Poate mai trăiesc să ajung deținut politic (1)


Credit: The Guardian

Întotdeauna ni se pregătește ceva. Uneori semnele sunt amăgitoare, alteori, ca în prezent, ele sunt clare: cortina de fier nu a dispărut, mai ales din mințile noastre. Europa nu a avut nevoie de un zid, așa cum a prezis Gorbaciov când a fost întrebat de ce nu renunță la „Zidul Berlinului”: – sunteți siguri că peste șase luni nu veți ridica voi unul la fel? Această previziune a fost greșită, Mihail Sergheevici gândea în termenii sistemului care îl crease și pe care a fost nevoit să-l abandoneze fiindcă se scufunda. Occidentul nu are nevoie de zid, el a ridicat ștacheta, cine rezistă, rămâne cu noi, cine nu… e pe cont propriu. În aparență noi (mai) rezistăm. România nu este (încă) Ungaria sau Polonia. Dar există destule semne că unii dintre noi sunt pregățiți să-i întreacă pe unguri sau polonezi.

Azi am aflat de necesarul patriotism al BNR sau, mai bine zis, de lipsa de patriotism a conducerii actuale a Băncii Naționale. În mintea mea, care va fi pusă probabil la zid, conducerea unei bănci trebuie să fie eficientă. Eficiența, după aceeași minte deficitară pe care o am, trebuie ținută cât mai departe de politic. Politica are drept scop puterea, aceasta se obține prin voturi care arată încredere, sau interese comune, sau orice altceva în afară de competență. Votantul nu are calificarea de a aprecia competența celor pe care îi votează. El poate fi influențat de sentimente sau resentimente, de televizor sau facebook, de ultima mărire de salar sau de un membru al familiei. În toate cazurile e vorba de altceva, diferit de un test de competență.

Lipsa de patriotism a administrației BNR poate fi corectată politic. Politicul legiferează. Doar bunul simț îi poate împiedica pe parlamentari să schimbe regulile în timpul jocului. Bunul simț și eventual recomandări venite din partea aliaților, aceste recomandări nefiind obligatorii, tocmai fiindcă vin de la niște aliați și nu ca în trecutul destul de apropiat de la o armată de ocupație. Mai nou a devenit un semn de mândrie patriotică să nu ții cont de astfel de recomandări, ba chiar să le sfidăm, ca subliniere a suveranității noastre. Aceasta e principala diferență dintre UE și Tratatul de la Varșovia. CE poate fi contrazis, Moscova nu. Unii consideră absența unor reacții ferme un semn de slăbiciune. Ei uită că tancurile, care demonstrau până nu de mult forța, nu erau ale noastre.

Lucuruile nu sunt nici simple, nici clare. Nu toată lumea trăiește mai bine ca în 1989. Detaliile ar lungi nepermis textul. Pentru doritori am exemple. Au fost destui oameni care au profitat de minune de regimul de dinainte de 1989. Deci e normal ca nu toată lumea să fie mulțumită. E firesc să creadă unii că România a fost vândută occidentului, să dorească să o recupereze de la acesta. Dacă vrei să crezi neapărat așa ceva, nu te poate împiedica nimeni, cum nu pot fi nici eu oprit să cred în destinul meu de viitor deținut politic. Prețurile sunt negociabile, credințele nu. Iar după cum arată prezentul, acest jurnal va continua.

Reclame

Un gând despre „Poate mai trăiesc să ajung deținut politic (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s