Buzura președinte?


Augustin-Buzura

… sau doua șansă

O organizație care să vândă identități noi. “Vechea”, adică identitatea reală se transformă în “persoană dispărută”. O altă înfățișare, dar mai ales discreția totală sunt argumentele forte. Cine nu a trecut prin acele clipe în care ar fi dorit să-și repornească viața? Aproape toată lumea. 5%, sau poate numai 3% sau chiar numai 1% dintre oameni dispun și de mijloacele bănești necesare. Fiindcă o astfel de aventură, de fapt un fals care anulează autoritatea guvernelor, trebuie să coste o avere.

La atât de mulți bani, succesul e garantat. Cu o singură excepție. Posibilitatea ca beneficiarul să devină nostalgic după existența anterioară, situație în care, la limită, ar ajunge să se autodenunțe, punând în pericol întreaga operație. Pentru securitatea celorlalți clienți, organizația este obligată să elimine recalcitrantul.

Poate există și o formulă mai accesibilă, nu atât de radicală, o formulă care să nu presupună din start o identitate cu totul nouă, acceptată (până la limita deconspirării) și care presupune anularea celei anterioare.

O schimbare de personalitate?

Dacă nu e stricat, nu te apuca de reparații. Pragmatic. Dacă nu te pricepi, la fel. Înțelept. Dacă vrei să cunoști modul de funcționare, trebuie să riști. Curajos. Câte schimbări vor accepta cei din jurul tau? Ai nevoie de ei? Circumspect. Cum se desfășoară dialogul tău cu oglinda? Poet.

Dar de ce nu?

Lumea ne copleșește cu conspirații. Până și într-o nevinovată (?) reclamă la un detergent poți (daca vrei) descoperi un complot mai mic. Tu nu ai voie să complotezi, autoritatea te amenință și dacă te prinde, uneori te pedepsește. În cocluzie, cu toții suntem ispitiți să complotăm puțin, din când în când. Trișăm, mințim, inventăm. Nu doar din teamă sau de nevoie. Câteodată e vorba de voluptate. Nu ne plac faptele, iubim interpretările.

E o după masă ploioasă si neobișnuit de rece pentru începutul de toamnă. Am timp să-mi închipui. Undeva (nu mai are importanță unde) am citit că un grup cu destulă influență pentru a emite astfel de pretenții, a încercat să-l propună pe scriitorul Augustin Buzura în 1996 sau 2.000 la Cotroceni. Proiectul nu a mai fost făcut public, a fost sugrumat chiar la început. Nu știu și nici nu mă interesează cât adevăr și câtă fabulație este în această poveste. Detaliile dădeau bine la lectură. Comparația cu Havel ne apropia de cehi, ne aducea mai aproape de Europa. Adevărat și fals, dar ce contează, dacă vorbele se potrivesc?

Operatiunea de sabotaj s-ar fi petrecut pe aeroportul din Cluj, unde, în timp ce lua avionul spre București, romancierul ar fi făcut o criză cardiacă puternică (provocată prin mijloace oculte și neamintite în text), iar aceasta criză l-ar fi determinat să renunțe.

Probabil o invenție a unui blogger dornic de accesări. Dar ce contează? Eu imi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă Buzura ajungea la Cotroceni. Nu mă refer la România, e prea mult, mă gândesc doar la posibilele raporturi ale prezumtivului șef al statului cu U.S. (Uniunea Scriitorilor). Câte canale de comunicare ar fi existat între Palat și sediul U.S. și cum ar fi funcționat ele? Câți condeieri l-ar fi sunat, căutat și cu ce scop? (Scopul e mai ușor să ni-l imaginăm). Cum ar fi reacționat taciturnul din Copalnic-Mănăștur la toate acestea?

Dați liber imaginației, dar numai daca vreți.

Un gând despre „Buzura președinte?

  1. Buna dimineata, prieteni! O zi frumoasa si usoara si buna si cum o vreti voi, numai sufletul sa nu vi-l atinga in mod neplacut! ❤
    Good morning friends! A beautiful and gentle and good day and how you want it, not only soul you touch him unpleasantly! ❤    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s