Poezia – un trend convertibil


14524974_1215670895170126_6500382394364291983_o

Accesul la poezie e mai simplu decât conectarea la internet, opacitatea față de facultățile poetice ale ființei umane se cuvine listată în categoria handicapurilor. Dar să nu ne abatem de la subiect, care e poezia și nu absența ei. Pentru și prin poezie se poate muri și se poate trăi. Jubilația și suferința își dau mâna în același vers. Prin poezie suferința devine jubilație și invers. Evit să mă suprapun vorbitorilor de ieri seară, e păcat să bruiezi un mesaj onest.

Nu am cum să nu mi-l amintesc în schimb pe Virgil Mazilescu, convins cu tertipuri să părăsească Bucureștiul și ajuns la Beclean pe Someș, citind „Guillaume poetul și administratorul” cap-coadă unei săli de câteva zeci de localnici care îl ascultau electrizați, impresionați până la abandonarea temporară a propriei identități, cu un prim-secretar de partid pe stil vechi venit să vadă si să audă în persoană ce se „întâmplă cu poeții ăia” și care ne-a invitat pe toți la cârciumă după, unde a plătit din buzunarul propriu si nu din fondurile de protocol, la capătul unei seri – nopți devenită dimineață memorabilă.

Îl mai văd apoi pe acelasi Virgil Mazilescu la Strâmbu, un cătun „in the middle of nowhere” unde sălășuia în acea vreme Ion Mureșan, zis Muri poetul, pe care desigur nu l-a găsit fiindcă în același timp Muri îl căuta pe Mazilescu la Dej, recitând la o fragedă oră a dimineții, când la bufet erau doar clienți de un anumit calibru, din alcoolurile lui Appolinaire, în original, adică în franceză, iar obișnuiții casei ascultându-l tăcuți, fără să-l întrerupă, stingându-li-se țigările și pierindu-le glasurile.

S-au scris atunci mai multe astfel de pagini inoficiale ale Cântării României, pe care probabil istoria le va uita, martorii însă nu.

Un gând despre „Poezia – un trend convertibil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s