)
 • captivul era el în genunchi, dar arăta „relativ bine” și părea sănătos – adică tâlharii îl „trataseră bine”, nu?
 • mai era amintită, cu un ușor aer critic, celula de criză de la MAE, adică niște birocrați bine plătiți care nu au făcut destul…

Cu nici un cuvânt nu a fost incriminată răpirea în sine. Cu alte cuvinte, dacă ești din Burkina Faso, e normal să răpești oameni și să ceri răscumpărare. Nici un cuvânt despre pericolul pe care îl prezintă state care tolerează astfel de acțiuni pe terioriul lor, dacă nu cumva le încurajează sau chiar le patronează! Sau Mali, NIger si Burkina Faso nu sunt state?

Se vede că nu, fiindcă media n-a scăpat nici un cuvânt la adresa lor.

În schimb în minutele următoare mi-a fost dat să aud (și să văd) „prestația nesatisfăcătoare” a statelor UE în privința „refugiaților”. N-are sens să lungesc vorba, subiectul e frecat și răsfrecat pe toate rețelele până la vomă.

Am doar o întrebare si o sugestie:

 • de unde știu apărătorii „refugiaților” de ce au plecat indivizii ăia de acasă? am auzit expresia „din calea rărboiului” – care război? fiindcă nimeni nu i-a legitimat să afle cine sunt și de unde vin!!!
 • acelorași apărători ai „refugiaților”, îngrijorați de soarta persoanelor care aleargă prin gări și piețe strigând „Alahu akbar!” le-aș recomanda o vizită în țările (presupuse) de origine ale „refugiaților”, cu recomandarea prietenească să recite cu glas tare „Tatăl Nostru” și dacă la sfârșitul rugăciunii mai sunt în viață, să-si facă semnul crucii. De restul se vor ocupa rudele „refugiaților”.
Anunțuri

3 gânduri despre „Ce bine e să fii din Burkina Faso (+18) – nerecomandat minorilor

 1. Aveți perfectă dreptate! E un punct de vedere pe care-l împărtășesc 100%. Pe de o parte fiindcă constat că ne-am trezit în plină criză (sau or fi mai multe crize?) pe care toată lumea o discută și iar o discută și,pe de altă parte fiindcă toată lumea, așa-zis civilizată, acceptă că oricând pot fi răpiți oameni care, mai mult ca sigur, vor muri fiindcă, nu-i asa?, nu poți negocia cu teroriștii sau răpitorii sau orice or mai fi ei.
  În criza refugiaților Europa stă rău de tot. Toți liderii dau declarații care de care mai alambicate fără ca, evident, să facă nimic. Toți refugiații (care scapă) se vor stabili, la un moment dat, în Europa și uite-așa s-a dus dracului (scuze pentru termen!) faimoasa uniune și faimosul Schengen pentru care „ne-am luptat”. Oricum liderii europeni vor să paseze responsabilitatea (ca la ping- pong) către țările de la margine că doar n-o să pretindă francezii, englezii, germanii că îi primesc cu brațele deschise. Dar nu-i costă nimic să declare. Cred că ăsta va fi începutul recrudescenței dreptei fanatice fiindcă există deja oponentul: refugiații islamici.Ce-i drept sunt și ei oameni dar țările lor sunt sărace, pe când Europa e …bogată.

  Apreciază

 2. Faptul că noi tratăm doar efectele imediate, că superficialitatea este un mod de viaţă, că politica struţului nu mai este o politică, este o virtute, acestea sunt deja truisme. NU trebuie să ne îngrijoreze acastă nesimţire, este modul cum funcţionează(?!) lumea noastră. Exploatarea, terorismul, războaiele, ipocrizia, minciuna, furtul, trădarea, sperjurul sunt la ordinea zilei, fac parte din cotidian, sunt ca respiraţia.
  Văd tot mai des comentatori, părelnici, formatori de opinie, analişti, bloggeri, scriitori, jurnalişti, gospodine, ţărani, orăşeni, chibiţi…care sunt oripilaţi de una sau alta, de câte o nefăcută mai mare sau mai mică. Eu le-aş face tuturor acestora o propunere. Să vorbească despre ceva ce funcţionează, să identifice şi să dezbată vrun aspect NORMAL al vieţii noastre. Cu siguranţă că s-ar aşterne o tăcere mormăntală. Poate că în această tăcere vom găsi răgazul să ne ascultăm glasul inimii, al raţiunii(?!) sufleteşti. Acolo vom găsi TOATE răspunsurile.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s