Cacofonia politică românească: în timp ce USL fură de stinge, PDL face balet


Maşinăria politică s-a dereglat grav în România. Culegem roadele unui îndelungat şir de rateuri.

Rateul 1: Măsurile economice ale guvernului Boc, adoptate tacit, fără să fie explicate. S-a dat frîu liber propagandei USL, care a exploatat isteric momentul. Echipa Boc s-a mulţumit să tacă, convinşi că au dreptate. 70% din alegători au crezut altfel. A fost un rezultat previzibil şi exagerat, care nu foloseşte nici învingătorilor.

Rateul 2: căderea guvernului Ungureanu cu sprijinul unor cozi de topor din PDL. Cine mai crede o opoziţie care începe să se autosaboteze?

Rateul 3: incapacitatea opoziţiei de a devoala caracterul mioritic al USL – doi ciobani, care s-au vorbit să-l fure pe al treilea. Contribuţia „originală” a opoziţiei: „băieţi, vă lăsăm să furaţi, dacă ne mai lăsaţi şi nouă o oiţă, două…”

… lista continuă, dar timpul e scump.

Unde am ajuns:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1072264.html

„Mai gravă este dubla măsură cu care se face dreptate în interiorul partidului şi care poate da o idee clară despre opţiunile strategice ale echipei lui Vasile Blaga. Sunt excluşi din partid, fulgerător, Florin Popescu (până la decizia de excludere nici măcar nu aveam idee că are o problemă în partid) şi Cristian Preda pentru că „s-au apropiat de Traian Băsescu” (cel puţin aceasta este explicaţia dată de Florin Popescu) în vreme ce nimeni din partid nu comentează faptul că Mircea Toader şi Cristian Rădulescu au SEMNAT pentru golirea de substanţă a activităţii ANI, cel puţin în ce-i priveşte pe parlamentari, iar Mircea Toader este surprins în stenograme susţinând ideea impunerii controlului parlamentar asupra DNA.

Nu ştiu cât de periculoasă este pentru PDL apropierea de ideile lui Traian Băsescu, dar ştiu sigur că cele două activităţi menţionate ale parlamentarilor Toader şi Rădulescu nu servesc cu nimic România. Iar dacă privim consecinţele şi din perspectiva râvnitei aderări la spaţiul Schengen sunt chiar împotriva ei. Asta îmi aminteşte de perioada guvernării în care la şedinţele BPN se sărea la gâtul lui Daniel Funeriu acuzat că face reforma în educaţie, nu la cel al senatorului Hârdău care o torpila de câte ori avea ocazia, cot la cot cu Ecaterina Andronescu.

Este limpede că la nivelul PDL antireformiştii, politicienii pe stil vechi, dinozaurii, conservatorii, adepţii unui stil politic specific anilor ’90 au mai multă trecere decât reformiştii, adepţii necondiţionaţi ai modernizării statului şi reformei clasei politice. Faptul că primilor li se permite aproape orice sau că, în urma unor dezastruoase lovituri de imagine date partidului, sunt mustraţi cu înţelegere ori, în cel mai rău caz, traşi cu un pas în spate, iar ceilalţi sunt aruncaţi peste bord fără prea multe complicaţii spune multe despre afinităţile structurale ale lui Vasile Blaga.

PDL pendulează, nu de azi, de ieri, între antici şi moderni! În ultimă instanţă între linia politică a USL şi cea a lui Traian Băsescu. Baletul dizgraţios pe care ni-l oferă, nu-l avantajează deloc pe politicianul Vasile Blaga.”

Consecinţe?

Nu sunt mama Omida. Vom trăi şi vom vedea.

P.S.

La Bistriţa avem cîteva „probleme” ale opoziţiei (oficiale şi cuminţi):

  1. Lipsa de realism a proiectelor turistice a liderului PSD şi preşedintelui CJ Radu Moldovan

http://www.timponline.ro/ioan-oltean-strategia-de-dezvoltare-turistica-e-o-aberatie-o-tampenie/

  1. Ridicolul eforturilor de comunicare a liberalilor bistriţeni.
3. Redescoperirea meritelor fostului preşedinte al CJ, Liviu Rusu, uitate cu desăvîrşire în 2012
4. Marţea neagră e regretabilă şi atît.
Mai sunt urechiaţi consilierii judeţeni, mai exact Florin Urîte, care nu e activ în spaţiul public. Monica Săsărman, care e foarte activă, e invizibilă pentru preşedintele ei de filială. La fel cum a fost Liviu Rusu pînă acum.
Încă de luni, ţara a început să fiarbă. La Bistriţa, la sediul PDL e linişte. Ninge frumos şi sub zăpadă, totul e alb.

Lasă un comentariu