Poate mai trăiesc să ajung deținut politic (2)


Despre fraieri, credințe, evoluție și viteză, multă viteză

Azi nu se mai gazează oameni, decât în mod excepțional. Nici pușcăriile nu mai sunt ce au fost odată. E suficient să-l  prostești și poporul va face de bună voie ce nu voia să facă cu forța. În această privință televizorul și mai nou, internetul, sunt mai eficiente decât toți gardienii. Dictaturile din secolul 20 se bazau pe frică. 1989 a fost anul în care mulți au scăpat de bătăile de inimă cauzate de vederea unei uniforme sau de o chemare într-un birou. Secolul 21 e secolul credințelor, oamenii au ajuns să facă de bună voie ce făceau înainte de frică. Cred că e cea mai răsunătoare victorie a politicului asupra societății pe care și-a subordonat-o.

Urmăresc în continuare balada BNR, pe net se răspândește întrebarea evident insidioasă de ce în Bulgaria e posibil să fixezi cursul monedei europene și la noi nu. Răspunsul nu-l mai publică nimeni – Bulgaria are excedent bugetar iar noi deficit. De ce să-l bați pe viitorul votant (suntem într-un an electoral), când poți să-l convingi atât de ușor.

Mai subtil, Andrei Marga se lansează în Răsunetul în apărarea ministrului justiției. Dovedește fără dificultate lipsa de pregătire a celor care îl acuza pe rețelele de socializare pe ministru de atac la statul de drept. Andrei Marga are dreptate, majoritatea postărilor “anti” e la fel de populistă ca și cea a distribuirilor “pro”. Nivelul dezbaterii e al unei galerii de fotbal, care comentează o decizie a arbitrului. Doar că distinsul A.M. evită să ne spună că și instituții europene fundamentale îl acuză pe dl. Toader. Acele instituții nu mai sunt lipsite de temei, ele contribuie chiar la seriozitatea opțiunii noastre finalizate în 2007 de a adera la UE. Normal că și UE s-a schimbat, realitatea din 2019 nu mai e cea din 2007, iar noi am descoperit acum că există oportunitatea de a arbitra criza din interiorul Uniunii. Doar că încercările noastre de arbitraj rămân mult în urma celor ale Poloniei și Ungariei. Motivul? Poziția oficială a celor doi “indisciplinați” este unitară, a noastră duală, prin natura parlament – președinte, dar și prin firea noastră. În timp de regimurile de la Varșovia și Budapesta sunt slab contestate în interior, la noi contestarea e la paritate cu puterea, deci partenerii pot lua de bună opinia oricăreia dintre părți și o vor face, evident în folosul lor și nu al nostru.

De ce am ajuns aici? Fiindcă societatea a evoluat mai rapid decât noi. Avem slăbiciunea de a trăi din amintiri, e mai comod. Amintirile noastre sunt din vremea când prin telefon se înțelegea un obiect de plastic, o piesă de mobilier care de obicei nu avea ton, iar o convorbire cu străinătatea era aproape de neimaginat. În realitatea de azi, până și boschetarii au telefoane inteligente, analfabeții funcționali le știu butona mai bine decât academicienii iar politica se face pe rețele, nu la academie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s