S.O.S.


fiction

Azi fiind 4 iulie nu ai cum să nu te gândeşti la Marea Putere cu sentimente adecvate stării, opţiunilor şi/sau intereselor (mai mult sau mai puţin) legitime din care se compune conştiinţa noastră socială. Te mai gândeşti că noi nu avem cum să fim o mare putere şi nu ştiu dacă asta e bine sau rău. Ştiu doar soluţia la care am apelat mereu: refugiul în ficţiune, locul în care oricine poate fi Făt Frumos, Ileana sau Zmeul, după preferinţe. Mircea Iorgulescu remarca în „Eseu despre Lumea lui Caragiale” natura strict verbală a conflictelor, dramelor, etc. de la noi, totul rămâne în cuvinte, nimeni nu află vreodată dacă în sticluţa Miţei e vitriol sau apă chioară, fiindcă sticluţa e doar pomenită, niciodată folosită. Ne-am născut poeţi? Sau ne comportăm poetic, fiindcă ne este accesibilă poezia? Mai avem opţiuni, ca de pildă emigraţia (de loc neglijabilă în ultimele două decenii). Diaspora îşi poate permite să renunţe (pentru cât timp?) la ficţiune, are ce face cu concretul cotidian ce prinde substanţă. Dar nu e o soluţie pentru toată lumea, nu merită pentru oricine, mai ales nu e recomandabil să emigrezi dacă te-ai obişnuit să visezi cu ochii deschişi. Prosperitatea nu e gratuită, de fapt nimic nu e gratuit. Consumi – plăteşti. Şi visele costă, pierzi o felie din realitate, dar e posibil să regreţi mai puţin.

2 gânduri despre „S.O.S.

  1. Ieri am ales să „sărbătoresc” rămînînd totalmente offline. Şi cred că fără să vreau, fără să ştiu (pînă mai de curînd) mi-am trăit întreaga viaţă într-o ficţiune. Ar fi păcat să mă schimb acum în prag de juma’ de secol, nu? 😉

    Apreciat de 1 persoană

  2. Coane Zorine, ne spune chiar nenea Iancu ce și cum cu ”sticluța” Miței Baston, prin vocea Catindatului: ”Aș! aia a fost cerneală violentă, am cunoscut-o după miros; m-a stropit și-n gură: îi cunosc gustul… ”
    Deci, a folosit-o! Dacă i-a folosit cucoanei, altă vorbă!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s