Firul verde al ierbii de acasă (4)


judetul_somes11

Nu pot nega rolul pe care l-a jucat Gazeta Someșeană în viață comunității locale: a fost parte integrantă și integrată a dezinformării în numele tranziției statului român de la faza A la faza B, definirea celor 2 faze fiind mai complicată decât pare. În noiembrie 1989 România devenise un stat rebel în cadrul Tratatului de la Varșovia, singurul stat din sistemul sovietic care nu a dus la îndeplinire decizia comună de a schimba persoana din vârful partidului (și statului – vorbim de partide-stat) cu una aparținând generației mai tinere. De la Erich Honecker, înlocuit cu Egon Krentz la vecinul nostru Todor Jivkov, schimbat și el cu Petar Mladenov – doar Bucureștiul s-a încăpățânat să nu-l înlocuiască pe Nicolae Ceaușescu cu Ion Iliescu, așa cum fusese stabilit în cadrul ședinței comune. Consecințele le cunoaștem.

Urmare a celor întâmplate de atunci, respectiv demantelarea URSS și extinderea UE și NATO spre sud-estul continentului European, România a devenit membră a ambelor organizații, dar pentru nici o clipă electoratul nu a fost tratat altfel decât s-a întâmplat în 89, adică manipulat cu complicitatea generoasă a presei. Ultima repriză a acestei manipulări am trăit-o recent, când „au trebuit să moară oameni ca să demisioneze guvernul”. Cuvintele în ghilimele aparțin șefului statului, Klaus Johannis. Doar că in opinia mea un accident nu este un motiv întemeiat pentru a schimba guvernul, iar schimbarea intempestivă, fără nici un plan nu rezolvă nici una din problemele existente.

La întâlnirea de la ora 17 la care urmează să particip azi au fost invitați și d-nii. Cartianu & Ciocăzanu. Nu văd ce ar avea de spus despre presa locală din Dej pe care probabil nici nu o cunosc (si banuiesc că nici nu-i interesează).

2015.12.03 Simpozion PRESA

Bănuiesc (nu e nevoie de cine știe ce premoniție pentru asta) că domniile lor îsi vor prezenta cartea „Miracolul din Noiembrie”. Care miracol? Ce este miraculos în fapt că o acțiune de PR (public relations) minuțios pusă la punct si executată ireproșabil a dat roade? Sau că PSD și-a mai sacrificat un președinte de partid, după Năstase si Geoană, în cursa pentru Cotroceni? Nu este nimic miraculos in toate acestea, e politică banală, dar mă deranjează în continuare când sunt luat drept prost (Lenin zicea idiot util) și nu sunt lăsat să judec, în liniște, pe cine vreau (sau dacă vreau) să votez, când ofertantul vrea cu tot dinadinsul să-mi bage produsul sau pe gât.

Cam asta ar fi de spus. Restul vă aparține.

2 gânduri despre „Firul verde al ierbii de acasă (4)

  1. Jurnalismul post-decembrist suferă de oportunism extrem. Acesta se referă și la alte profesi așa zis liberale(?!). Artiștii se scălambăie în tot felul de reclame, puțin zis penibile, iar scriitorii penali aduc obol libertății, nu de opinie, din pușcărie. Practica jurnalismul se referă la amestecarea cu lingura adusă de de acasă în cazanul cu zoaie al politicii…JALNIC !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s