Câteva observații de la care nu mă abțin


http://dej24.ro/un-fost-consilier-local-din-dej-si-profesor-turnator-la-securitate/

Presa locală reia cazul, fiindcă „demascarea” s-a produs în 2011. A intrat în criză de subiecte sau e campanie electorală? Optez pentru varianta 2. Altminteri de ce să revii la un subiect de acum 5 ani? Dar acesta e doar vârful aisbergului. Angajarea turnătorilor este un odios semn de slăbiciune al sistemului,  oricare ar fi el. M-am întrebat de atâtea ori de ce judecata morală se oprește însă de obicei la nivelul făptuitorului? Şantajat, carierist sau prost natural, el, făptuitorul are nevoie de un sistem care îl încurajează. Nu e firesc să ne întrebăm care au fost riscurile de securitate națională în România acelor ani, încât ofițeri ai serviciului secret să primească ordin să spioneze populația? Întrebarea e justificată fiindcă se aminteşte în context de patriotism. Patriotismul se manifesta împotriva cui? Oare nu împotriva celor care alcătuiau însăși patria? Pomenim tot mai frecvent patriotismul liderilor  (de fapt liderului) din acea vreme, iar articolul ne dezvăluie problemele grave aflate în atenția numiților patrioți. De pildă subsemnatul sunt acuzat de „atitudine zeflemitoare”. Să fi fost atât de şubredă Republica socialistă încât zeflemeaua unui oarecare o punea în pericol? În 89 s-a văzut că da, nimeni nu a sărit atunci în apărarea ei şi nici a patrioticului ei conducător. Nu pot să nu remarc derizoriul în care ne scăldam atunci şi încă ne mai scăldam. Fiindcă dezgroparea unor chestiuni fără noimă e derizorie, ridicolă. Nu sunt un adversar al intransigenței morale, sunt chiar un susținător, dar asanarea morală nu va da niciodată roade când e simulată prin astfel de fleacuri.  Probleme morale, chiar grave, avem destule în actualitate încât să nu mai pierdem timpul cu anecdote de acum 30 de ani.

Reclame

3 gânduri despre „Câteva observații de la care nu mă abțin

  1. Dorește cumva cineva vreo asanare morală ?! N-am auzit. Poate doar niște zeflemitori, sau vănduți occidentului să ceară așa ceva ?! Problema reală este aceea că n-ai ce asana. Adică ce ?! Să cerem anihilarea prin asanare a unor domni/tovarăși ?! Că despre morală… nici nu poate fi vorba, pentru masa critică a acestui brav popor.

    Apreciat de 1 persoană

  2. De acord cu tine, dargă Zorin! O spun ca unul care am fost, nu o dată, arătat cu degetul pentru exces de intransigență (și morală). Fără să înțelegen că în ecaluarea etică a binomului ”îndrăcit” turnător-recrutor de turnători, nu doar cei turnați au fost victime, ci și (cel puțin o parte) dintre cei recrutați. Toți, pînă la urmă au fost victime ale unui sistem cu care, mai mult sau mai puțin, am fost complici. Ar trebui să ne amintim (dacă am citit vreodată!) cuvintele lui Havel (rostite cu prilejul investirii ca președinte ales liber și democratic al Cehoslovaciei: ”suntem totți vinovați, pînă nu ne curățăm de această vinovăție, nuvom putea face nimic”! Și nu a fost ”fluierat” de nimeni, ci aplaudat de o țară întreagă!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s