4 lecții despre cum să nu spui o poveste


12004133_1142040582473585_1196932700647067143_nVrei să ne spui o poveste, nu? De aceea ți-ai făcut un cont pe o rețea, te scoli mai devreme și-ți bei cafeaua cu ochii în laptop. Ai să ne spui ceva. De pildă acest montaj multiplicat, distribuit, plăcut sau înjurat.

Care este povestea ta?

Ești „de partea refugiaților” – cam asta e tema pe care vrei să ne-o comunici.

Adică ești împotriva acelor fasciști împuțiti, hateri, retardați etc. care văd în fiecare individ care apare neinvitat și fără acte și în număr din ce in ce mai mare – un terorist. Te-a apucat așa un sentiment înălțător că suntem oameni și trebuie să demonstrăm asta și chiar dacă nu ai mișcat vreodată un deget ca să-ți ajuți semenii, ai chef acum să ne spui povestea bunului samaritean în versiunea ta personală.

E dreptul tău.

Repet, de aceea ai internet, de aceea ți-ai făcut cont pe o rețea, blog, etc. E dreptul tău să-ți construiești povestea cum vrei, inclusiv să consideri că eventualii tăi cititori au coeficientul de inteligență al unei găini.

Dar trebuie să te avertizez.

Majoritatea posibililor tăi cititori nu sunt chiar atât de proști, de aceea scrisul cere ceva mai multă muncă decât niște clicuri pe copy, paste și publish. Scrisul chiar îți cere să gândești și are niște reguli care nu s-au scimbat odată cu inventarea tabletelor și a telefoanelor inteligente. E posibil să ni le reamintim?

  1. unde?  Poza e impresionantă, dar nu face 2 bani. Ce reprezintă? O localitate din Siria? Care? Câți locuitori are?
  2. cine? cine le-a spus să se „întoarcă de unde au venit” și în ce context?
  3. când? poza poate fi de ieri sau de acum 3 ani, nu e același lucru.
  4. sursa? poza presupun că n-ai făcut-o tu, cu telefonul, ieri dupa masă, când ai dat o raită prin Siria?

Ca să nu mai vorbim de faptul că orice poveste are și un context. De ce îmi vâri sub nas, duminică dimeața tocmai poza asta? Evident, ca să mă provoci. O faci prost, ca reacția mea să fie „pe invers”. Iar reacția mea va provoca alte reacții și ne trezim că avem o nouă „criză”.

Care criză? Cea care nu există, de aceea trebuie inventată, dacă se poate cu voluntari, că ei nu ridică costurile operațiunii, voluntarii sau, cum le spunea tovarășul Lenin, idioții folositori.

În mod normal avem niște reguli după care ne parcăm mașinile, ne plimbăm câinii sau trecem frontierele unui stat.

Legătura dintre o astfel de poză care, repet, nu știu ce reprezintă, fiindcă din prostie sau intenționat ea nu are o legendă – și oamenii care apar în masă într-un anumit loc, cu copii în brațe, cu bătrâni, etc. este pur speculativă, deoarece nu există nici un indiciu care să facă legătura dovedită dintre cele două elemente – poză și „refugiat” – decât eventualele speculații (sau naivitatea, de ce nu prostia?) celui care citește mesajul.

E limpede că „autorul” nu vrea să gândesc, el vrea să reactionez impulsiv, visceral, apelează la latura mea emoțională și o ocolește cu grijă pe cea rațională, ca nu cumva să se trezească din adormire.

Dacă (mai) interesează pe cineva, nu am nici o poziție în această „criză”, fiindcă nu am destule informații ca să-mi permit o poziție documentată și nici nu-mi oferă nimeni astfel de informații.

În schimb sunt bombardat cu mesaje emoționale, cu declarații pompoase și ridicole și mă simt invitat să particip la o isterie de masă care nu trece de nivelul de intelingență al suporterilor beți turtă ai unei echipe oarecare de fotbal, care se iau la bătaie în cârciuma satului.

Mărturisesc că nu m-a interesat niciodată fotbalul și oricât de beat am fost, n-am ajuns niciodată suporter. Dar asta e treba mea, nu cred că vă interesează.

În schimb ar trebui să vă intereseze de ce vi se ofera, „gratuit” – (când știm că nimic nu e gratuit pe lumea asta) – astfel de povești care să înfierbânte spiritele?

Poate vă mai gândiți, dar numai dacă vreți.

3 gânduri despre „4 lecții despre cum să nu spui o poveste

  1. În spatele oricărei poveşti stă o manipulare…Ceea ce se petrece în lumea noastră, o lume de fiare turbate (animalele devin fiare în urma turbării), nu este o poveste, este cu mult mai mult. Desigur, se vor gasi multi oameni dispuşi să se dea după veun copac, scobitoare, sau pur şi simplu să ignore REALITATEA, iar realitatea este aceea că nu există nici o criză în lume…NOI SUNTEM CRIZA. Criza se află în fiecare din noi luaţi în parte, iar efectele acestei mulţimi de crize se constituie în nenumăratele dezechilibre aflate la toate nivelurile existenţei. Orice încercare de rezolvare ale unor efecte generate de această situaţie, nu va face decăt să acutizeze dezechilibrele. Repet nu există o criză socială, politică, economică sau religioasă…CRIZA SUNTEM NOI . Până când fieecare din noi nu va CONŞTIENTIZA realitatea aflată dincoace de lungul nasului, adică în INTERIOR, acolo unde zac toate dorinţele, orgolile, lăcomiile, generate de ego…CRIZA va rămâne un mod de viaţă, o anormalitate…normală. Ori acceptăm inacceptabilul(?!), ca pănă acum şi ne asumăm consecinţele fără a ne mai linge pe…Ori NU şi atunci va trebui sa ACŢIONĂM, adică să devenim OAMENI INTELIGENŢI.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Recunosc, ooo, ce bine recunosc în spatele acestor rânduri omul demn, clujeanul, ardeleanul care atât de des mi-a fost superior, șef sau ceva fără să mă facă să simt asta așa cum se simte adesea… O judecată dreaptă, bazată pe argumente… Dar, pe toți dracii, domnule, lumea nu are nevoie de deștepți, de gânditori… Ba dimpotrivă. Lumea ne vrea proști fără să bage măcar de seamă. E tare interesant că se scrie mult despre ceva fără să se înțeleagă substanța. Mai nainte citeam în Ziarul Financiar, deci nu într-o fițuică uitată pe tejghea la birtu din sat, citeam că țara noastră (ce clișeu…) țara noastră are nevoie (!) de un milion de viitori salariați pentru posturile de muncă pe care acuma nu le ocupă nimeni. E trist. E trist că, în prostia lor, proștii ne cred proști. Vă îmbrățișez!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s