Teatrul de război și culisele sale: un scenariu scris prost, nu întâmplător


10940544_938838306128537_7143447853027273888_n

Limba română a adoptat termenul teatru de război. Siria este un astfel de loc, despre care știu foarte puțin. Încerc să fiu la curent, urmăresc știrile, în Siria nu sunt corespondenți, doar comunicate laconice despre implicarea „actorilor” care nu sunt sirieni decât în parte și care ne comunică ce vor ei. Corespondenții sunt în zonele cu refugiați, de unde îmi prezintă rezultatele activității călăuzelor, de regulă o masă de oameni în mișcare. Oameni despre care nu știu mai nimic. Aflu întâmplător că unii sunt irakieni sau afgani, țări bântuite de războaie civile despre care iarăși nu știu mai nimic. Oamenii aceia vor să ajungă în Germania sau în țările scandinave. Asta zic corespondenții. Oamenii vorbesc puțin, într-o engleză aproximativă. Guvernele dau comunicate din care nu înțeleg mare lucru. Înțeleg doar că nu vor să spună ce îi preocupă de fapt sau că sunt în campanie electorală.

Pe de altă parte, serviciile secrete au bugete prea generoase ca să presupun că nu au informat din timp despre afluxul de imigranți. Mie îmi prezintă evenimentele ca pe ceva neașteptat. Nu cred așa ceva. Nu știu ce se întâmplă de fapt, dar am câteva întrebări, ca unul care a trăit și evenimentele din 89.

  • de ce a pornit „valul de refugiați” acum? (războaiele din zonele de unde provin acești oameni durează de ani de zile, nu de ieri)?
  • de ce nu se suflă o vorbă despre taberele de refugiați din Turcia, Iordania, etc.? acolo nu e război, de ce nu calca picior de corespondent pe acolo?
  • primarul „unei comune din Banat” declară că a pus la dispoziția MAI terenul pentru 3 zile; să înțeleg că mâine vor strânge corturile si vor pleca acasă?

Dacă mă lămuriți si pe mine vă rămân recunoscător.

2 gânduri despre „Teatrul de război și culisele sale: un scenariu scris prost, nu întâmplător

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s