Andrei Moldovan: Procese verbale confuze (2)


O poetesă ne spune: „În jurul meu, puzderie de stele;/ Nu ştiu pe care să m-aşez/ În spaţiul acesta vast cât vezi.// Voi alege la-ntâmplare/ Poate, veni-va în întâmpinare/ Vreo muză-n calea mea/ Să mă oprească pe-a ei stea.” Asta cam aşa e! Dacă te aşezi cu fundul pe stele, nu se poate să nu apară de pe undeva şi muza. Versurile acestea care nu au urmă de transparenţă ar rămâne la nivelul de pro-cese verbale confuze, dacă nu ar fi şi ridicole. Latura ridicolă generează un umor involuntar pe care, cu siguranţă, autoarea nu şi l-ar fi dorit.
Iubirea îi munceşte de cele mai multe ori pe autorii care chinuie hârtia fără pic de milă. Poetesa noastră se destăinuie: „Inima mea e prinsă/ În şuviţele tale rebele/ Şi tresaltă când e atinsă/ de ale tale degeţele.” Acum, să recunoaştem, e cel puţin ciudat să vezi, anatomic vorbind, un organ vital pe post de mătreaţă, atinsă din când în când, pentru a o însufleţi probabil, de „degeţelele” dumnealui.
Trecem peste boala diminutivării, lămurită cu ani în urmă de Titu Maiorescu, dar observăm că poetesa perseverează în acelaşi text: „Iar eu gândind mereu la tine,/ Dorinţa începe a pâlpâi,/ Apoi, să ardă cu văpaie-n mine/ Clocotind în adâncul inimii.” Iată aşadar surpriza: la declanşarea incendiului, inima s-a întors la proprietar pentru a găzdui incandescenţele, părăsind astfel frizura persoanei iubite, unde poate că i-ar fi fost mai bine, în logica textului poeticesc. Tot inima e sortită să suporte şi alte belele, dacă nu-şi vede de ale ei: „Tu, inimii îi spui/ S-o ia mai cătinel/ Ocolind spinii drumului,// Dar ea nu te ascultă/ Şi orbeşte se avântă/ În noian de iubire multă.” Este, să recunoaştem, o descoperire remarcabilă, faptul că iubirea s-ar afla prin spinii drumului, pe unde trece inima în chip de câine de căutare, adulmecând, fără
teamă că se înţeapă sau poate tocmai pentru aceea. Cu siguranţă ne va lămuri autoarea într-un alt volum.

Citiți mai mult în Răsunetul cultural, An VII, Nr. 4 (72), aprilie 2019.

Publicația poate fi citită / descărcată la următoarea adresă URL:

https://crezerv.files.wordpress.com/2019/04/literar-aprilie2-019.pdf

Un gând despre „Andrei Moldovan: Procese verbale confuze (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s