Informație? poate vă mai gândiți…


distractionsDescrierile didactice se refera la secolul 20 ca fiind „al vitezei” iar la cel actual „al informației”. Nimic mai fals. Viteza de deplasare să fi fost esențială în secolul trecut? Cum ramâne cu viteza de gândire? Mă refer la om, nu la mașină? Cât despre secolul nostru… Suntem „informați”, adică asaltați in orice clipă de semnale care vin de la emițători capabili de orice pentru a ne atrage sau mai exact pentru a ne distrage atenția. Am avut norocul (sau ghinionul?) sa urmez o școală de jurnalism. Nu mai are nici o importanță, oricum m-am retras de ani de zile, dar… îmi e cu neputință să trec cu vederea marfa contrafăcută pe care industria media o aruncă pe piață, o piață flexibilă, care consumă până la urmă ce i se oferă, așa cum pe vremea de dianinte de 89 beam un amestec din orz și coji de pâne prăjite căruia îi zicea cafea cu năut, sau pur și simplu „cu înlocuitori”. Nu surprinde nevoia de dramă la un popor sentimental și temperamental cum suntem. Am trăit și vremurile când informația ajungea până la subsolurile dramatice si adesea tragice ale existenței. Azi nu mai depune nimeni un asemenea efort. Nu există finanțare, mai precis nu se poate vinde cu profit. Drept urmare nu mai căutăm drama, o inventăm. Să zicem că un vecin a parcat pe locul plătit de mine. E posibil, nu? O mârlănie, probabil, dar poate, cine știe? A avut o urgență? Normal ar fi să stau de vorbă cu el și să încheiem pașnic. Nevandabil în media, unde se impune din start o răbufnire viscerală. Nu e de ajuns. Posibile reacții: ce face ăsta atâta scandal penru o parcare? Deci: am nevoie de suporteri. Vecinul poate fi ungur. Dacă scot în evidență cum trebuie amănuntul, toți nationaliștii și internationaliștii se vor certa pe postarea mea. Dar vecinul ar putea fi și baptist, sau penticostal. Câștigăm imediat sprijinul ortodoxiei, căreia ii vor raspunde adversarii, altă tranșă de rating. Vecinul a venit din Italia. Hop și diaspora, ăștia „care l-au votat pe Johannis”. La câteva sute de comentarii, cred că nimeni nu mai e interesat că de fapt era vorba de ocuparea, temporară și abuzivă a unui loc de parcare. Adică un fleac. Mai e cineva interesat de informație?

6 gânduri despre „Informație? poate vă mai gândiți…

  1. Cred că sunt necesare nişte precizări. Nu este vorba despre informaţie, asta nu aduce profit, este vorba despre dezimformație, de prelucrarea informației, sau pur şi simplu de inventarea de informaţii, de o manipulare abjectă. Este vorba de interese meschine, de scopuri, de câştiguri. La atât se reduce jurnalismul(?!) astăzi.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Adevarat. Dar si noi am ajuns destul de gaunosi cat sa cautam modelul de fleac „bine” ambalat, cat sa ne proiectam toata (non)fiinta, sa ne emotionam si implicam, enervam, jignim, orice numai sa uitam ca viata ne-am golit-o.

    Apreciază

Lasă un comentariu