Ghinionul de Holloween al d-lui Predoiu la Bistriţa


Happy Halloween
Happy Halloween (Photo credit: Professor Bop)

Intensa campanie electorală internă a PDL [http://www.timponline.ro/democrat-liberalii-bistriteni-fata-in-fata-cu-prezidentiabilii-unul-pro-basescu-altul-contra-foto/] s-a desfăşurat la Bistriţa chiar de Halloween, acest fast-food al spiritului de integrare rapidă în valorile anglosaxone, dacă tot ne-a eternalizat Bram Stoker în celebrul său roman.

Prima observaţie ar fi că portocaliul dovlecilor carnavaleşti s-a asortat cu portocaliul declaraţiilor în faţa sălii pregătite să aplaude [http://www.timponline.ro/blaga-catre-democrat-liberalii-bistriteni-sper-sa-l-alegeti-din-nou-presedinte-pe-nelu-oltean/].

A intrat în horă şi puterea, ca să înţelegem că vizita vîrfurilor PDL se bucură de cea mai înaltă consideraţie [http://www.timponline.ro/radu-moldovan-mesaj-pentru-vasile-blaga-ca-sa-nu-planga-atat-de-tare/].

Personal nu voi fi de loc surprins dacă sîmbătă d-l Predoiu va cîştiga detaşat şi la Bistriţa. Tehnic vorbind, domnia sa este un gadget care, dacă e promovat corespunzător, poate bate vînzările de sezon din IT, inclusiv ofertele din noaptea de Halloween.

Dar politica se face cu oameni şi nu cu aparate.

Rectific: eu cred în politica cu şi pentru oameni.

Oamenii nu au perfecţiunea aparatelor. Un smartphone funcţionează la fel de ireproşabil şi în mîna măicuţei venite să-i ajute pe bătrînii de la azil şi în mîna teroristului gata să detoneze o bombă într-un supermarket aglomerat. Un politician nu trebuie să fie ca un smartphone, chiar dacă d-l. Predoiu a fost gata să guverneze cu toate guvernele. Eu aştept candidatul care e capabil să spună şi NU, fiindcă pune principiile deasupra puterii.

D-l. Blaga s-a deranjat pînă la Bistriţa pentru a participa la halloweenul politic de aici. Recomandarea domniei sale către membrii de partid a fost: „Sper să-l alegeţi din nou preşedinte pe Nelu Oltean”. Care membru de partid va îndrăzni să.şi dezamăgească preşedintele? E limpede că d-l. Blaga îl preferă pe d-l. Predoiu, dar această preferinţă nu este tocmai un avantaj pentru candidat. D-l. Blaga a mai susţinut la Bistriţa că nu s-a certat cu nimeni. Oamenii se mai ceartă în mod normal. Cel care nu s-a certat cu nimeni ştie doar să-şi ascundă mai bine resentimentele. Am mai reţinut că d-l. Blaga vrea unire pentru putere. Eu aş fi preferat unirea în jurul unor principii ale dreptei. D-l. preşedinte al PDL a mai spus că unii doresc destrămarea partidului. Mă îndoiesc. Dar e posibil, aşa cum e posibil ca un partid să se autodestrame, dacă îl neagă peste noapte pe cel care ani la rînd a fost personalitatea politică cea mai marcantă din rîndurile sale: Traian Băsescu, în cazul PDL.

E adevărat că principiile fără putere rămîn teorie, dar teoria, ideile nu pot fi omorîte. În schimb puterea fără principii nu te face nemuritor.

Lasă un comentariu