Mai bine ignorant decât dezinformat


Atenție! Capcană.

Ignoranța este putere, scria Orwell ironic. Cu tot respectul, Mr. Orwell, adevărata putere se găsește în jumătățile de adevăruri. Semidoctul, spre deosebire de ignorant, știe ceva, dar nu știe atât, încât să poată avea îndoieli. El este sigur pe puținul pe care îl știe și apără cu dinții și ghiarele acel bagaj insuficient, pentru că nu mai are altceva de apărat.

Ignorantul stă de obicei deoparte și lui îi mai rămâne șansa credinței. Semidoctul a ratat această șansă fiindcă el crede că știe, deci îl va pune la punct și pe dumnezeu în numele științei sale, puțină, dar stabilă.

Internetul geme de oameni care în două minute au aflat și deci știu mai mult decât un academician, pe care, dacă ar îndrăzni să posteze un comentariu, l-ar face praf, academicianul fiind obișnuit să-și argumenteze cu grijă opiniile, în timp ce semidoctul are liber la clanță.

Mă opresc aici, altfel mă trezesc în politică.

Poate mai avem o șansă. Lenin, căruia îi datorăm multe (nenorociri pentru unii și binefaceri pentru alții) îndemna: învățăți de trei ori! Șansa noastră ar fi să verificăm. Papagalul nu verifică, de aceea rămâne papagal. Nu poți minți pe toată lumea, tot timpul!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s