Gigel și politica; Gigel suntem noi, dar să nu spuneți nimănui


Gigel este personajul postmodern cu un rol bine definit în marketingul politic. El este promoter , factorul care promovează produsul, uneori cu și adesea fără știrea lui.

Gigelul clasic citea ziarul și comenta rezervat cu colegii de birou, mai lua cuvîntul la cîte o ședință unde repeta frazele pregătite de alții și gîtuit de emoție uita uneori cuvintele. Modelul acela a fost scos din uz de comunicațiile mobile. Grație lor, gigelul postmodern a descoperit interactivitatea. Gigel este lăsat să creadă că această interactivitate pe care i-o asigură progresul tehnologic este în folosul său. De fapt, este în folosul celor care gîndesc, așa cum se întîmplă cu orice tehnologie care e folositoare dacă e exploatată rațional și care face victime, dacă sentimentele iau locul rațiunii. Avantajul net pentru gigelul politic e că interactivitatea vehiculată de mediile sociale nu este contondentă ca de pildă automobilul, iar victimele politicii pe internet nu sunt transportate de SMURD la urgență, cum se întîmplă cu victimele automobilului.

Gigel are prilejul să scrie, ceea ce face cu sîrg și transmite semnale cuantificabile și interpretabile celor interesați. Gigel e folositor în propagarea resentimentelor fiindcă el nu are rezerve, nu realizează că resentimentele îndreptate împotriva unora îi avantajează pe ceilalți, chiar dacă ceillați nu sunt pomeniți.

De două decenii și mai bine în România întrebarea clasică a lui nenea Iancu . eu pe cine votez? – s-a întors pe dos, acum problema e eu pe cine nu votez, deci trebuie creat personajul odios, care enervează pe toată lumea, pentru ca votantul fie să nu meargă la vot, satisfăcut că își manifestă în felul acesta disprețul pentru politică și suficient de miop să nu-și dea seama că de fapt votează alții pentru el, fie că votează de-al dracului pe celălalt, deci punt ochit, punct lovit.

Vă mai amintiți de cîte ori ați votat cu cineva care nu vă reprezenta, doar ca să-l împiedicați pe celălalt să cîștige alegerile?

Bine ați venit în clubul gigelilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s