Ce bine că sunt un amărât de cititor…


… și nici asta tot timpul.

Screenshot from 2018-11-27 00-44-58

Dată fiind starea mea de bază (consumator) nu sunt nevoit să privesc concurențial astfel de manifestări. Eventual dau un like sau… ignore. Și cu asta pentru mine povestea s-a încheiat. Am aflat că pentru autori (competitori) lucrurile se complică.

Screenshot from 2018-11-27 00-45-15

Cine a fost și cine nu a fost… invitat, that is the question. Pentru noi, cititorii, e simplu: nu ne invită nimeni, deci nu ne doare capul.

Iată cum se pot complica lucrurile:

 

Întrebare: care e rolul meu în povestea aceasta? Acela de martor involuntar, schimbul de amabilități petrecându-se în spațiul public.

Întrebare finală: oare de ce nu citește publicul român?

Vă sunt recunoscator dacă mă ajutați cu un răspuns.

Mulțumesc pentru răbdare.

9 gânduri despre „Ce bine că sunt un amărât de cititor…

 1. Pot să spun că căpăcirea mea de a cumpăra cărți este limitată. Într-un oraș că Bistrița,probabil aș citi majoritatea lucrurilor ce apar, din patriotism local, simpatie și alte motive personale.
  Acum îmi permit să citesc doar din biblioteca orășenească, și „bestsellerurile” cu conținut sociologic național sau internațional. De ce nu citim? Pentru că stăm 2-3 ore pe Facebook , 2-3 ore ne uităm la seriale sau bârfe și dezbateri politice interminabile.Restul timpului îl petrecem în slujba existenței fizice. Și totuși cred că cel puțin 20 din 100 sunt la zi cu noutățile editoriale.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Bine zis. Timpul este o problemă. Cu atât mai mult, autorii ar trebui să fie preocupați de modul în care să ne facă să renunțăm la orele de net sau tv, cel puțin la o parte din ele, în favoarea lecturii. Cearta dintre autori nu-i face mai interesanți și nu spune nimic despre cărțile lor, doar îi apropie de politicieni, iar asta nu-i avantajează.

   Apreciază

 2. Unul din autorii mei preferati Jorge Luis Borges, spunea odata ca recititul e mai valoros decat cititul (doar de dragul cititului, fara discernamant). „Poate că fiecare epocă rescrie mereu aceleași cărți, schimbând sau adăugând câteva detalii. Cărțile eterne sunt, poate, aceleași cărți pururi rescrise. Rescriem mereu ceea ce au scris cei din vechime și nu mai este nevoie de nimic altceva. ……și una din multele mele experiențe, cea mai fericită dintre ele, este cititul. Ah, și există ceva încă și mai bun decât cititul și anume recititul. I-aș sfătui pe toți să citească puțin, însă să recitească mult.”

  Apreciat de 2 persoane

  1. E normal ca trebuie sa citesti mai intai ca sa ai ce reciti. Dar cred ca se refera la faptul ca a citi fara discernamant si superficial nu e de prea mare folos. Sunt multi care pot citi un text dar nu pot intelege aproape nimic din el. Ca fost profesor, cred ca stii ce spun. Recititul ne ajuta sa patrundem esenta. E la fel si cu plantele, dupa ce sunt uscate aparent nu mai au mirosul la fel de puternic, dar daca le freci usor intre degete imediat raspandesc aroma ce parea pierduta. 🙂

   Apreciază

   1. Lectura superficială poate fi un început. Când devine un obicei duce la superficialitate. Poate veni o zi în care superficialul își va da seama ce pierde.

    Apreciază

 3. Personal cred ca accesul facil la informatie conferit de mijloacele moderne de informare contribuie in mare masura la diminiuarea numarului de cititori de carte si ma refer la cartea tiparita. Mie imi plac cartile tiparite, citesc si e-books doar pentru ca e mai confortabil cand esti plecat, sa ai o minibiblioteca cu tine continuta in e-reader. Dar nu e aceeasi experienta. O carte iti ofera o experienta mult mai completa si implica mai multe simturi fata de un text afisat pe un ecran cu ajutorul tehnologia e-ink. Nu ca as avea ceva impotriva tehnicilor moderne, le folosesc si ma bucur de ele, doar ca experienta e diferita. Pe un e-reader pot citi cel mult 20-30 pagini dupa fata de o carte tiparita unde pot ajunge si la o suta de pagini zilnic. Probabil ca tinerilor obisnuiti cu mediul digital, care obtin informatii pe display (laptop, tableta, smartphone, etc.) li se pare desuet sa mai piarda timp cu o carte tiparita cand pot obtine ceea ce cauta din cateva click-uri. I do not know, I’m just saying.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s