Din nefericire nu avem nevoie de un agrimensor


isthatkafka
Nu este o întâmplare. Reîntoarcerea la Kafka devine aproape inevitabilă pentru cine nu poartă armura sarcasmului de sorginte Caragiale – Ionesco. Uneltele criticului (recenzentului, eseistului, comentatorului) se dovedesc defecte, realitatea rămâne cu un pas înainte ca broasca ţestoasă în competiţie cu Ahile.

kafkashameguilt
Mintea (cultura, educaţia, efortul) rămân dezmoştenite în lumea miracolelor cu un singur clic. E o lume ca toate celălalte, o lume care se fabrică, în sensul că este fabricată, nicidecum nu se fabrică ea pe sine (asta ar fi prea frumos, ar însemna că avem şi noi o contribuţie). Dar nu a fost şi nu va fi aşa. Nici automobilul nu poate fi condus din portbagaj.

konundrum
Adevăr şi iluzie – ce poate fi mai adevărat decât iluzia? Nu se ceartă lumea fiindcă „aşa a văzut la televizor” – adică pe un ecran folosit la captarea unui spectacol. Mai vine tehnologia şi adaugă ce a prevăzut Barth în „The Floating Opera”: spectacolul se petrece pe o ambarcaţiune care navighează pe un canal iar publicul stă pe ambele maluri şi nu vede decât un fragment corespunzător trecerii scenei plutitoare prin faţa sa. Restul e zvonuri, bârfe, comentarii.

Vă recomand:

https://lareviewofbooks.org/article/kafka-end-beginning/#!

Anunțuri

Un gând despre „Din nefericire nu avem nevoie de un agrimensor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s