Capcanele socialismului virtual


…sau cum mai funcționează maşinăria după niște kilometraj?

La postarea de ieri am primit un comentariu: „scrii pentru cei pe care îi citești”. Gândul indisciplinat fuge la socialismul matrimonial al tradiționalelor noastre „nunți cu dar”. Sunt sigur că ați auzit replica „avem obligația să mergem  (la nuntă), au fost şi ei la noi”. Aşa m-am trezit cu o învălmăşeală de detalii şi cu dilema – continui să le rumeg sau le arunc ca de obicei la coş? Dilema s-a risipit odată cu recunoașterea similitudinii dintre aruncarea la coş şi retragerea în codru, modul nostru tradițional de a chiuli din istorie şi a ne supăra apoi că ne-au ocupat alții locurile în timp ce noi am stat cuminți deoparte.

Cum rămâne cu „te citesc dacă mă citeşti”? Merită să mimezi interesul de dragul reciprocității? Răspunsul meu: categoric nu. Riscant şi asumat. Socialismul virtual zice invers: contează numărul de reacții. Reacție este orice urmă electronică memorată de respectivul URL. De pildă: „Diaconescu este un bou”, „textul acesta este cretin” sau iconița reprezentînt o grămadă de fecale sunt reacții. Datorită lor textul – care poate să fie într-adevăr o tâmpenie, va fi mai bine cotat chiar şi în unele cercuri academice, deoarece maşinăria a numărat corect reacțiile, dar maşinăria nu gândește, iar noi nu citim dincolo de răspunsul mașinăriei. Trist şi periculos. Acesta este drumul care duce spre rezervație.

Reclame

3 gânduri despre „Capcanele socialismului virtual

  1. Având în vedere câte aberații sunt adoptate și transformate rapid in adevăruri generale, fiecare lucru citit, mai ales în mediul online, ar trebui trecut prin ciurul propriu al gândirii. Dar cum gândirea „e greu” (în special din lipsă de… timp, cică), haosul devine normalitate.
    Bineînțeles, în epoca vitezei, asta va lua amploare, nefiind nici măcar căutate soluții. Din lipsa timpului, bineînțeles (!)

    Apreciat de 2 persoane

  2. Maşina e neutră, per se. Necazul e că ea ascultă orbeşte de comenzile omului care o programează. Iar cum omul întotdeauna are un interes, iar acel interes se întîmplă de cele mai multe ori să fie „puţin” mai diferit de cel al căutătorilor în rezultatele maşinii, iaca prestidigitaţie!

    Relaţia un om ➡ maşină ➡ alt om e la fel de reală şi directă precum „telefonul fără fir” de pe vremuri – nu cordless-ul, ci jocul copilăresc. Cine nu vrea falsitate trebuie să scoată maşina din ecuaţie. Punct.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s