Secretul bătrânului american care semana cu Mark Twain


lennonCitește încet nu este o recomandare pe care să o găsiți în secolul nostru obsedat, expusă printre tehnici de supraviețuire, de citire ultrarapidă sau de vindecare a bolilor prin soluții magice, ascunse prin conspirația farmaco-medicală. Totuși, lectura aprofundată mă procupă de când l-am cunoscut pe Vernon Wagner, care mi-a deschis ochii în privința greșelilor pe care noi le comitem sistematic în privința cărților. Nu există trimiteri despre Vern Wagner în spațiul virtual, a plecat în lumea celor drepți înainte de revoluția digitală și nimeni nu s-a gândit să-i recupereze opera, atât cât există. Am audiat trei săptămâni cursurile sale, într-o perioadă în care unicul conducător al RSR (Republica Socialistă România – pentru cei născuți mai târziu) nu considera că SUA sunt principalul dușman al național-socialismului românesc, motiv pentru care i-a fost îngaduit să țină un curs la Suceava, pe la sfârșitul anilor 70, curs care facea parte din programul de “reciclare” al profesorilor de limbi străine. Tema cursului era cum să predai literatura elevilor de liceu și bătrânul dascăl care semăna fizic cu felul în care ni-l închipuiam pe Mark Twain ne-a predat timp de trei săptămâni o singura operă, Huckleberry Finn. Era ceva nou pentru noi, care veneam din școala care toca într-un curs câteva zeci de autori, viața și opera. Nu e cazul să-și închipuie cineva că studentul filolog din anii 60 citea mii de pagini pentru un singur examen. Dicționarele, mai ales cele cu rezumate scurte erau la mare căutare. Aflai destul ca să lași impresia că ai citit autorul, nu știu câți dintre noi au mai avut curiozitatea să aprofundeze lecturile pe care doar le-am mimat în studenție, but who cares?

Normal că după vreo 20 de minute în care ne-a vorbit despre Huck Finn, capodopera lui Twain, ne așteptam ca proful să treacă mai departe, la următorul autor, chiar dacă n-am înțeles de ce începuse tocmai cu Twain, mintea noastră fiind setată cu învățarea exhaustivă a literaturilor “ de la origini și până in prezent”. La sfârșitul primului curs l-am etichetat drept senil, blocat la Twain, cu presupunerea că probabil și-a dat doctoratul pe tema asta și voia să ne impresioneze. Eram noi profi de limbi moderne, dar la bază tot români, adică convinși că eram mult mai deștepți decât “străinii”. După al doilea curs s-a împărțit echipa, unii, îmi amintesc aici de o colegă durdulie pe care tot voiam să o duc la beri ca preludiu la vizita din camera de cămin, care și-a aprins țigarea (ce vremuri! Liber la fumat!) și-a scuturat buclele si a zis: “ăsta cerde că am venit aici să-l asuclt cum îmi citește mie din Huck Finn?” – în opoziție cu alții, câțiva, care încercau să găsească sensul în procedeul “moșului”. Așa am pierdut-o pe colega aptă de beri si mai mult si am rămas cu un grup restrâns, care l-a urmărit pe moș Twain până la ultimul curs, descoperind că am aflat mai mult despre literatură, America si Mark Twain dintr-o singură carte decât dacă am fi tocat două rafturi de bibliotecă la foc rapid.

Mai târziu am descoperit de la o studentă din Anglia pe care încercam să o îmbăt cu finalitatea binecunoscută, ceea ce n-am reușit, adică partea cu finalul, în schimb am băgat la cap că în vremea aceea (anii 60) în Anglia nu se studia exhaustiv istoria literaturii, ci doar istoria curentelor literare, studentul urmînd să-si aleagă autorul pe care urma să-l aprofundeze. Când am avut prilejul să-i comunic rectorului ce aflasem de la englezoaică, era la una din încercările acestuia de a “socializa” (termenul exista atunci doar in engleză) cu studenții, academicianul mi-a răspuns că dupa metoda lor se pregătesc specialiști, care nu ar mai fi dispusi să predea engleza la sate, ci ar dori să lucreze la un institut, iar noi aveam nevoie de engleză la sate si nu de institute. Recunosc că am fost destul de dezamăgit, mai ales că avea dreptate.

Bătrânul Vern Wagner m-a învățat să renunț la lecturile rapide, superficiale și să citesc temeinic sau de loc. NU știu dacă mai merită în ziua de azi, când nimeni nu te ascultă mai mult decât să zicem maximum 2 minute. Asta în cazul fericit în care nu te intrerupe după primele 3 cuvinte. Deci, la ce ne-ar mai folosi să citim temeinic, când nimeni nu mai are chef să asculte ce am citit? Ne-ar folosi doar dacă citim pentru noi și acest obicei nu face decât să ne adâncească singurătatea.

Reclame

12 gânduri despre „Secretul bătrânului american care semana cu Mark Twain

 1. Totul în viaţa (socială) curentă e destinat a ne adînci singurătatea. Ce mai contează o lectură temeinică în plus? Şi poate că, adînciţi atît de profund pînă la înecare în propriile singurătăţi, la un moment dat vom izbucni din nou la suprafaţă pentru o gură de aer împreună, cu toţii. Poate. Dă-mi voie să visez frumos…

  Apreciat de 1 persoană

   1. Nu răspund la întrebare, fac o afirmație. Legile interioare, acelea care functioneaza și în Univers, ne dau libertatea de a ȘTI cu adevarat, nu de a alege. Alegerea este starea confuzională a iluzilor, evadărilor…din REALITATE, din PREZENT.Totul ține de CONȘTIENTIZARE.

    Apreciat de 1 persoană

 2. …dargă Zorin,

  mi-ai amintit (şi amintirea asta nu face decît să-ţi dea dreptate!) cum, elev prin clasa a şasea, am copiat într-o vară, toată cartea lui M.T., de mînă, într-un caiet! (cartea o împrumutasem de la biblioteca orăşenească). Mai am şi acum caietul, cartea n-am avut-o „în proprietate personală” niciodată!
  Da, vine o vreme cînd lectura nu mai e „extensivă”, ci „intensivă”. Asta se întîmplă atunci cînd începi să înţelegi că toţi scriitorii (cei adevăraţi) scriu despre aceleaşi lucruri, cîteva: viaţă, moarte, iubire, ură, credinţă, trădare…
  Dar asta nu se spune la şcoală! Asta se descoperă după! Sau nu.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s