Fiți atenți ce vă doriți de crăciun


huntedOmul e chemat să-și îndeplinească destinul așa cum actorul are menirea să-și interpreteze rolul. Dramele noastre rezultă din indisciplină. Vrem să interpretăm rolul prințului când ne-a fost rezervat cel al străjerului. Încercăm mereu să dăm spectacolul peste cap, să facem altceva decât ceea ce ne spune regizorul. Uneori reușim. Spectacolul suferă, fiindcă prințul este întruchipat de un străjer, care are maniere și gânduri de soldat de rând și nu va fi niciodată la înălțimea așteptărilor. Ca să nu cadă întregul spectacol, piesa trebuie rescrisă, bădărăniile străjerului, simplitatea gândurilor sale vor apărea drept distincție princiară. Ce nu se poate face din cuvinte? Un autor iscusit îl poate transforma pe străjer  și într-un zeu, darămite un prinț. Asta înseamnă desigur că toate celălalte personaje vor fi nevoite să-și schimbe jocul, sau să se revolte la rândul lor. Într-o stagiune e ca într-o viață. Nu te poți revolta prea des cum nu poți să o iei mereu de la capăt. La un moment dat se termină, vine vacanța, sfârșitul, se închide teatrul, lumea se termină sau se transformă și nu mai are nimeni nevoie de inetrpretarea ta. Așa că uneori e înțelept să accepți, chiar dacă ai fost ghinionistul care trebuie să-și adapteze interpretarea după cum a schimbat un fraier oarecare piesa, doar fiindcă el a vrut neapărat să joace rolul prințului și nu pe cel al străjerului.
Toate acestea se întâmplă fiindca teatrul lumii se joacă cu oameni, iar oamenii au fost învățați să se revolte, să râvnească mereu la ce este al altuia si să nu aprecieze niciodată ce este al lor. Dacă nu ar exista această defecțiune în firea omului, interpretul străjerului ar fi mulțumit și s-ar concentra asupra rolului său, ducându-l la perfecțiune, într-un spectacol minunat, din care ar face si el parte, chiar dacă i-a fost atribuit doar un rol episodic. Așa, adică după mintea lui, va juca prost rolul unui prinț într-o piesă rescrisă în grabă, cu actori care vor trebui să accepte compromisul și vor juca fără chef, pe scurt va fi rolul principal într-un mare eșec pe care evident ca va încerca să-l ascundă, iar când nu-l va mai putea ignora va găsi fel de fel de explicații cretine pentru a fugi de realitate, care e simplă: el, revoltatul, revoluționarul a stricat spectacolul acestei lumi.
Mă întreb: câți oameni se gândesc dacă dorințele lor contribuie cu ceva la îmbunătațirea acestei lumi? Și câtor oameni le pasă?

Anunțuri

3 gânduri despre „Fiți atenți ce vă doriți de crăciun

 1. Oricine e liber să-şi dorească orice: să fie prinţ, zeu sau – de ce nu – calul regelui, dacă aşa i se năzare. În mintea noastră nu ne cere nimeni impozit pe dorinţe.
  Nu dorinţele sînt problema ci acţiunile întreprinse (sau nu!) întru îndeplinirea lor.

  Dar eu cu scenaristul am o vorbă: de ce în fiecare piesă, invariabil, sînt o mînă de prinţi şi miliarde de cerşetori?

  Apreciat de 2 persoane

 2. Faptul că ego-ul este vinovatul de serviciu, nici nu rezolvă problema, nici n-o adâncește…este ca supa de găină (pentru cine știe bancul). Mulți știm unde se află răul și în ce constă el…dar o știm d.p.d.v. intelectual, adică cu capu’, fără să înțelegem cu ființa, adică cu inima, sau cu organele spirituale…
  Acum despre dorințe. Viața este un proces al provocării și al răspunsului. Dacă provocarea este întotdeauna nouă, răspunsul este întotdeauna vechi, este condiționat, este rezultatul trecutului. Toate emoțile, sentimentele aparțin gândirii, duc la dorințe…plăcere/durere. Când inima este plină de iubire, nu mai există cuvinte, gânduri, creații ale minții, atunci fiecare acțiune este o renaștere. Iubirea nu este rezultatul dorinței, nu duce nici la plăcere, nici la durere, nu poate coexista cu ego-ul.
  Sentimentele, emoțile dorințele au de a face cu senzațile, cu placerea și durerea…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s